Styreleder Hugo Maurstad tar ikke gjenvalg, og Synsam-konsernsjef Håkan Lundstedt foreslås som ny styreleder. Det går frem av innkallingen til den ordinære generalforsamlingen i XXL, som finner sted den 6. juni.

Maurstad har vært styreleder siden 2019, en rolle han fikk etter at hans tidligere arbeidsgiver Altor kom inn som storeier. Maurstad har nå sitt eget oppkjøpsfond, Monte Rosa Capital, men har likevel fortsatt som styreleder for XXL. Han eier XXL-aksjer for rundt 13 millioner kroner.

– Det er halvannet år siden jeg sluttet i Altor, men jeg har hjulpet til i en overgang på noen investeringer. Jeg har selv tre store produktselskaper innenfor sport; Odlo, Henri-Lloyd og Janus, og det er viktig for meg å kunne bruke mer ressurser på disse. Det var derfor ikke naturlig å ta gjenvalg og jeg informerte valgkomiteen om dette i januar, skriver Maurstad i sms.

Tidemandsen trer av

XXL-gründer Øivind Tidemandsen.
XXL-gründer Øivind Tidemandsen. (Foto: Gunnar Lier)

XXL-gründer Øivind Tidemandsen vil også gå ut av styret. Tidemandsen skulle etter planen sitte frem til 2024, og trer altså ut før tiden.

Tidemandsen er selskapets nest største aksjonær med rundt 12,4 prosent av aksjene, tilsvarende 118 millioner kroner.

Det har ikke lyktes DN å få en kommentar fra Tidemandsen.

Etter valget vil styret, i tråd med valgkomiteens innstilling, bestå av følgende styremedlemmer:

  • Håkan Lundstedt (styreleder)
  • Kjersti Hobøl (nestleder)
  • Tom Christian Jovik (styremedlem)
  • Kari Ekelund Thørud (styremedlem)
  • Ronny Blomseth (styremedlem)
  • Tor Andrin Jacobsen (ansattrepresentant)
  • Kai Arne Nordhaug (ansattrepresentant)
  • Cristina Moreno (ansattrepresentant)

Mange endringer

XXL-aksjen nådde nylig all-time low, etter en periode preget av svake resultater. Særlig 2022 ble et år aksjonærene helst vil glemme. Konsernet leverte et samlet tap før skatt på 531 millioner kroner, tapte markedsandeler i alle land og ble filleristet på Børsen. Selskapet har nå en børsverdi på 960 millioner kroner.

Det hele toppet seg rett før nyttår, da sportsutstyrskjeden meldte om en krisemotivert kapitalinnhenting på 500 millioner kroner, nye avtaler med bankene, et kraftig resultatfall og exit fra tapssluket Østerrike.

Det har vært en rekke endringer i konsernledelsen i XXL det siste året. I fjor sommer gikk Pål Wibe av som konsernsjef etter uenighet med styret om veien videre. Først et halvt år senere ble det klart at Wibe ville bli erstattet av svenske Freddy Sobin, som har vært toppsjef for skjønnhetsgiganten Kicks.

Kort tid etter Sobin ble presentert som ny konsernsjef, gikk Stine Trygg-Hauger av som sjef for XXL Norge. I januar ble Cristina Moreno presentert som ny norgessjef. XXL Norge står for rundt halvparten av konsernets omsetning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.