I etterkant av DNs saker om privatskolen Westerdals har Kunnskapsdepartementet varslet krav om at privatskolen må betale tilbake totalt 56 millioner kroner.

34,8 millioner kroner av dette er penger skolen fikk i statsstøtte til å drive linjer uten godkjennelse i flere år. Dette ble formelt fremmet som et krav av departementet 6. september og fristen for å klage på avgjørelsen går ut tirsdag.

Westerdals kommer ikke til å klage, men legger absolutt ikke ballen død:

Skolen nekter å godta kravet, dropper den formelle klageinstansen - og går nå i stedet til sak mot Kunnskapsdepartementet.

Kongen i statsråd, som vil si regjeringen i møte på Slottet, er klageinstans for vedtak som blir gjort i et departement. Westerdals ønsker i stedet å prøve saken for retten.

«Etter å ha vurdert vedtaket grundig i samråd med høyskolens juridiske rådgivere, har styret i Westerdals Oslo ACT besluttet at høyskolen ønsker en rettslig prøving av rettmessigheten av kravene og har besluttet at saken skal forelegges direkte for de alminnelige domstoler.» heter det i en melding fra skolen tirsdag ettermiddag.

– Vårt ansvar er å sikre at Westerdals Oslo ACT ikke blir påført kostnader høyskolen ikke skal ha, og vi ser frem til at en uavhengig instans avgjør disse spørsmålene. Departementet er varslet om vår avgjørelse, sier rektor Tine Widerøe i meldingen.

– Vi har hatt tett dialog med skolen i denne saken, og det kommer ikke helt uventet at de vil ta saken for retten. Det er en beslutning vi tar til etterretning, skriver statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet til DN.

Drev linjer uten godkjennelse

Kravet på nær 35 millioner kroner knyttes til statstilskudd som ble gitt til tre av Westerdals' linjer i årene før 2012.

En utdannelse må ha formell godkjennelse for å motta statstilskudd. DN avdekket ifjor høst at elever ved den ikke godkjente film- og tv-linjen i årevis ble rapportert inn til myndighetene som elever ved tekstforfatterlinjen. Dermed fikk privatskolen likevel penger over statsbudsjettet.

I ettertid har det også kommet frem at to andre linjer ble drevet på samme måte. Og at skolen «hjalp» film- og tv-elevene med å søke om støtte fra Lånekassen, som de ikke hadde rett på, ved hjelp av korrekturlakk:

Slik lurte Westerdals til seg støtte fra Lånekassen dnPlus

I tillegg har departementet varslet at Westerdals vil bli krevet for ytterligere 21 millioner kroner, som er studiestøtten elevene ved disse ikke-godkjente linjene mottok fra Lånekassen. Westerdals opplyser til DN at de imidlertid bare har fått forvarsel om dette, og ikke et endelig vedtak, og derfor ikke har tatt stilling til kravet.

Flere saker i vente

Varselet fra Westerdals tirsdag kommer bare timer etter at Kunnskapsdepartementet meldte at det åpner tilsyn med privatskolen. Departementet varsler en helhetlig granskning av hele skolen - med særlig oppmerksomhet på transaksjoner mellom skolen og nærstående selskaper i samme konsern.

Westerdals eies av Anthon B Nilsen, som eies av brødrene Nicolai og Peder Løvenskiold og Reidar og Gunnar Holsts legat. DN skrev ifjor høst om hvordan Westerdals’ eiere flyttet over 100 millioner kroner fra skolene til morselskapet, til tross for forbud mot utbytte. Dette skjedde i forbindelse med fusjonen av NITH, NISS og Westerdals i 2013.

Les dokumentaren her: Slik hentet skolebaronene ut 100 mill. tross utbytteforbud

Privatskolen har dessuten enda et søksmål i vente. DN skrev i mars at Westerdals tok høyere skolepenger enn regelverket tillot i en årrekke. 800 tidligere elever har godtatt et forlik. Tidligere denne måneden skrev DN at rundt 500 tidligere elever har levert stevning til Oslo tingrett. Disse krever tilbake 31 millioner kroner.

Kunnskapsdepartementet har også anmeldt Westerdals til Økokrim, som tok ut siktelse i mai. Politiadvokat Jens Bachke i Økokrim sier til DN tirsdag at saken fortsatt etterforskes.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.