I mai 2012 ble Ken Wallace arrestert sammen med Daniel Clauw i Paris. I avhøret kom han med flere opplysninger som han i retten nå går tilbake på.

Wallace startet i formiddag på sin egen forklaring. I avhøret i Paris skal Wallace ha opplyst at det var Daniel Clauw og Tor Holba som ba han møte den libyske ministersønnen Mohamed Ghanem. Ministersønnen var sønn av tidligere statsminister, tidligere oljeminister og tidligere styreformann Shukri Ghanem i NOC, det statlige libyske oljeselskapet. Det var Shukri Ghanem som var styreformann i NOC og undertegnet den endelige avtalen med Yara om et joint-venture. De fire tidligere Yara-toppene er tiltalt for grov korrupsjon ved å ha betalt ministersønnen 1,5 millioner dollar.

- I mai 2012 sa jeg at anmodningen kom enten fra Clauw eller Holba. Det var ikke Clauw eller Holba. De kunne ikke kommet med en slik erklæring. Det er et av mange eksempler på at jeg tok feil. Ikke bare feil, men komplett feil, sier Wallace.

Ifølge Wallace ble han i avhøret i Paris nektet innsyn i dokumenter i straffesaken. Derfor beklaget han at han husket feil om enkelte forhold.

Wallace beklaget også språkbruken han har brukt i telefonsamtaler han har hatt med medtiltalte Daniel Clauw i etterkant av avhørene i Paris. Både Clauw og Wallace ble telefonavlyttet etter avhørene

- Jeg må på forhånd unnskylde språkbruken min i en telefonsamtale som vil bli avspilt senere, sier Wallace.

- Jeg hadde aldri vært arrestert før, og var veldig opprørt, sier Wallace.

Ba ikke om konfidensiell informasjon

Wallace understreket i retten i formiddag at hverken avtalen med den libyske ministersønnen eller konsulentavtalen i India innebærer bestikkelser.

- Innledningsvis har jeg et par kommentarer, hvor jeg vil være helt klar. Jeg, eller Yara, har aldri betalt bestikkelser til Mohamed Ghanem i Libya, eller dr. Maini i India, sier Wallace.

I retten går han gjennom møter og eposter mellom han og ministersønnen. Wallace traff Mohamed Ghanem en rekke ganger på ulike steder i Europa og Midt-Østen.

- Jeg tror ikke jeg ba om informasjon som ville karakteriseres konfidensiell informasjon om forhandlingsposisjon eller slike tema, sier Wallace.

 

 

 

 

 

 

 

Les også:

Yara-toppene nekter straffskyld

LES DOKUMENTAREN: Yaras sveitsiske agent

Les alt om Yara-saken her: Del av internasjonal Gaddafi-jakt

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.