Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg (56) har gjort en uvanlig beslutning når han sier nei til topplederjobben i Yara og blir værende i Hydro likevel. Hydro kom med den overraskende nyheten fredag morgen.

Hodejegere i næringslivet er delt i synet om hvordan Brandtzæg vil bli oppfattet etter dette.

– Brandtzæg har god innsikt i virksomheten til både Yara og Hydro og visste hva han gikk til. Gitt at han fremholder at hjertet ligger i Hydro, så er helomvendingen uprofesjonell og i beste fall overraskende, mener administrerende direktør Arne Gunnar Dokken i Delphi Consulting.

– Hva betyr helomvendingen for Yara, som står uten sin neste toppsjef?

– Jeg vil tro at de ansatte var innstilte på å få om bord en mann som kjente selskapet godt fra den gang Hydro og Yara var ett selskap. Nå må selskapet starte med blanke ark, og det er uheldig. Men en slik stilling i toppen av norsk næringsliv er uansett ettertraktet blant ledere, mener Dokken.

«Skader ham ikke»

Etter det DN forstår, så har det anerkjente rekrutteringsfirmaet Egon Zehnder hjulpet Yara med å finne en ny toppleder.

– Vi kommenterer aldri oppdrag som vi har, ville hatt eller ikke har, sier partner Fred O. Jacobsen i Egon Zehnder.

Lars Esholdt i Esholdt Executive Search tror at Brandtzæg vil klare seg godt videre i Hydro-jobben, selv om han egentlig hadde lovet seg bort til Yara.

– Det skader ham ikke i det hele tatt, sier Esholdt.

Esholdt viser til at flere forhold har endret seg etter at Brandtzæg ble aktuell for topplederjobben i Yara. DN har omtalt at ledende Yara-ansatte siden februar i år jobbet for å få Brandtzæg som ny konsernsjef. Leif Teksum overtok som styreleder etter dette, i mai.

Denne uken ble det kjent at Yara har innledet fusjonsforhandlinger med CF Industries i USA.

– Det er nye forutsetninger. Selskapet er tross alt i et litt annet landskap. Når det så plutselig kommer to forandringer fra det store intet, da tror jeg at det grunnleggende i Brandtzægs psykologi kan være å trekke seg, sier Esholdt.

Hydro har ingen kommentar til de ulike vurderingene.

 

Les også på DN.no:

«Er du lei av Apples brukeropplevelse bør du heller vurdere en konkurrent»

Frykten øker i raskt tempo i aksjemarkedet  

Verdens største kapitalforvalter mister toppsjefen  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.