- Det er ikke griseviktig hvem som er størst, men det ligger moro-prestisje der. Dette er et gøy-mål vi satte oss allerede i 2007 - da skulle vi bli størst i Norden i 2015. Nå har vi klart det ett år før tiden, sier XXL-sjef Fredrik Steenbuch til DN.

I neste uke presenterer Steenbuch førstekvartalstall for den hurtigvoksende sportsutstyrskjeden. Nylig la den svenskeide konkurrenten Stadium frem sitt regnskap for 2013/2014, og «Nordens ledande sportskedja» kunne vise til en omsetning på rundt fem milliarder svenske kroner eksklusiv moms.

Det er vel 4,6 milliarder norske kroner, mens XXLs fjorårstall viser en omsetning eksklusiv moms på 5,2 milliarder norske kroner. Den børsnoterte norske sportskjeden vokste med vel 30 prosent ifjor, mens privateide Stadium kun kan vise til 4,3 prosent vekst.

 

Toppsjefen slutter

Da tallene ble lagt frem varslet selskapets administrerende direktør gjennom syv år, Gustaf Öhrn, at han slutter til høsten. I presentasjonen heter det at Stadium er «Nordens största sportskedja», og omsetningen er oppgitt inklusiv moms til 6,3 milliarder svenske kroner.

Men nå innrømmer Stadium at XXL har lagt den svenske konkurrenten bak seg.

- Stadium har hatt et veldig fremgangsrikt år, og vi gleder oss over den sterke utviklingen i bransjen. Når vi nå kan sammenligne våre regnskaper ser vi at XXL i år er den sportskjeden i Norden som omsetter mest og dermed kan kalle seg størst i Norden, skriver informasjonssjef Ebba Seidlitz i Stadium i en epost.

- Stadium satser mer og mer på klær og egne merkevarer og mindre på sportsutstyr. Da må de konkurrere både mot kleskjedene på den ene siden og oss på den andre, kommenterer XXL-sjef Fredrik Steenbuch.

- Danmark er for dansker

Mens XXL er markedsleder innen sportskjedene i Norge, har Stadium en tilsvarende posisjon i Sverige. XXL åpnet for ett år siden sitt første varehus Finland, der Stadium har vært i ti år, og inntok det svenske markedet høsten 2010. Den norske sportskjempen åpnet ifjor ni nye varehus i sine satsingsområder og planlegger like mange nyåpninger i år.

Stadium, som også satser i Danmark og Tyskland, både åpnet og stengte butikker ifjor. Den svenske sportskjeden har nå 154 butikker, ni flere enn året før.

- Vi ser frem mot et spennende 2015 med ytterligere etableringer i Hamburg og skal utvikle konseptet vårt i Norden, skriver informasjonssjef Ebba Seidlitz i Stadium.

Selskapet har ikke noen planer om å prøve seg i det norske sportsutstyrsmarkedet. Og XXL lar Stadium være i fred i Danmark.

- Danmark er for dansker når det kommer til sportsutstyr. Det er kun danskene som er flinke der, og det ser vi på tallene til Stadium at de også merker, sier XXL-sjef Fredrik Steenbuch.

 

Les også:

Valutaanalytiker: Snart må du betale 9 kroner for både en euro og en dollar  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.