Indeksen er utført av The World Justice Project (WJP) som har målt 113 staters rettssikkerhet basert på åtte faktorer: Maktfordeling, fravær av korrupsjon, åpenhet i forvaltningen, fundamentale rettigheter, lov og orden, håndhevelse av lovverket samt standarden på domstolene.
Norge ligger helt i toppen av indeksen sammen med de andre nordiske landene. Rangert som nummer to av totalt 113 land, er Norge kun slått av Danmark når det kommer til rettssikkerhet. Finland er listet som nummer tre.
Nederst på listen ligger Afghanistan (111), Kambodsja (112) og Venezuela (113). Siden forrige indeks som ble utgitt i 2016, har et flertall av stater globalt scoret lavere på områder som menneskerettigheter, maktfordeling og standarden på sivile og strafferettslige saker.
Vest-Europa og Nord-Amerika er representert med åtte land over de ti landene som er rangert høyest på indeksen globalt.
Størst åpenhet i forvaltningen
Globalt er Norge rangert som nummer fire i verden når det gjelder behandlingen av sivile saker og den håndhevelsen av lovverket. Norge troner øverst som landet med størst åpenhet i forvaltningen.
Norge var også ifølge kåringen nest best i verden når det gjelder maktfordeling, fravær av korrupsjon og behandlingen av strafferettslige saker.
I indeksen blir Norge rangert globalt, regionalt og blant land med høy inntekt. I alle tre kategoriene er Norge listet som nummer to, like bak Danmark.
I den regionale rangeringen som tar for seg 24 land i EU, EFTA og Nord-Amerika troner de fire nordiske landene Danmark, Norge, Finland og Sverige på topp. Nederland, Tyskland og Østerrike er rangert som henholdsvis nummer fem, seks og syv.
Nederst på den regionale rangeringen finner vi Hellas (22), Ungarn (23) og Bulgaria (24). Bulgaria falt også to plasser globalt, ned til nummer 55 av totalt 113 land. (Vilkår)