Yara International ASA og BASF Group har avtalt bygging av en storskala ammoniakkfabrikk ved BASFs anlegg i Freeport, Texas.

«Det er svært gledelig å kunne annonsere dette meget lønnsomme prosjektet i fellesskap med BASF. Bruken av hydrogen som råstoff gir betydelig lavere investeringer, vedlikehold og CO2-utslipp. Prosjektet styrker Yaras posisjon i det globale ammoniakkmarkedet ytterligere, samt at det øker tilstedeværelsen vår i USA,» uttaler Torgeir Kvidal, konsernsjef i Yara International ASA.

«Gjennom denne fellesinvesteringen med Yara utnytter vi fordelene ved storskalaproduksjon samt den attraktive prissettingen på råstoff i USA» uttaler Wayne T. Smith, medlem av BASF SEs konsernledelse og ansvarlig for kjemikaliesegmentet.

Fabrikken vil benytte hydrogen som råstoff, noe som reduserer investeringer og vedlikehold. Teknologien gir også lavere utslipp av CO2. En langsiktig avtale om tilgang til hydrogen og nitrogen er signert med Praxair Inc, det største industrigasselskapet i Nord-Amerika. Avtalen knytter råstoffprisen til de fordelaktige naturgassprisene i Nord-Amerika.

Yaras eierandel i ammoniakkfabrikken vil være 68 prosent, mens BASF vil eie 32 prosent av fabrikken som skal bygges på BASFs anlegg i Freeport. Fabrikken vil ha en kapasitet på om lag 750.000 tonn per år.

Hver partner vil kjøpe ammoniakk fra fabrikken tilsvarende egen eierandel. Totale investeringer for fabrikken er på om lag 600 millioner dollar. Yara vil i tillegg bygge en amoniakktank på fabrikkområdet, Yaras totale investeringer vil beløpe seg til om lag 490 millioner dollar eller 3,6 milliarder kroner med dagens dollarkurs.

KBR Inc, Houston, Texas har fått oppdraget med å levere et nøkkelferdig anlegg til en fastpris, ventet ferdigstilt innen utgangen av 2017.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.