Advokatfirmaet Kvale & Co, som ga de fatale juridiske rådene til kapitalforvaltningsselskapet Warren Capital, risikerer erstatningskrav fra eierne i Warren AS.

- Utelukker ingenting

Ola Sundt Ravnestad, dagsfersk og ny styreleder i Warren, sier til DN at aksjonærene "garantert er i tenkeboksen". Han understreker imidlertid at det nye styret må få tid til å vurdere dette og andre spørsmål etterhvert.

- Fokus nå er å få gjennomført butikken, så får vi ta det andre etterpå, sier Ravnestad til DN.

Ravnestad eide omkring 9,3 prosent av Warren AS før gårsdagens ekstraordinære generalforsamling. Han utelukker ikke at et krav mot advokatfirmaet kan komme både fra ham og øvrige aksjonærer, separat eller gjennom nye styrediskusjoner.

- Jeg utelukker ingenting, sier han.

Beslagla klientmidler

Fredag formiddag kunne DN melde at kapitalforvaltningsselskapet Warren Capital mister konsesjonen til å drive verdipapirvirksomhet etter alvorlige brudd på bestemmelsene om god forretningsskikk.

Bakteppet er en konflikt med det børsnoterte finansselskapet Nordic Financials omkring honorarer. Warren Capitals styreleder Christian Wahl sikret selskapets honorarkrav ved å fryse kundens klientmidler hos advokatfirmaet Kvale & Co. Wahl er partner i advokatfirmaet.

Handlingen, som ble korrigert tre dager senere etter at Finanstilsynet ble gjort oppmerksom på forholdet, ble erkjent som feil av både selskapet og tidligere styreleder Jon H. Pran i morselskapet før helgen.

Massiv regning

Investeringsdirektør og storaksjonær Peter Warren, mener at straffen ikke står i forhold til forseelsen, og påpeker at ingen ble skadelidende. Samtidig mener han at Finanstilsynet ikke har fått med seg at ytterligere tre advokater fra Kvale & Co. stod bak rådene til selskapet på oppfordring fra selskapets administrasjon. Regningen kom på 410.000 kroner, ifølge Warren.

- I hvilken grad ble det gjort en skriftlig juridisk betenkning?

- Det kom skriftlig i mails form med instruksjoner om hva man skulle foreta seg eller hvordan man skulle gå frem, sier investeringsdirektøren.

Han legger til at det også var omfattende telefonsamtaler mellom rådgiverne og administrasjonen.

Warren trekker på det og påpeker at det er opp til styret og ledelsen til å vurdere et eventuelt erstatningssøksmål. Samtidig mener han at det er opplagt at de juridiske rådene har vært dårlige.

- Rådet var feil og det har fått dramatiske følger, det er det ingen tvil om. Men du kan si at fra vårt ståsted, så ville administrasjonen ha juridisk dekning for hvordan man skulle håndtere denne saken, sier Warren.

Forsikret

Kvale & Co er i likhet med øvrige advokatkontorer forsikret mot eventuelle kundesøksmål. Det har ikke lykkes DN å bringe på det rene hvor mye advokatfirmaet er forsikret for.

Det er imidlertid en kjensgjerning at jo større firma, desto større sikkerhet. I likhet med Ravnestad viser Warren til styret for eventuelle erstatningskrav. Som aksjonær kan han imidlertid uttale seg.

- Du har vel tapt en del på dette?

- For all del, og det frustrerer meg. Men akkurat for øyeblikket er det "damage control" som er på agendaen fremfor noe annet, sier Warren.

Utelukker ikke

Han sier han ikke har vurdert å saksøke advokatfirmaet men erkjenner at det vil være naivt å tro at ikke andre aksjonærer går med de tanker. Warren utelukker heller ingenting.

- Det ville være dumt å utelukke det. Utelukkelse ville være å si fra seg en opsjon uten vederlag, sier finansprofilen.

Han gjentar at selskapet handlet i god tro basert på juridiske råd, og at midlene var sperret og kun tilgjengelig ved en rettslig avgjørelse.

- Handlet som rådet til

Etter det DN kjenner til kunne Warren Capital ha oppnådd det samme uten å røre klientkontoen ved å få namsmannen til å instruere banken til å ta arrest i midlene. Da hadde man også holdt seg innenfor loven.

- Det som tilsynet senere har sagt var at vi kunne ha gjort dette på en annen måte, og de lurte på hvorfor vi gjorde det på denne måten. Svaret på det er at det var det vi ble rådet til, sier Warren.

I vedtaket fra Finanstilsynet er det imidlertid ikke bare handlingen som kritiseres.

At styreleder kunne agere egenhånd og kun orientere styret uten at selskapets egne kontrollsystemer og rutiner fanget opp at handlingen var feil, veier også tungt i tilsynets vurdering. Her påpeker Warren igjen at vurderingen ble gjort av i alt fire advokater på ledelsens oppfordring.

Grusede verdier

Morselskapet Warren AS gikk på et dundrende underskudd på over 100 millioner kroner ifjor, primært knyttet til avviklingen av Warren Securities. Konsesjonsinndragningen til Warren Capital kommer derfor som nok et slag for aksjonærene, som har sett verdiene rase og som i disse dager har måtte skyte inn nye 15 millioner kroner.

Ravnestad bekrefter at eiersituasjonen i Warren AS vil komme til å endre seg som følge av emisjonen. Nå vil den tidligere Terra-gründeren og investoren konsentrere seg om å øke verdiene i selskapet sammen med et helt nytt styre, som ble enstemmig valgt onsdag.

Han bekrefter imidlertid at beslutningen om legge ned Warren Capital er endelig. Det er likevel for tidlig å anslå størrelser på eventuelle erstatningskrav, påpeker han.

- Det er aldri morsomt å oppleve det som eier eller selskapet, men beslutningen om å integrere de to selskapene ble fattet for lenge siden. Kjøpet av NEF ble gjort ifjor høst ut i fra en større tanke, sier styrelederen.

Før emisjonen og gårsdagens generalforsamling var Warren AS eiet av Peter Warren med 8,9 prosent, Tjelta AS med 8,6 prosent, Stein Erik Hagen via selskapet Canica med 8 prosent, og Katalysator med 7,8 prosent med flere. Etter det DN erfarer resulterte emisjonen i Warren AS til sterk rokkering, der Peter Warren selv ble utvannet til under 0,5 prosent.

Tidligere styreleder Jon Håkon Pran uttalte før helgen at driften i Warren Capital ville fortsette som før som del av NEF Kapitalforvaltning med tilsammen tretten ansatte. Dette skal nå være nedjustert til 6-7 ansatte, skriver Finansavisen torsdag.

Det har ikke lykkes DN å komme i kontakt med managing partner Jens Brede eller partner Christian Wahl i Kvale & Co. tross gjentatte henvendelser.

Les også:
  Aker: - Motgangen med tapte kontrakter er snudd  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.