Konglomeratet Dalian Wanda, et av Kinas største eiendomsselskaper, er i ferd med å begi seg ut på en ekspansjon med bygging av hoteller og leilighetskomplekser i luksusklassen i vestlige land.

Målgruppen er nyrike kinesere som tilbringer deler av året i vestlige land og ferierer som aldri tidligere, skriver Dagens Næringsliv.

Ifølge Hurun Research Institute er det nå 2,8 millioner dollarmillionærer i Kina. Mange av disse er skeptiske til å plassere formuen i Kina.

Svært mange ønsker å kjøpe leiligheter eller hus utenfor landets grenser. USA, England, Australia og Canada er de mest populære landene å etablere en internasjonal base.

Viser frem rikdommen
Grunnlegger og styreformann for Wanda er Wang Jianlin (56), som skal være god for 8,5 milliarder dollar, eller rundt 50 milliarder kroner.

I Kina er Wang blitt sammenlignet med den amerikanske milliardæren Donald Trump som har bygd opp en milliardformue fra luksuseiendommer og reiseliv.

I motsetning til mange nyrike er Wang ikke redd for å vise frem rikdommen. Han flyr ifølge DN en Gulfstream G550, eier flere yachter og en rekke luksuseiendommer.

Han ønsker at en tredjedel av Wandas omsetning skal komme utenfor Kina innen 2020.

- Vi er fast bestemt på å bli store internasjonalt, og dette skal skje raskt, sa han til Finanacial Times nylig.

Kinesisk merkenavn
Denne uken bekreftet selskapet at det satser ti milliarder kroner på oppkjøp i England. Wanda vil ta kontroll over yachtverftet Sunseeker og bygge et luksushotell og over 60.000 kvadratmeter med hotell og leiligheter ved Themsen-elven i London.

Dette er selskapets første hotellprosjektet utenfor Kina. New York og Paris er neste byer; flere prosjekt er under planlegging og vil bli presentert i høst. I Kina eier Wanda hoteller som drives av internasjonale kjeder som Hilton, Starwood of Accor.

– Vi skal etablere Wanda som et kinesisk luksusmerkenavn og bygge topphoteller i åtte til ti internasjonale storbyer det neste tiåret, sier grunnlegger og styreformann Wang Jianlin.

Ifjor kjøpte selskapet USAs største kinooperatør for 2,6 milliarder dollar, og nå ønsker de et tettere samarbeid med Hollywood.

I Kina har Wanda over 60 store kjøpesentre med 13 millioner kvadratmeter. Dette arealet skal fordobles og Wanda skal bli verdens største kjøpesentergruppe, sa Wang.

Les også: - Mange flere nordmenn må kunne kinesisk


Kineserne kommer (2010)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.