WikiLeaks planlegger å offentliggjøre mange tusen interne dokumenter fra en stor amerikansk bank på nyåret.

Lekkasjen kan føre til svært alvorlige konsekvenser for én eller to banker, sier nettstedets grunnlegger Julian Assange i et intervju med magasinet Fortune.

Titusener eller hundretusener av dokumenter, alt ettersom hvordan du regner, vil angivelig bli offentliggjort. Materialet synliggjør «korrupsjonens økosystem», hevder Assange.

– Og så har du den vanlige beslutningstakingen hvor man lukker øynene og støtter uetisk praksis. Kontroller som ikke gjennomføres, sjefenes prioriteringer, hvordan de tenker at de forfølger sine egne interesser, sier han.

Venter etterforskning
Assange nevner storbanken Goldman Sachs i intervjuet, men ønsker ikke å si om det er interndokumenter fra dette selskapet som vil bli lekket.

Materialet kan sammenlignes med e-postene som ble offentliggjort i forbindelse med at energiselskapet Enron gikk konkurs i 2001, ifølge WikiLeaks-gründeren. Han antar at avsløringene vil føre til etterforskninger og bidra til reformer av finansnæringen.

Amerikanske dokumenter
Intervjuet i næringslivsmagasinet Forbes ble publisert mandag, én dag etter at WikiLeaks og flere aviser begynte offentliggjøringen av en stor mengde hemmelige dokumenter fra USAs utenrikstjeneste.

Ifølge WikiLeaks vil flere av disse dokumentene bli lekket i løpet av de neste dagene. Flere hundre av dem stammer angivelig fra USAs ambassade i Oslo.

Myndighetene i USA og flere andre land har reagert kraftig på lekkasjen, og den amerikanske regjeringen mener den skader USAs nasjonale sikkerhet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.