Yara går til sak og krever 300 millioner kroner fra den tidligere eieren av det sveitsiske tradingselskapet Balderton, skriver Dagens Næringsliv.

Selskapet er mistenkt for å ha fungert som en kanal for bestikkelser.

Beslag som Økokrim og sveitsiske myndigheter foretok i selskapets lokaler i Genève i 2011 styrket mistanken om at Yaras sveitsiske datterselskap kan ha blitt brukt til å betale bestikkelser.

Både Yara, ekskonsernsjef Thorleif Enger og de to Yara-toppene Hallgeir Storvik og Tor Holba er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i Libya. De tre avviser anklagene.

Gjødseltradingselskapet Balderton var frem til 2006 kontrollert av tyrkeren Nejdet Baysan, men etter å ha kjøpt seg opp i to omganger, sikret Yara i 2010 alle aksjene.

Kjøpet av Balderton for 1,1 milliarder kroner var et av de største oppkjøpene i Yaras historie.

- En lukket sak mellom partene
Yara klandrer Baysan for problemer i konsernet og vil ha saken behandlet av en privat domstol.

– Jeg kan bekrefte at vi har anlagt en slik voldgiftssak i Nederland. Det er en lukket sak mellom partene, og vi har derfor ikke anledning til å gå inn på ytterligere forhold vedrørende prosessen der den står nå, skriver informasjonssjef Esben Tuman i Yara i en epost til DN.

DN har tidligere fortalt hvordan angivelige bestikkelser skal ha funnet veien fra Yara via Balderton til en konto kontrollert av en nær slektning av tidligere oljeminister og toppsjef i det libyske statsoljeselskapet NOC, Shokri M. Ghanem. Ghanem døde for et år siden.

Ifølge rettsdokumenter fra Sveits skal Yara i første omgang ha betalt overpris for kjøp av ammoniakk fra Balderton. Balderton skal i neste omgang ha overført millionbeløp til et annet sveitsisk selskap, som igjen skal ha overført 1,5 millioner dollar til en konto disponert av et nært familiemedlem av Ghanem.

Les hele saken i Dagens Næringsliv tirsdag.

Les også: Yara-bestikkelser til libysk topp


<b>Her er Norges største virksomheter</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.