Yara har informert Økokrim om at det kan ha skjedd straffbare handlinger før oktober 2008 i forbindelse med forhandlinger rundt investeringer i Libya, og selskapet har også besluttet å iverksette en egen intern gransking ledet av advokat Jan Fougner.

– Vi har mistanke om at det er foretatt en eller flere utbetalinger til tredjepart knyttet til etableringen i Libya. Hva pengene skulle gå til, vet vi foreløpig ikke, sier kommunikasjonsdirektør Bente Slaatten i Yara til NTB.

Sommeren 2008
Det var sommeren 2008 at Yara-ledelsen stoppet en mistenkelig utbetaling til Libya, og selskapet ønsker nå å se på om det ble begått lovbrudd da Yara etablerte gjødselselskapet Libyan Norwegian Fertilizer Company (Lifeco) sammen med to statlige libyske selskaper.

Slaatten sier det var konsernsjef Jørgen Ole Haslestad som varslet styreleder i Yara da saken kom til overflaten i 2008. Hun vil ikke kommentere om personer, ansatt i Yara, kan ha gjort seg skyldig i ulovligheter.

Svartelistet
Yara har gått inn med 1,2 milliarder kroner i Lifeco og eier 50 prosent, mens to libyske selskaper eier 25 prosent hver. Lifeco har tilhold i Nederland, og driver gjødselfabrikker i Brega i Libya.

De to partnerselskapene til Yara står nå på EU og USAs svarteliste over selskaper det er forbudt å handle med.

Ifølge NA24 er Lifeco verdsatt til 450 millioner dollar, eller cirka 2,5 milliarder kroner. Yaras andel er halvparten av dette. Lifeco sto i fjor for 3 prosent, 460 millioner kroner, av Yaras driftsresultat.

Les mer: Yara varsler Økokrim - starter gransking (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.