Marcus Wallenberg
Marcus Wallenberg
Et hemmelig punkt i avtalen om eierskap i Aker Kværner mellom Kjell Inge Røkkes Aker og den svenske Wallenbergsfæren innebærer at svenskene er sikret aksjeutbytter i tillegg til en minsteavkastning på 10 prosent over fire år, skriver E24.no.

- Tar ikke risiko
Kritikerne, som mener at staten har betalt en for høy pris, mener opsjonsavtalen gjør at Wallenberg-selskapenes investering i realiteten er å regne som et lån og at svenskene ikke tar noen risiko.

Opsjonsavtalen gir Wallenberg-selskapene en rett til å selge aksjeposten til Aker om fire år til en pris som garanterer dem 10 prosent avkastning. Aker har på sin side en rett til å kjøpe aksjene til en pris som gir Wallenberg-selskapene 40 prosent avkastning. Det innebærer at svenskene er sikret mot kurstap og garantert en rente på minimum 10 prosent, men maksimum 40 prosent.

Les også:Røkke, Staten og Saab danner gigant

Får mer
Men Wallenbergene får enda mer, skriver E24.no. Det er bestemmelser i avtalen som vil kunne medføre at strike-kursene (prisen for aksjene, red. anm) justeres avhengig av utbyttet fra Aker Kværner.

Det betyr at svenskene kan heve utbytter - uten at det trekkes fra prisen de får fra aksjene sine om de selger seg ut om fire år. hvis aker Kværner fortsetter å betale utbytter, kan Wallenbergene kunne få vesentlig mer enn den minsteavkastningen på 10 prosent som hittil har vært kjent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.