Nye EU-sanksjoner mot Russland utvider tallet på selskaper som vil bli utestengt fra unionens lånemarkeder, inkludert oljeselskapene Gazpromneft, Transneft og Rosneft.

Det skriver The Wall Street Journal.

Unntak for enkelte selskaper

Avisen opplyser at den har lest dokumenter om de utvidede sanksjonene, som ventes å bli offentliggjort tirsdag.

Dokumentene viser at EU søker å ramme russiske oljeselskaper, men gjør unntak for selskaper i produksjon og eksport av naturgass, som er kritisk for energiforsyningen til mange europeiske land.

De foreslåtte tiltakene gjør også enkelte unntak for eksport som er tiltenkt russisk romfartsindustri og sivil kjernekraftvirksomhet.

Strammer inn

I en moderat utvidelse av sanksjonene som ble iverksatt i utgangen av juni, forbys de tre oljeselskapene og et knippe selskaper innen våpenproduksjon og produksjon av elektronisk optikk og mekaniske konstruksjonsprodukt, all tilgang på lånekapital med en løpetid på mer enn 30 dager.

Fem statskontrollerte banker, inkludert Sberbank og VTB Bank, som i henhold til sanksjonene i juli ikke fikk ta opp lån med lengre løpetid enn 90 dager, vil nå få avkortet løpetiden til inntil 30 dager.

Vil ha klare bevis

EU-ledere sa i forrige uke at de nye tiltakene vil kunne bli opphevet hvis det er klare bevis for at Russland hjelper til med å etablere en genuin politisk løsning i Ukraina.

Ifølge en talskvinne for EU vil disse bevisene måtte inkludere permanent overvåking av grensen mellom Ukraina og Russland, tilbaketrekning av illegale væpnede grupper fra Ukraina, og av russiske tropper som ulovlig er virksomme på ukrainsk territorium.

Søndag førte kamper i to ukrainske byer til at det ble reist tvil rundt våpenhvileavtalen som ble inngått fredag, skriver avisen.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.