Rudolf Elmer ledet tidligere den sveitsiske banken Julius Bärs kontor i skatteparadiset Caymanøyene. Han ble sparket i 2002 og stilles for retten i Sveits onsdag for å ha brutt den strenge taushetsplikten knyttet til bankvesenet.

Mandag ga Elmer WikiLeaks-gründer Julian Assange informasjon om rundt 2.000 bankkunder som har plassert penger i utenlandske kontoer.

Den tidligere banktoppen sier han ønsker å la verden vite sannheten om penger som blir skjult på utenlandske kontoer, og hvordan banksystemet klarer å holde informasjonen hemmelig.

– Jeg vet hvordan systemet virker. Det er skadelig. Jeg ønsker å opplyse samfunnet, sa Elmer, som jobbet åtte år på Caymanøyene og av Assange blir kalt en ekte varsler.

– Unngikk skatt
Dokumentene skal blant annet inneholde informasjon om rundt 40 politikere, flernasjonale selskaper og finansinstitusjoner i USA, Europa og Asia som angivelig har unngått å betale skatt.

WikiLeaks skal sjekke informasjonen før den legges ut. En slik prosess kommer til å ta minst to uker, sa Assange mandag.

Ifølge Elmer har han blitt tilbudt penger for å tie. Han skal også ha tilbudt å gi informasjonen gratis til Tysklands tidligere finansminister Peer Steinbrück, men ikke fått svar.

Avviser
Julius Bär sier Elmer har vikarierende motiver knyttet til oppsigelsen hans.

– Etter at kravene hans i forbindelse med oppsigelsen ikke ble oppfylt, innledet Elmer i 2004 en kampanje med skremsler og vendetta mot Julius Bär, heter det i en uttalelse.

WikiLeaks har offentliggjort tusenvis av dokumenter fra både det amerikanske forsvaret og utenrikstjenesten, lekkasjer som har skapt raseri og stor frustrasjon i Washington. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.