Yara International falt torsdag etter det amerikanske landbruksdepartementets kvartalsvise lageroppdatering, og Yara sendte Oslo Børs i minus for dagen før langt sterkere Chigago-innkjøpssjefsindeks for juni sendte markedet rett i været.

USDA-rapporten viste at de amerikanske mais- og kornlagrene per 1. juni var på 3,67 og 0,86 milliarder bushel mot ventet 3,32 og 0,82 milliarder bushel.

Estimatene for plantet areal var i tillegg høyere enn ventet, noe som vil bidra til høyere tilbud og lavere priser fremover.

Agrimoney skriver i en oppdatering etter rapporten at kornprisene ligger an til en kraftig nedgang når råvarebørsen i Chicago åpner. I Paris falt hveteprisene fem prosent umiddelbart etter rapporten.

Yara-aksjen var før rapporten ned snaue to prosent, men falt umiddelbart ytterligere tre prosent og endte ned 4,2 prosent til 303,70 kroner.

Yara International var den mest omsatte aksjen på Oslo Børs torsdag med 1.459 millioner kroner.

Bratt oppgang i DNO International
DNO International steg markert utover dagen torsdag, uten at det var spesielle meldinger rundt selskapet.

Energy Intelligence Finance spekulerte i en rapport onsdag om at Rak Petroleum, som har styreformann i DNO og er største aksjonær med 30 prosents eierandel, nå vurderer et kjøp av resten.

I sin rapport viser nyhetsbrevet til bransjekilder om at DNO kan gå ut av sin blokk i Mosambik, samt gå ut av Ekvatorial Guinea. De mener Rak hovedsakelig er interessert i DNOs posisjon i De kurdiske områdene nord i Irak:

"Ved å knytte seg til en etablert aktør i Kurdistan, kan Rak ta en snarvei til en større, produserende andel i et hittil underutviklet frontier-område, og dermed unngå en risikabel og vanskelig kopierbar initiell fase som DNO allerede er gjennom, ifølge kilder med kjennskap til Raks tenkning", skriver Energy Intelligence Finance.

DNO-aksjen endte opp 6,2 prosent til 6,18 kroner, omsatt for 43 millioner kroner.

Aksjemarkedet trakk Storebrand opp
Storebrand steg videre for tredje dag på rad torsdag. Aksjen er opp i overkant av ni prosent de seneste tre dagene.

Analytiker Eivind Tønnesen i First Securities forklarer at det ikke er den direkte utviklingen i statsobligasjonsmarkedet etter avstemmingen i det greske parlamentet som har løftet aksjen denne uken.

- Det ene er at aksjemarkedene har hentet seg inn de siste dagene, slik at andre kvartal blir bedre enn fryktet. Det andre er at swap-rentene i Norge og Sverige har kommet opp den seneste tiden. Dette er helt klart positivt for Storebrand, som har høy eksponering i forhold til sine garanterte produkter, sier han til TDN Finans torsdag.

Tønnesen har holdt fast ved sitt kursmål på 55 kroner for Storebrand-aksjen siden 12. april, men benyttet anledningen til å oppgradere fra en nøytral- anbefaling til kjøpsanbefaling forrige uke.

- Vi synes, på tross av at andre kvartal blir relativt svakt, at aksjen fundamentalt sett er altfor billig, sier han.

Storebrand var opp 2,6 prosent til 45,96 kroner, omsatt for 114 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,05 prosent til 421,33 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,4 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.