Fredag morgen bekrefter gjødselsprodusenten Yara International at fusjonssamtalene med amerikanske CF Industries ikke førte frem.

- Det er CF som har besluttet dette, understreker selskapets finansdirektør Thor Giæver overfor DN fredag morgen.

Til etterretning

Samtalene med amerikanske CF har pågått siden sommer, og beskrives av Giæver som «intense».

- Foreløpig må vi konstatere at de har tatt denne beslutningen. Det ligger i sakens natur at man normalt ikke er så overrasket. Vi har hatt en tett kommunikasjon hele veien, sier han.

- Skuffende?

- Vi fant jo at det var et stort potensial til verdiskapning her, men det er selvfølgelig andre forhold som må ligge på plass, svarer Giæver.

Han viser til at CF på et styremøte har besluttet å avslutte samtalene.

- Situasjonen vi har i dag er en direkte konsekvens av CF sitt vedtak, og vi tar dette til etterretning. Vi skal ha styremøte på tirsdag i forbindelse med kvartalsresultatet, og det er på nåværende tidspunkt ikke naturlig å si så mye mer, sier finansdirektøren.

Toppsjefen røk

Yara bekreftet fusjonssamtalene i september. Kun dager senere trakk Svein Richard Brandtzæg seg som ny toppsjef for selskapet. Den opprinnelige planen var at Hydro-sjefen skulle ta overta senest 1. februar, men han fant seg ikke i at Yara flørtet med konkurrenten før han var på plass i sjefstolen.

Nå blir det altså ingen fusjon i denne omgang.

- Hva tenker du om dette i dag?

- Ingen kommentar, svarer Giæver.

«Konstruktiv»

Konsernsjef Torgeir Kvidal sier i en melding fra Yara fredag morgen at  prosessen har vært «konstruktiv».

- Vi har identifisert betydelige strukturelle og operasjonelle synergier, men etter hvert ble det klart at vi ikke kunne bli enige om betingelser som ville være akseptable for alle interessenter, sier Kvidal.

- Jeg ønsker å takke ledelsen og styret i CF Industries for deres store innsats og samarbeidsvilje gjennom alle diskusjonene, sier han.

Siden i sommer

Forrige mandag fikk Jørgen Ole Haslestad beskjed fra Yara-styret at han ikke er riktig mann for å lede gjødselselskapet videre. Dette ble begrunnet med at selskapet trenger en toppsjef som er med gjennom hele fusjonsprosessen med CF.

Haslestad måtte gå på dagen med en avtale om å stå til disposisjon for styret til våren 2016. Kvidal rykket da opp som konstituert konsernsjef. Kvidal har jobbet med fusjonen siden i sommer.

Giæver, som opprinnelig var investorkontakt, ble tidligere denne uken satt inn som midlertidig finansdirektør.

Ti år

Yara har siklet på CF Industries i mer enn ti år, helt fra tiden da CF var et kooperativ og Yara het Hydro Agri som en del av Norsk Hydro.

De to partene har tidligere vært meget tett på å ha en ferdigforhandlet fusjonsavtale på bordet, men CF-aksjens sterke utvikling, og mye sterkere enn Yara, har vært en av årsakene til at en sammenslåing tidligere har vært utelukket.

«Det har ikke vært mulig å finne frem til et omforent bytteforhold så lenge CF har vært priset med multipler skyhøyt over Yaras, men i år har Yara tatt igjen det meste av forspranget som CF-aksjen har hatt verdsettelsesmessig. Derfor er det også mye lettere å komme til enighet om et bytteforhold. Det viktigste motivet for en fusjon mellom Yara og CF er de betydelige synergiene som ligger åpenbare i dagen», skrev DNs børskommentator tidligere i år.

Les også:
Her er Norges rikeste
Henrik Carlsen (68) har jobbet med alle Statoil-sjefene
- Kan du i det hele tatt se den? (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.