Assange søkte tilflukt i ambassaden i 2012 for å unngå å bli utlevert til Sverige, der han er anklaget for seksuelle overgrep og voldtekt. Han frykter at han kan bli sendt videre til USA, hvor han må svare for anklager om spionasje.

I september i fjor klaget han Sverige og Storbritannia inn for FN, og et panel skal vurdere om han blir ulovlig holdt tilbake.

– Skulle FN kunngjøre at jeg har tapt min sak mot Storbritannia og Sverige, vil jeg komme ut klokken 12 fredag og la britisk politi pågripe meg, ettersom det ikke er noen fornuftig utsikt til videre ankemuligheter, sier Assange.

Dersom FN-panelet kommer fram til at Storbritannia og Sverige ikke har rett til å holde ham tilbake, er det ventet at verdensorganisasjonen vil be landene gi ham fritt leide.

Avviser beskyldningene

– Dersom jeg vinner fram, og det viser seg at disse statene har handlet ulovlig, venter jeg å umiddelbart få tilbake passet mitt og at det ikke blir gjort flere forsøk på pågripe meg.

Assange har tidligere tilbudt Sverige å avhøre ham inne på ambassaden. Han avviser beskyldningene om overgrep og voldtekt.

Før han søkte tilflukt i ambassaden, hadde han sittet i husarrest og i fengsel siden 2010 basert på en svensk arrestordre. Han slapp ut mot kausjon og har levd i skjul på ambassaden for å komme unna et britisk vedtak om utlevering til Sverige. Ecuador innvilget ham asyl i 2012, men han har ikke kunnet få fritt leide til å forlate ambassaden og reise fra Storbritannia til Ecuador.

Les også: Vil avhøre Assange på ambassade

 
WikiLeaks skal ha sikret seg eposter fra CIA-sjef

Assange får ikke fritt leide til helsesjekk  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.