- Vi fikk ingen innvendinger mot de planlagte grepene vi skulle gjøre. Og i ettertid fikk vi en gratulasjon, sa Nicolai Løvenskiold i onsdagens høring i Westerdals-saken.

Han snakket om Kunnskapsdepartementets tilbakemeldinger til privatskolekonsernet Anthon B Nilsen i forbindelse med den omstridte Westerdals-fusjonen i 2013.

Løvenskiold snakket for første gang offentlig om Westerdals-saken siden DN begynte å skrive om saken høsten 2015.

Sammen med økonomidirektør Kjell Ørnulv Hallbing svarte han på spørsmål fra kontrollkomiteen om Kunnskapsdepartementets kontroll med de statsstøttede privatskolene i Anthon B Nilsen-konsernet.

Les den første DN-dokumentaren om saken: Slik hentet skolebaronene ut 100 mill. tross utbytteforbud  (DN+)

Fire møter før fusjonen

Det sentrale var den omstride transaksjonen som utløste gevinst i morselskapet da tre skoler fusjonerte til Westerdals Oslo ACT i 2013.

Løvenskiold og Hallbing understreket gjentatte ganger overfor komiteen at Anthon B Nilsen holdt departementet løpende orientert om denne transaksjonen.

De viste til fire møter med departementet der det diskutert om transaksjonen ville være i strid med høyskoleloven, som forbyr å ta utbytte fra statsstøttede privatskoler.

- Vi fikk ingen røde eller gule kort, sa Løvenskiold om departementets tilbakemeldinger under og etter disse møtene.

- Mildt sagt oppsiktsvekkende

I et møte med Kunnskapsdepartementet i desember 2013 la Anthon B Nilsen frem detaljert informasjon om hvordan transaksjonen skulle foregå, og at denne ville utløse gevinst.

Hallbing sa at departementet ikke ba om mer dokumentasjon eller informasjon etter dette møtet, og at det heller ikke hadde noen innvendinger.

I desember 2015, to år etter dette møtet, konkluderte Kunnskapsdepartementet med at deler av transaksjonen var ulovlig.

- Det finner vi mildt sagt oppsiktsvekkende, sa Løvenskiold.

Han understreket at Kunnskapsdepartementet ikke har informasjon nå, som det ikke fikk i 2013.

Les også: – I strid med loven dnPlus

Nicolai Løvenskiold eier Anthon B Nilsen sammen med broren Peder Løvenskiold og Reidar og Gunnar Holsts legat.

Løvenskiold var daglig leder og styreleder ved Westerdals. Han hadde stillingene frem til henholdsvis 2006 og 2007. Han trakk seg nylig som daglig leder i Westerdals' eierselskap Anthon B Nilsen, fordi saken granskes av myndighetene og er anmeldt til Økokrim.

Hva skjedde høsten 2013?

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har fått kritikk fra både Riksrevisjonen og Stortingets kontrollkomité for mangelfull oppfølging av de Anthon B Nilsen-eide privatskolene som nå er fusjonert til Westerdals Oslo ACT.

Røe Isaksen er også kalt inn til høring i Stortinget onsdag ettermiddag. Det samme er tidligere kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Her skal kontrollkomiteen til bunns i de uavklarte spørsmålene rundt hva som egentlig skjedde høsten 2013:

Hva som ble avtalt på møtene mellom Anthon B Nilsen og departementet før Westerdals-fusjonen, samt hvorfor departementet ikke gjennomførte en «særskilt oppfølging» av Anthon B Nilsens privatskoler, slik det hadde varslet Riksrevisjonen.

Saken oppdateres.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.