Det er bare et tidsspørsmål før fugleinfluensaen utvikler seg til en verdensomspennende epidemi. Når det skjer, vil følgene få minnene om lungesykdommen sars til å blekne, sa fagfolk torsdag.

EU-kommisjonen opplyste samme dag at sykdommen er oppdaget ved fugler i Romania, og at all import av fjærfe fra landet til resten av EU forbys inntil videre. Kunngjøringen ble beskrevet som et nytt tilbakeslag i arbeidet med å holde Europa fritt for fugleinfluensa.

– Tre laboratorieeksperter som EU har sendt til Romania, bekrefter at viruset H5 – som settes i forbindelse med fugleinfluensaen – er påvist i prøver fra en kylling og en and. Prøvene ble tatt på en bakgårdsfarm nær elva Donaus utløp, het det i kunngjøringen.

Alvorlig for Europa

Tidligere i uken forbød EU fjærfeimport fra Tyrkia, etter at H5-viruset ble påvist der. Men EU-kommisjonen hadde sagt seg sikker på at sykdommen ikke fantes i Romania, noe som gjorde torsdagens kunngjøring ekstra alvorlig.

Fugleinfluensaen har hittil i år tatt 69 menneskeliv i Asia, der titusener av bønder og fugleoppdrettere har mistet levebrødet. H5 kan overføres fra fugler til mennesker, men til nå har viruset ikke kunnet overføres fra ett menneske til et annet.

Fagfolk i Verdens helseorganisasjon WHO mener imidlertid at det bare er et tidsspørsmål før viruset forandrer seg – muterer – slik at mennesker kan smitte hverandre. Når og hvis det skjer, kan det utløse en pandemi, der vil si en global, dødelig epidemi.

«Sars i skyggen»

– Utbruddet av en slik pandemi vil få katastrofale virkninger. Virkningene vil være så enorme at følgene av sars blir stilt helt i skyggen, sa WHOs generaldirektør Lee Jong-wook til det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap torsdag.

Faren ligger først og fremst i at H5N1, som fugleinfluensa-virusets fulle navn lyder, skal tilegne seg gener fra det menneskelige influensaviruset. Det kan føre til at millioner av mennesker verden over lider influensadøden, som under Spanskesyken i 1917-1920.

I Sør-Korea er ingen mennesker til nå smittet av H5.viruset, men fra desember 2003 til mars 2004 ble nærmere 5,5 millioner fugler slaktet der i landet etter å ha pådratt seg smitten. Sørkoreanske myndigheter frykter at et menneskelig utbrudd kan kreve 30.000 liv. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.