Tirsdag ble det kjent at Torgeir Kvidal (49) overtar stillingen som konstituert konsernsjef  i Yara. Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (63) i gjødselsprodusenten går av på dagen, ifølge en melding.

- Kvidal er det mange i aksjemarkedet som kjenner godt, påpeker analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets overfor DN.

- Høyt respektert

Kvidal ble ansatt i Norsk Hydro i 1991, og er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH). Han har vært finansdirektør i Yara siden mai 2012 og var konserndirektør med ansvar for Supply & Trade fra 2011 til 2012.

- Jeg vil si at han er høyt respektert og jeg tror fremfor alt at han vil være en ypperlig person til å sitte som konstituert konfernsjef, sier Gjøen, som ikke ønsker å kommentere saken ytterligere.

Skulle ut

Hydro-sjef Svein-Richard Brandtzæg ble i sommer annonsert som ny konsernsjef i Yara, men trakk seg overraskende kun dager etter at selskapet meldte å være i fusjonssamtaler med den amerikanske konkurrenten CF Industries i slutten av forrige måned.

IR-direktør Thor Giæver i Yara viser tirsdag til at Haslestad skulle gå av med pensjon «relativt snart», samt at det er kjent at selskapet er i fusjonssamtaler.

Analytiker Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets mener dagens nyhet ikke «er en stor greie».

-  Hvis de er i forhandlinger, er det bedre at forhandlingene ledes av en som skal fortsette i selskapet som er med i forhandlingene med CF enn en som skal ut, sier han til DN.

Yara-aksjen faller mindre enn markedet og er ned 0,2 prosent til 314,40 kroner, mens hovedindeksen er ned 0,6 prosent.

Les mer:
Kaller kuvending «uprofesjonell»
– Han har alltid hatt god kjemi med folk på gulvet
- Jeg hadde sett for meg at han skulle ta en lengre etappe
- Jeg kommer til å sitte til styret bærer meg ut  
- Jeg er skuffet

Les også:
Northland stanser driften  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.