Styret i Volkswagen har i ettermiddag utnevnt konsernsjef og president i Porsche, Matthias Müller (62), som ny toppsjef i det kriserammede selskapet, Volkswagen.

Det skriver The Telegraph.

I en pressemelding fra Volkswagen fremgår det at Müller overtar sjefsstillingen med umiddelbar virkning, men at han vil fungere som styreleder i Porsche frem til hans etterfølger er funnet.

VW-styret begrunnet valget av Porsche-toppen slik:

«Matthias Müller er en person med god strategisk, skapende og sosial kompetanse. Han kjenner styret og merket godt og kan umiddelbart ta fatt på sine nye arbeidsoppgaver med full styrke».

Skal gjenvinne tillit

Den nyansatte VW-sjefen vet allerede hvilke oppgaver han skal igang med først:

- Det som haster mest er å vinne tilbake tilliten, sier Müller i pressemeldingen.

Og det akter han å gjøre ved å «snu hver eneste stein med maksimal gjennomsiktighet».

Suspenderes

Bilprodusenten Volkswagen skal ha omtalt den pågående skandalen som en «moralsk og politisk katastrofe», og har innkalt styremedlemmene til ekstraordinært styremøte 9. november.

Flere VW-ansatte blir nå suspendert, ifølge The Telegraph.

Fra tidligere er det kjent at to topper i Volkswagen-konsernet risikerer å måttet gå av som følge av utslippsskandalen; Audis utviklingssjef Ulrich Hackenberg og Porsches motorsjef Wolfgang Hatz.

Omorganisering

Salgs- og markedssjef Christian Klingler har forlatt styret som følge av en omorganisering, opplyser VW. Hans avgang skal ikke være relatert til skandalen bilprodusenten er rammet av, fremgår det.

Det er formann i SEATs hovedstyre, Jürgen Stackmann, som skal erstatte ham.

Administrerende direktør og formann i Skoda, Winfried Vahland, flyttes til VWs aktivitet i Nord-Amerika.

Fredag ble det klart at norske Økokrim  åpner undersøkelsessak for å avklare om det såkalte Volkswagen-bedrageriet har konsekvenser for Norge.

Måtte gå

Utslippsskandalen har rammet det tyske bilkonsernet med full tyngde. Det er nå varslet omfattende granskninger og massesøksmål over store deler av verden etter at bilgiganten innrømmet å ha jukset med utslippsverdiene på diesel-biler i åresvis. 

Selskapet har satt av 60 milliarder kroner til tap og bøter som følge av avsløringene.

Volkswagen-sjef Martin Winterkorn trakk seg onsdag fra sin stilling. Foto: Reuters/Wolfgang Rattay
Volkswagen-sjef Martin Winterkorn trakk seg onsdag fra sin stilling. Foto: Reuters/Wolfgang Rattay (Foto: Reuters)

Onsdag trakk Volkswagens toppsjef Martin Winterkorn (68) seg fra sin stilling etter et styremøte i selskapet.

- Som toppsjef tar jeg ansvaret for de irregulariteter som har blitt funnet i dieselmotorene, og jeg har derfor bedt styret om å få fratre min stilling som administrerende direktør i Volkswagen Group. Jeg gjør dette i selskapets interesse, selv om jeg ikke har vært klar over hva som har foregått selv, uttalte Winterkorn i et melding fra selskapet.

Les om den fallerte sjefens etterlønn: Får minst 265 mill. og en bil

Største eier

Porsche-familien er største eier i Volkswagen, og iflere medier pekte tidlig på at Porsches toppsjef Matthias Müller sem den mest aktuelle arvtakeren etter Winterkorn.

Müller er 62 år gammel, ble født i det tidligere DDR og begynte i Audi i 1977. Der steg han raskt i gradene, og i 2010 ble han utnevnt til toppsjef for Porsche.

Les også:Utslippsjuks på 2,8 millioner biler i Tyskland

Se video av mannen som avslørte VW-jukset:

Dan Carder avslørte VW-jukset.
Professor Dan Carder trodde det var noe galt med måleutstyret da han så resultatene fra Volkswagen-testen. Det var det ikke.
02:43
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.