Dermed er den første endringen i Solbergs nye regjering et faktum.

– Det var ingen enkel vurdering. Det er vemodig, men jeg har sittet åtte år i landets regjering og styrt tre departementer, sa Børge Brende under en pressekonferanse sammen med statsminister Erna Solberg fredag.

Han beskriver stillingen han forlater som et privilegium.

– Jeg mener vi har gode resultater å vise til, men samtidig var det riktig tidspunkt å gi seg før en ny regjeringsperiode, hvis jeg først skulle gjøre noe annet. World Economic Forum har noen av de største selskapene i verden som partnere, og jobber med politikere, næringsliv og privat sektor for å nå globale mål, sa Brende under pressekonferansen på Statsministerens kontor.

Røper ikke arvtaker

Statsministeren vil ikke kommentere hvem som blir Brendes arvtaker.

– Det kommer jeg ikke til å svare på. Jeg har god tid til å bestemme meg, så står dere fritt til å spekulere, sier Solberg, som minner om at Brende skal være minister i fire uker til.

Hun avviser at jobbskiftet var en konsekvens av at Brende ikke skulle være ønsket med videre i regjeringen.

– Vi hadde håpet at han skulle fortsette. Børge Brende har vært en god utenriksminister for Norge, men jeg ser at dette er en spennende mulighet for ham. World Economic Forum er et viktig plattform for samarbeid, sier Solberg.

Hovedpersonen sier han bestemte seg for jobben i midten av denne uken. Han kaller det en «samlet vurdering».

Ny stilling

Brende vil tiltre i en nyopprettet stilling som president i World Economic Forum (WEF).

WEF-gründer Klaus Schwab har styrt alene på toppen som utøvende styreleder, men nå blir det altså en todelt ledelse med Brende som president og Schwab som fortsatt utøvende styreleder.

Ifølge en pressemelding fra WEF vil Brende som president styre ledergruppen, som har et kollektivt ansvar for å gjennomføre aktiviteter og iverksette WEFs strategi.

Schwab vil som utøvende styreleder ha ansvaret for å utvikle organisasjonens strategi.

Gjør comeback

Brende var blant direktørene i samme organisasjon fra 2008-2009, og var tilbake i 2011 etter et engasjement som generalsekretær i Røde Kors. Deretter ble han utenriksminister.

– Det er mer behov enn noen gang for en organisasjon som er upartisk og kan bygge tillit i en geopolitisk verden der det er flere aktører enn tidligere som vil ha et ord med i laget, sier Brende, som blant annet trakk frem situasjonen i Nord-Korea.

Verdens økonomiske forum er best kjent for møtene i sveitsiske Davos, der over 2000 politiske ledere, eksperter og samfunnstopper møtes for å diskutere økonomisk utvikling, konflikter og klimaendringer. Utenriksministeren var selv til stede under året møte i januar - det 47. i rekken. Forumet ble etablert i 1971.

Brende blir sittende som utenriksminister frem til Stortinget åpner i oktober.(Vilkår)