Fredag var det én hendelse på de amerikanske børsene som sto i sentrum: Børsnoteringen til det kinesiske internettselskapet Alibaba.

Selskapets aksjer ble etter stengetid torsdag priset til 68 dollar. Fredag åpnet handelen på over 92,70 dollar per aksje, noe som betydde en oppgang på 36 prosent.

- Den første handelsdagen kan være veldig volatil, understreket CNN Money i en kommentar.

I løpet av dagen var prisen oppe i nesten 100 dollar per aksje.

Alibaba ender sin første dag på Wall Street med en oppgang på 37,12 prosent, til 93,24 dollar per aksje.

- Jeg er beæret og ydmyk, sa grunnleggeren Jack Ma til CNBC.

Han la til at han har et håp om at selskapet om noen år kan sammenlignes med store amerikanske ikoner som Wal-Mart, Microsoft og IBM.

- Folk kommer til å si at Alibaba endret verden, sa han.

Den kinesiske nettgiganten, som blant annet består av flere netthandelportaler, står for den mest innbringende børsnoteringen noensinne. Den forrige rekorden ble satt i 2010, da Agricultural Bank of China innbrakte 22 milliarder dollar.

- Fortsatt i risikomodus

Dagen skulle ellers ende blandet, etter pilene på alle de tre inøkkelindeksene pekte oppover ved åpningstid.

Oppgangen kan sees i sammenheng med fortsatt optimisme i markedet for at rentene vil holdes lave selv om økonomien i USA bedrer seg, skrev Bloomberg News før åpningstid.

Den amerikanske sentralbanken la frem sin siste rentebeslutning onsdag denne uken. Til markedets begeistring, vil Federal Reserve (Fed) beholde renten nær null i en «betydelig periode» etter at sentralbanken har avsluttet sine månedlige verdipapirkjøp.

- Markedet er fortsatt i risikomodus fordi Federal Reserve fremdeles har positiv innvirkning, sa forvalter Louis de Fels i Raymond James Financial til Bloomberg News.

- Federal Reserve beholdt formuleringen at de ville beholde renten lav i en betydelig periode, og dette forsikret markedene. Når tiltakene er over, når vi ikke har mer flyt av penger inn, vil vi nå toppen av markedet, men det er fremdeles noen gode uker igjen, sa han.

Ifølge CNN Money puster også markedet lettet ut etter at skottene stemte nei til uavhengighet.

Datagigant faller

Fredag falt databasegiganten Oracle 3,95 prosent etter at det ble kjent at grunnlegger og direktør i selskapet Larry Ellison trapper ned for å bli styreleder og trer av som konsernsjef.

Dresser-Rand steg 9,30 prosent etter at selskapet angivelig skal ha mottatt bud på selskapet. Simens skal være i prosessen med å forberede et bud på over 85 dollar aksjen, ifølge Bloomberg News.

Skuffende tall

De ledende indikatorene i USA var opp 0,2 prosent i august, viser tall fra amerikanske statistikkmyndigheter fredag. På forhånd var det ventet at de ledende indikatorene ville stige 0,4 prosent, ifølge sammenstillinger foretatt av Bloomberg News.

Forrige måneds indeks ble revidert til en oppgang på 1,1 prosent fra opprinnelig rapporterte +0,9 prosent.

Slik ender nøkkelindeksene i USA fredag (klokken 22.05 norsk tid)

  • Dow Jones - opp 0,08 prosent til 17.280 poeng.
  • Nasdaq Composite - ned 0,30 prosent til 4.580 poeng.
  • S&P 500 - ned 0,30 prosent til 2.017 poeng.

Følg utviklingen her

Les også:
Milliardsmell etter bruddet med Trøim
Slik er førsteinntrykket av Iphone 6
Barn ingen hindring (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.