Tirsdag ble det klart at alle de fire korrupsjonstiltalte er dømt til fengsel i Yara-saken.

En henvendelse fra DN i 2011 fikk Yara til å reagere på korrupsjonssaken.

- Hverken den nye konsernsjefen eller styreleder undersøkte de opplysninger de fikk om betalingen i Libya i 2008. Først etter at Dagens Næringsliv stilte spørsmål om forholdet våren 2011 kom reaksjonen fra Yaras ledelse, skriver tingrettsdommer Heidi Heggdal i dommen mot de fire Yara-toppene tirsdag.

Les alt om Yara-saken her

- Ikke nå

Våren 2011 var det opprør mot diktator Muammar Gaddafi i Libya, og DN var i ferd med å lage en dokumentar om hvordan norske selskaper hadde etablert seg i landet.

Avisen hadde i lengre tid forsøkt å få et intervju med Yara. DN sendte en epost til Yaras daværende kommunikasjonsdirektør i april 2011 med en rekke spørsmål.

- Sorry, jeg kan ikke si noe. Ikke nå. Det går bare ikke. Vent til onsdag, var svaret DN etterhvert fikk.

Henvendelsen bidro til å utløse korrupsjonssaken som tirsdag endte med dom i Oslo tingrett for de tidligere Yara-direktørene Thorleif Enger, Tor Holba, Daniel Clauw og Ken Wallace.

- Hadde en effekt

Yara drøyde halvannen uke før selskapet plutselig opplyste at det hadde bestemt seg for å gå til Økokrim og iverksette intern granskning av forholdene, med Wiersholm-advokat Jan Fougner i spissen.

Da begynte snøballen for alvor å rulle.

– Fra vår side har daværende konsernsjef Jørgen Ole Haslestad sagt at spørsmålene fra DN hadde en effekt, som påskyndet en prosess som allerede var igangsatt. Vi ville gått denne veien uansett om DN hadde tatt kontakt eller ikke, sier kommunikasjonsdirektør Bernhard Stormyr i Yara, som ikke kan si når denne prosessen startet.

– Overordnet sett fra vår side er dette et tilbakelagt kapittel. Vi har tatt tak i saken og ordnet opp, og Yara tolerer ikke korrupsjon – hverken da eller nå. Vårt hovedfokus er å fortsette antikorrupsjonsarbeidet som har vært drevet i Yara gjennom flere år gjennom å jobbe med kunnskap, holdninger og systemer, sier Stormyr.

Advokat Jan Fougner ønsker ikke å kommentere saken. Hans granskningsrapport forelå i 2012. Det mest oppsiktsvekkende funnet var mer enn 15 millioner dollar i uakseptable utbetalinger til personer med tilknytning til det Yara-eide selskapet Balderton.

– De uakseptable betalingene kunne vært oppdaget tidligere, konkluderte Fougner på pressekonferansen da funnene ble presentert i 2012.

Se video: Master i finans og mester i Youtube

Master i finans og mester i Youtube
Sara (28) er den første i landet som har rundet én million abonnenter på Youtube.
02:08
Publisert:
 

Les også:
Asia i dag: «Er en kjøttkvern som ødelegger penger»
Skjønnhet ble katastrofe
Derfor trenger ikke Saudi-Arabia oljepris over 70 dollar fatet

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.