Saken er oppdatert.

Tirsdag melder styret i gjødselsprodusenten Yara at konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (63) må gå på dagen.

Det får NHH-professor og instituttleder for strategi og ledelse Paul N. Gooderham til å reagere.

- Sett utenfra virker dette høyst rotete. Slik er det ofte i forbindelse med lederskifter, men dette er ikke akkurat heldig for Yara, sier Godderham til DN.

- Dette er et sirkus - i alle fall inntil det ryddes opp, mener han.

«Ad hoc-løsning»

Hydro-sjef Svein-Richard Brandtzæg ble i sommer annonsert som ny konsernsjef i Yara, men trakk seg overraskende kun dage etter at selskapet meldte å være i fusjonssamtaler med den amerikanske konkurrenten CF Industries i slutten av forrige måned. Fra i dag er det finansdirektør Torgeir Kvidal (49) som overtar stillingen som konstituert konsernsjef  i Yara.

NHH-professor Gooderham mener det lukter «ad hoc-løsning» lang vei.

- Etter at plan A ikke fungerte, ville man kanskje sett for seg at styret tok seg tid til å roe ned for å lage en ryddig prosess rundt lederskifte, sier han og fortsetter:

- Det som skjer nå er ikke akkurat imponerende. Det vitner om en desperasjon og det virker som det er en form for panikk som rår.

Krever forklaring

I dagens melding sier styreleder Leif Teksum at «Haslestad ikke er den rette til å lede selskapet fremover» i lys av fusjonssamtalene med CF Industries. Han påpeker overfor DN at det var viktig at den som leder teamet fra Yara skal han en rolle i et fremtidig selskap.

Ifølge Godderham er dette en forklaring som ikke holder mål.

- Det er mye vi ikke vet, men man har ikke håndtert dette spesielt godt når det kommer til å kommunisere hva som egentlig foregår, sier han.

NHH-professoren mener Yara-styret snarest bør komme på banen og signalisere at de «innen kort tid» i klartekst vil forkare hvorfor man har handlet «så brått som man har gjort».

- Markedet har også reagert negativt så langt, påpeker han og legger til:

- Dette er ikke noen fagforeningssak som sådan, men jeg forstiller meg at de deler vår oppfatning om at dette er sirkuspreget og virker ekstremt ad hoc-preget.

Tre momenter

Kommunikasjonsdirektør Esben Tuman i Yara viser til at styrets leder allerede har uttalt seg tirsdag. Tuman trekker frem særlig tre momenter som Teksum har pekt på i dagens intervjuer med blant annet DN:

1.  Styret har fattet beslutningen etter en helhetlig vurdering: a) Prosessen med å identifisere ny konsernsjef tar lenger tid enn tidligere antatt b) Haslestad skulle uansett gå av med pensjon ved fylte 65 år c) Selskapet er i forhandlinger med CF om en mulig sammenslåing av selskapene, og d) Styret så ikke en rolle for Haslestad i et mulig fusjonert selskap

2. Yara er et stort, internasjonalt selskap med betydelig kompetanse i ledelse og blant medarbeidere i mer enn 50 land

3. Yara har gjort betydelige fremskritt under Haslestads ledelse, og styret takker ham for hans innsats både som styremedlem og konsernsjef

Kommunikasjonsdirektøren har ingen ytterligere kommentar.

Har tillit

Leder Jeanett Bergan for ansvarlige investeringer i KLP , som er blant de største aksjonærene i selskapet, skriver i en e-post til DN at hun har «full tillit» til styrets håndtering av saken.

- Konsernsjefstillingen er viktig for ledelsen av selskapet og vi tror styret nå gjør det de mener er nødvendig og naturlig gitt selskapets situasjon, skriver Bergan.

- De har jobbet hardt for å få på plass en ny ledelse av selskapet – det er en av styrets sentrale oppgaver. Som aksjonærer er vi trygge på at de også vil gjøre det fremover, skriver hun.

Les alt om saken:
Yara-sjefen får sparken
Analytiker om ny Yara-sjef: – En ypperlig person
Haslestad er allerede ute av Yara-kontorene

Les også: Kaller kuvending «uprofesjonell» (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.