- Nei.

Alle de fire tiltalte Yara-toppene nektet straffskyld da rettsaken mot dem startet i Borgarting lagmannsrett i formiddag.  De fire er tidligere konsernsjef Thorleif Enger, og konserndirektørene Daniel Clauw, Tor Holba og Ken Wallace.

Formiddagen tirsdag gikk med til å plukke ut de 12 jurymedlemmene som skal svare ja eller nei på skyldspørsmålet. De fire tiltalte nektet også  i denne rettsrunden å bli fotografert. De  fire var nesten identisk kledde som i tingretten - utlendingene i svarte dresser og med slips. Nordmennene på bakerste benk med åpen skjorte.

- Er ganske enkel

Presis klokken 10.35 startet førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim sin innledning for juryen om saken. Siden vil de tiltaltes fire forsvarere alle få anledning til å gi sitt korte syn på saken før aktoratet i etter lunsj starter innledningsforedraget.

- Vi mener saken egentlig er ganske enkel. Tiltalen bygger på at det bygges en korrupt relasjon til viktige beslutningstakere i Libya og India, startet Djupesland.

I Libya skal Yara ha betalt 1,5 millioner dollar til Mohammed Ghanem, sønnen til tidligere styreformann i det nasjonale libyske oljeselskapet, Shukri Ghanem. Betalingene ble gjort til en konto i Sveits kontrollert av oljeministerens sønn. Transaksjonen ble skjult gjennom utbetaling fra et av Yaras samarbeidende selskaper i Sveits. 

I India skal Yara ha betalt en million dollar til sønnen av en høytstående embetsmann i det indiske gjødseldepartementet. Betalingen ble gjort til en konto i Hong Kong.

Les også:  Ny strid om Yara-bestikkelser dnPlus

Ga luksusvesker, reiser og sigarer til forretningsforbindelser dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt fra DNtv:

I Norge har han et enormt skattekrav mot seg. I USA er han i full sving med et nytt milliardprosjekt.
Dette er historien om seriemilliardær og grunder Jostein Eikeland.
01:60
Publisert:

Mimer seg til suksess
Sondre Rodriguez Pedersen (13) fra Drøbak har 660.000 følgere på appen Musical.ly. Slik mimer han seg til suksess.
01:14
Publisert: