Hotellinvestor Lars Wenaas kan sette inn nøkkelkortet i 1000 nye hotellrom i år. Målet er at Wenaasgruppen skal tjene en milliard kroner hvert år.

Fra nøkterne omgivelser i en vestlandsfjord har Lars Wenaas (63) bygd opp et milliardimperium basert på blant annet hoteller, salg av fritidsutstyr og verdipapirer. Med 2100 ansatte sysselsetter Wenaasgruppen mer enn dobbelt så mange personer enn det som bor i bygda Måndalen i Møre og Romsdal.

Webkameraet på Wenaashuset har regn på linsa og snøen ligger fortsatt på fjelltoppene.

– Det er jækla dårlig vær, men vi har en effektiv, solid og lojal stab her, sier bedriftslederen som har drevet frem den tidligere konfeksjonsbedriften.

1000 nye rom

De siste årene har han bygd opp hoteller som om det skulle vært monopolbrikker. Bare i år står 1000 nye rom ferdig i Norge og Russland. Fra og med neste år venter han at Wenaasgruppen kan tjene en milliard kroner hvert år (ebitda). Ifjor var omsetningen 2,4 milliarder.

– Jeg tror det er et realistisk mål. Da vil vi ha det nye hotellet på Alna, to hoteller i Russland og en ny kongresshall på Gardermoen i full drift, sier Wenaas.

Fjoråret var et hvilesteg både i omsetning og resultatmessig. Bunnlinjen på vel 350 millioner kroner ifjor var nesten en halv milliard kroner svakere enn i 2012. Resultatnedgangen har ifølge Wenaas sammenheng med svekkelse av kronen som førte til valutatap på over 200 millioner kroner samt en engangseffekt for et eiendomssalg i 2012.

– Hvis vi korrigerer for de ekstraordinære forholdene, er det likt med året før, sier Wenaas.

Wenaasgruppen har tre store hotellprosjekter på trappene som tar opp det meste av kapasiteten.

– Hoteller er vårt største forretningsområde. Vi har nok å ta tak i de neste årene, sier Wenaas.

I København håper han å bygge ut ti etasjer på Royal Blu Scandinavia. I Oslo håper han å utvide et annet landemerke, Oslo Plaza, med 350 nye rom i en tilstøtende lavblokk. Her håper han en lengre planprosess med flere aktuelle alternativer vil avsluttes i løpet av året.

Wenaasgruppen er også i gang med et nytt prosjekt på Gran Canaria der det skal utvikles et helt nytt femstjerners anlegg i Puerto de Mogan.

– Utviklingen av et resort krever at man også utvikler et stort og spennende uteareal i motsetning til vanlige hoteller, sier han.

17 av de 27 hotellene konsernet eier er i dag tilknyttet Radisson Blu, mens andre hoteller er tilknyttet Stordalens Choice-konsepter eller Scandic. Noen av hotellene leies ut, mens andre driftes av Wenaas gjennom managementavtaler. Kjedetilknytningen på den nye resorten er så langt uavklart.

– Hvem som skal operere hotellet og hvilke brands som skal benyttes, er noe vi snart vil ta standpunkt til.

Tjente 273 mill på verdipapir

Wenaas-familien tjente gode penger på verdipapirer ifjor med en gevinst på 19,3 prosent, vel 273 millioner. Aksjeinvesteringene gjøres hovedsakelig i store selskaper på Oslo Børs’ hovedliste. DNB og Statoil er blant favorittaksjene.

En tredjedel av porteføljen, som var på 440 millioner kroner ved årsskiftet, ble investert i aksjemarkedet og resten i obligasjoner.

– Vi har en base på 1,5 milliarder kroner. Dette er en buffer vi kan trekke på ved behov og i dårlige tider, sier Wenaas.

Først når de tre siste store hotellprosjektene er i rute, vil det bli gjort nye tunge investeringer.

Merkevarevekst

Også innen sport og fritid, som er det tredje store forretningsområdet, kan det komme nye oppkjøp. Datterselskapet Wenaas Nordic, med en omsetning på 360 millioner ifjor, sitter med rettighetene til flere kjente merkevarer som Leatherman, Diadora og Alpina.

– Vi har de siste årene kjøpt ti selskaper med små og mellomstore agenturer. Vi har klart å bygge et attraktivt konsept og hadde en vekst på 18 prosent ifjor, sier Wenaas.

– Så dere har unngått motbakken mange andre i sportsbransjen har opplevd?

– Ja, vi har en bred kundebase med flere kjeder innen sport.

 

Les også: Nå skal klubbene følges tett (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.