Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad (63) i gjødselsprodusenten Yara går av på dagen, ifølge en melding tirsdag.

- Yaras styre har konkludert med at Haslestad ikke er den rette til å lede selskapet fremover, blant annet i lys av fusjonssamtalene med CF Industries. Haslestad ville ikke ha en rolle i et eventuelt fusjonert selskap, sier Leif Teksum, styreleder i Yara.

- Jeg vil benytte anledningen til å takke Jørgen Ole Haslestad for hans innsats for Yara, først som styremedlem og siden 2008 som konsernsjef. Yara har hatt betydelig fremgang under Haslestads ledelse, sier Teksum.

Yaras styreleder Leif Teksum.
Yaras styreleder Leif Teksum. (Foto: DN)

Hydro-sjef Svein-Richard Brandtzæg ble i sommer annonsert som ny konsernsjef i Yara, men trakk seg overraskende kun dager etter at selskapet meldte å være i fusjonssamtaler med den amerikanske konkurrenten CF Industries for nær to uker siden.

Haslestad, som ville bli avsatt som konsernsjef drøye ett og et halvt år før oppnådd pensjonsalder, var tiltenkt en konsulentrolle i selskapet frem til fylte 65 år. Teksum bekrefter at avtalen står ved lag.

IR-direktør Thor Giæver i Yara opplyser til TDN Finans at en samlet vurdering lå bak styrets beslutning om å avskjedige Haslestad.

- Haslestad skulle jo gå av med pensjon ved fylte 65 år, som er relativt snart. I tillegg er det jo en bakgrunn hvor en innkommende konsernsjef valgte å trekke seg. Videre er vi jo som kjent  også i fusjonssamtaler. Så det er kombinasjonen av disse faktorene som fører til at styret har tatt denne beslutningen, sier han til TDN Finans.

I forbindelse med at Brandtzæg forble i Hydro avviste Teksum overfor DN at Haslestad var en kandidat til toppjobben i det videre.

- Han er ikke en kandidat fordi han skal gå av med pensjon, sa Yara-styrelederen da.

Torgeir Kvidal (49) overtar fra i dag stillingen som konstituert konsernsjef  i Yara.

Torgeir Kvidal.
Torgeir Kvidal.

Han har vært finansdirektør i Yara siden mai 2012 og var konserndirektør med ansvar for Supply & Trade fra 2011 til 2012. Kvidal ble ansatt i Norsk Hydro i 1991.

- Samtalene med CF Industries fortsetter nå med Kvidal  som leder for forhandlingene, med støtte fra styret og især fra meg som styreleder, sier Teksum.

Analytiker Anne Gjøen i Handelsbanken Capital Markets ønsker ikke å kommentere hvorvidt Haslestad har gjort en god jobb for Yara.

Hun påpeker imidlertid at Kvidal er godt kjent i aksjemarkedet, både som investorkontakt og finansdirektør i gjødselsprodusenten.

- Jeg vil si han er høyt respektert og jeg tror fremfor alt at han vil være en ypperlig person til å sitte som konstituert konsernsjef, sier Gjøen.

Analytiker Lars-Daniel Westby i Sparebank 1 Markets mener avgangen ikke "er en stor greie".

-  Hvis de er i forhandlinger, er det bedre at forhandlingene ledes av en som skal være med å ta ut selskapet enn en som skal ut, sier han til DN.

Yara-aksjen faller mindre enn markedet og er ned 0,2 prosent til 314,40 kroner, mens hovedindeksen er ned 0,6 prosent.

Les bakgrunn: Haslestad er allerede ute av Yara-kontorene
Kaller kuvending «uprofesjonell»
– Han har alltid hatt god kjemi med folk på gulvet
- Jeg hadde sett for meg at han skulle ta en lengre etappe
- Jeg kommer til å sitte til styret bærer meg ut  
- Jeg er skuffet

Les også:
Northland stanser driften  

    

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.