Konsernsjef Svein Tore Holsether i Yara International sier at kjøpet av Tata-anlegget gjør at Yara kan bygge opp tilstedeværelsen i India på samme måte som de har gjort i Brasil.

Les mer: Yara gjør indisk milliardhandel

Brasil er nå Yaras største marked med salg på åtte millioner tonn i året.

-I Brasil har vi hatt en base med standardiserte produkter, og vi har bygget på med premiumprodukter etter hvert. Sånn vil det være i India fremover også. Det handler om å ha en komplett portefølje til bøndene, sier Holsether til TDN Finans.

Yara har de siste årene økt tilstedeværelsen i India gjennom salg av importerte premiumprodukter, som nitrater og NPK.

Lokal produksjon

-Men skal vi ta det et ordentlig steg i India, måtte vi ha produksjon i landet. Vi har dermed vurdert ulike måter å komme oss inn i markedet på. Da dette anlegget kom til salgs, så vi at det var en veldig god mulighet. Tata Chemicals er et selskap vi har stor respekt for og anlegget er det mest energieffektive i India, sier Holsether til TDN Finans.

Han sier at selv om markedet i India er sterkt preget av subsidier, har produktene til Yara, som står utenfor subsidieordningen, likevel blitt tatt veldig godt imot i India.

-Det tror jeg er på grunn av meravkastningen bonden kan oppnå ved bruk av våre produkter, sier Holsether.

Holsether sier samtidig at subsidieregimet i India, der standardisert urea selges til en statlig fastsatt pris, har bidratt til en ikke-optimal bruk av gjødsel i India i dag.

-Det representerer samtidig noe av oppsiden i landet. Det er store behov for å øke produktiviteten i landbruket, som i dag er for lav, og her kan vi spille en rolle. Samtidig er det vanskelig å vite akkurat hvordan myndighetene ser på den riktige balansen mellom import og eksport og subsidiene fremover, sier Holsether.

Ingen oppkjøpsbølge

Han understreker at det ikke er noen store kostnadssynergier med Yaras eksisterende salgsvirksomhet, men at de ser flere markedssynergier gjennom oppkjøpet.

-Vi har allerede demonstrert at vi har en god produktportefølje og nå får den porteføljen et stort distribusjonsapparat bak seg. Vi er veldig positive til markedet i India på sikt, sier Holseter

Han sier at det neppe vil være nødvendig med flere oppkjøp i India med det første.

-Jeg ser ikke at dette som et steg på en oppkjøpsbølge i India. Nå har vi det som trengs for å vokse organisk fremover. Vi får en størrelse som virkelig betyr noe i India og har rundt fem prosent av den samlede produksjonskapasiteten i landet, sier han.

Den samlede kostnaden ved anlegget er 400 millioner dollar. Holsether sier omtrent en tredjedel av denne summen er arbeidskapital og to tredjedeler er for eiendelene.

-Vi har en løpende gjeldsfinansiering og vi utstedte obligasjoner for noen måneder siden. Vi er altså i en situasjon hvor vi kan håndterer dette kjøpet innen de rammene vi allerede har, sier Holsether.

Les også:
- Sjokkerende
Storbritannias rikeste er død
- Vi bommet så skrekkelig at vi sliter litt med å finne ut av dette
 

Anbefalt fra Dntv:

Blir han USAs neste president? Her er Donald Trumps mest kontroversielle uttalelser.
Disse uttalelsene vil han bli husket for: Donald Trump om flyktninger, Mexico og Hillary Clinton
03:33
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.