Revisjonsselskapet EY, tidligere kjent som Ernst & Young, spurte ikke om kontoutskrifter på over tre år for Wirecards angivelige kontoer i Singapore, selskapet som «rotet bort» over 20 milliarder kroner fra regnskapet.

Det skriver Financial Times.

Mer enn tre år skal ha gått uten at EY spurte om kontoutskrifter fra en bank i Singapore der Wirecard hevdet det hadde over en milliard euro liggende, en rutinemessig revisjonsprosedyre som kunne ha avdekket den enorme svindelen på over 20 milliarder kroner, ifølge avisen.

EY fungerte som revisor for Wirecard i rundt 10 år, og er nå i trøbbel etter at Wirecard tidligere denne uken begjærte insolvens, og at de manglende 20 milliardene sannsynligvis ikke eksisterer.

Noe man lærer første dag

Blant annet skal en revisor Financial Times har snakket med fortalt at å få uavhengig bekreftelse av kontoutskrifter er noe man lærer «første dagen på revisorskolen».

Fredag meldte den tyske lobbygruppen for små aksjonærer SdK ifølge FT at de anmelder EY-revisorene som skrev under på Wirecards regnskaper mellom 2016 og 2018. EY er allerede under søksmål fra Wirecard-investorer. En av advokatene som representerer aksjonærene skal ha uttalt til FT at «det er skremmende hvor lenge Wirecard har kunnet operere uten å bli motsagt av revisorene. Vi har fulgt med på Wirecard siden 2008, og det har alltid vært klart at noe var galt».

EY skal ha utsendt ukvalifiserte revisjoner i over ti år til tross for stadig økende mistanke om mistenkelig regnskapspraksis fra journalister og shortselgere.

Banken OCBC i Singapore ønsker ikke å kommentere saken. En kilde i banken skal ha sagt til avisen at Wirecard ikke har noe med OCBC å gjøre, og at banken i perioden 2016 til 2018 ikke skal ha mottatt noen spørsmål fra EY angående bankforhold.

Som følge av skandalen skal den tyske regnskapsvakthunden FREP se på Wirecards balanse, og revisororganet APENS skal ha begynt å undersøke EYs arbeid.

Fant falske regnskaper

Ifølge Wirecards tidligere ledelse skal kontoene i Singapore blitt brukt til å betale for partnere som handlet på vegne av Wirecard i land der de ikke hadde egne lisenser for å behandle elektroniske betalinger. Nå ser det ut til at disse pengene aldri har eksistert.

Wirecard fortalte sine revisorer at pengene ble flyttet sent i fjor fra banken i Singapore til banker på Filippinene, der det nå skulle ligge 1,9 milliarder euro.

En revisjon fra revisjonsselskapet KPMG kunne derimot ikke finne originaldokumentene for innskuddene. EY skal ha blitt fortalt denne måneden at de filippinske regnskapene var falske.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.