Det amerikanske finanssystemet skjelver i grunnvollene.

Lehman Brothers står på randen av konkurs hvis selskapet ikke reddes i ellevte time, mens Merrill Lynch selger seg selv til Bank of America.

Merrill Lynch på "billigsalg"
Bank of America betaler 50 milliarder dollar, tilsvarende rundt 255 milliarder kroner, for investeringsbanken Merrill Lynch, skriver The Wall Street Journal.

Merrills markedsverdi har i løpet av det siste året vært over 100 milliarder dollar.

Avtalen om oppkjøp ble forhandlet fram i helgen, og styret i de to finansgigantene ga sin tilslutning søndag kveld, opplyser kilder til avisen.

Bank of America har kjøpt opp en rekke banker og finansinstitusjoner den siste tiden og har med oppkjøpet av Merrill Lynch sikret seg USAs største stab av aksjemeklere.

Lehman søker konkursbeskyttelse
For investeringsbanken Lehman Brothers ser det derimot mer dystert ut.

Amerikanske myndigheter, som for bare en uke siden reddet Fannie Mae og Feddie Mac og som i mars sikret at Bear Stearns ble kjøpt av J. P. Morgan Chase, nekter derimot å gi finansielle garantier for potensielle kjøpere av Lehman. Uten denne støtten fra myndighetene har to potensielle kjøpere - Barclays og Bank of America - trukket seg, melder amerikanske medier.

Dermed har Lehman Brothers gjort det klart på sin hjemmeside at Lehman Brothers Holdings Inc. søker konkursbeskyttelse for å "beskytte sine eiendeler og maksimere verdiene". Andre deler av Lehman vil legges ut for salg.

Hva som skjer med Merrills 60.000 og Lehmans 25.000 ansatte er foreløpig usikkert. Det som har tippet gigantene over ende er enorme mengder med råtne lån og eiendomsinvesteringer.

Forsikringsgigant vakler
- Herregud. Jeg har vært i bransjen i 35 år, og dette er de mest ekstraordinære hendelsene jeg har sett, sier Peter G. Peterson, medgründer av investeringsselskapet Blackstone Group til NYTimes.com. Han ledet selv Lehman på 1970-tallet.

Neste selskap i kredittskvis nå er forsikringsgiganten American International Group Group (A.I.G.).

Konsernet har bedt om en redningspakke på 40 milliarder dollar fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve. Uten denne kan selskapet bare ha dager igjen av sin tilværelse, skriver NYTimes.com.

Årsaken er at A.I.G. risikerer en nedgradering av sin kredittvurdering, og dette vil i realiteten slå beina under kjempen - og da kan fallet bli svært stygt.

A.I.G. har i helgen prøvd å selge unna deler av virksomheten for å sikre seg kapital, men flere budgivere trakk seg i siste liten da amerikanske myndigheter ikke ville gi finansielle garantier for kjøpet.

Finansaksjene får juling
Fordi mange asiatiske børser holder stengt mandag, vil børsverdenens reaksjoner først kunne måles når de europeiske børsene åpner.

Finansaksjene får uansett kjørt seg hardt i Australia, og på de asiatiske børsene som er åpne.

Først i ettermiddag norsk tid får vi vite hvordan det amerikanske aksjemarkedet takler den amerikanske bankkrisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.