Denne uken falt amerikanske børser over én prosent for første gang siden Donald Trump ble valgt til USAs president.

Nedturen kom etter 109 dager med flere rekorder og spredte seg til andre finansmarkeder.

Sjefstrateg Liz Ann Sonders i meglerhuset Charles Schwab & Co tror investorene fortsatt holder igjen.

- Selv den mest entusiastiske personen uttrykker sin optimisme med forbehold. De vet markedet ikke vil gå bra hele tiden. Så jeg kan ikke la være å tenke på om dette kan være en ny 1990-talls-situasjon, hvor vi fortsatt har til gode å se den skikkelige bølgen med virkelig entusiasme fra investorer som kommer inn igjen, sier Sonders til DN med henvisning til oppturen i forkant av dotcom-boblen.

Sonders er på listen «Smart Money’s Power 30», med de 30 mest innflytelsesrike menneskene på Wall Street, og var en av få som gjenkjente «bunnen» i markedet da den ble nådd under finanskrisen i 2009.

Liz Ann Sonders er chief Investment strategist hos Charles Schwab & Co.
Liz Ann Sonders er chief Investment strategist hos Charles Schwab & Co. (Foto: Eivind Senneset)

Nå utelukker hun ikke at verden står overfor en lignende opptur.

- Jeg tror ikke det er slik dette positive markedet ender, men vi kan virkelig få en opptining - noe som er gøy når det skjer, men som ikke ender særlig godt. Så jeg håper ikke på det for markedets skyld, men jeg tror det er mulig, fortsetter hun.

«Forsinket» resesjon

Sonders var den første foredragsholderen som inntok talerstolen under NHH-Symposiet, en studentdrevet konferans over to dager, som avholdes annethvert år ved Norges Handelshøyskole i Bergen.

Onsdag snakket hun om USAs økonomi.

Med seg hadde hun er graf som viste den økonomiske utviklingen, oversikt over landets renteøkninger og perioder med økonomisk nedgang. Ifølge grafen markerer renteøkningene fra sentralbanken Federal Reserve historisk sett starten på en økonomisk nedgang.

Disse har inntruffet med jevne mellomrom på fire og åtte år. Ifølge grafen skulle en resesjon dermed ha vært nært forestående, særlig med tanke på at Fed-sjef har begynt å øke styringsrenten igjen.

Men denne gangen er det annerledes, ifølge Sonders.

Hun ser ingen «faresignaler» ennå. Årsaken er at svak, global økonomisk vekst, trolig vil «utsette» nedgangen.

- Mange ville si at risikoen for resesjon er høy, rett og slett basert på hvor lenge siden det er den forrige. Men man må huske på at økonomisk ekspansjon aldri har dødd av alderdom, de blir «drept». Det er aldri tilfellet at en økonomisk tilfriskning som har pågått over lang tid ender i en resesjon. Resesjoner skjer først når noe øker for raskt: inflasjon, forbruk eller styringsrente, sier sjefstrategen til DN.

Hun spår at den økonomiske utviklingen vil snu nedover om tidligst to år.

Tror ikke Trump innfrir

Sonders sier imidlertid at hun er «litt forvirret» for tiden. Det er nemlig én ting som kan

føre til mer uro i markedet fremover:

Sjefstrategen frykter at Trump ikke vil klare å innfri løftene han har gitt, blant annet om å skape flere arbeidsplasser.

Nedturen som kom på børsene denne uken, forklarer Sonders med en forsinket helsereform - noe som må på plass før en ny skattereform vil bli utarbeidet.

Reaksjonen skyldes at markedet har oppdaget at en slik reform - og dermed de økonomiske fordelene med den, først er realistisk i 2018.

- Hvis helsereformen tar lenger tid og blir mer komplisert, vil også skattereformen og andre reformer bli forskjøvet. Konsekvensen blir at de økonomiske fordelene med disse sannsynligvis ikke vil komme før til neste år, sier Sonders.

Hun tror også det spøker for presidentens løftet om å skape flere arbeidsplasser.

- Problemet er at en del jobber innen produksjon forsvinner - over hele verden. Selv Kina forsøker å gjøre økonomien mer forbrukerdrevet. Den globale økonomien består av informasjon, service og innovasjon nå - på samme måte som jordbruk «var» økonomien for 200 år siden. Min bekymring er at det implisitte løftet om å bringe alle de tapte jobbene tilbake, ikke vil bli oppfylt, sier Sonders.

Hun mener den såkalte «Trump-effekten», med aksjemarkeder som har steget til nye rekorder, egentlig handler om at økonomien skjøt fart i høst.

- Er Trump-effekten over?

- De mest fundamentale faktorene i markedet, som økonomisk vekst og inntekter, viste signifikant forbedring allerede fra oktober av i fjor, før valget, sier Sonders.(Vilkår)

Derfor reiser norske mediesjefer til Austin igjen og igjen og igjen
Denne uken har en rekke norske medie-topper vært på teknologimessen South by Southwest i Texas.
02:24
Publisert: