Japanske yen begynner for alvor å stige mot sitt høyeste nivå på 15 år. Samtidig faller amerikanske dollar videre, og er ned to prosent på bare én uke mot en kurv av internasjonale valutaer.

Det er flere grunner til den svake utviklingen i amerikanske dollar, der en av hovedgrunnene er at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve nå har signalisert at den vurderer nye tiltak for å opprettholde stimulansen i en langsom økonomi.

Det skjer ikke minst for å hindre at USA faller i en deflasjonsfelle, ifølge sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken.

Skrumper inn
Han mener at spørsmålet er hva Fed kommer til å gjøre med boliglånspapirene, som sentralbanken holder, når de begynner å forfalle.

- Dersom Fed forholder seg passiv vil bankens balanse skrumpe inn, noe som kan virke dempende på økonomien. Alternativet er å bruke pengene fra innløsningene til å kjøpe nye papirer, kanskje boliglånsrelaterte, men trolig heller statspapirer, for å holde balansen oppe, skriver Mork i en oppdatering.

- Om effekten på renten kanskje vil bli beskjeden, vil det gi et tydelig signal om at Fed vil fortsette med sin ekstremt ekspansive politikk for å holde farten oppe, skriver sjeføkonom Øystein Dørum i DnB Nor Markets i en oppdatering.

Ikke endret seg en tøddel
Den langsomme økonomien preges av bekymringen for at amerikanske forbrukere igjen holder knallhardt på lommeboken.

Det amerikanske forbruket utgjør 70 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt (BNP), og dermed nesten en sjettedel av globalt BNP. Med andre ord: Amerikansk økonomi kommer ingen vei uten shopping. Uten oppgang i forbruket kan det bli vanskelig å skape nye jobber og vekst i boligmarkedet.

- Forbruket har ikke endret seg en tøddel siden mars måned. Inntektene vokser for lite og disponibel inntekt har bare lagt på seg 2,5 prosent det seneste året. Inflasjonsjustert er tallet på 1,1 prosent, skriver Dørum.

Dumt å utelukke styrking
At Fed kommer til å opprettholde stimulansen har også trigget investorenes tro på at man kan komme til å vende tilbake til såkalt «carry trade».

«Carry trade» er en strategi der investoren selger en valuta i et lavrente-land, og bruker midlene til å kjøpe valuta i et høyrente-land. På denne måten kan man tjene på renteforskjellene, som ofte kan være betydelige.

- Prognosene våre tilsier at vi ikke skal lengre, men det er dumt å utelukke videre yen-styrking i dagens situasjon, mener Dørum.

«Carry trade» på moten
Dersom investorene virkelig får øynene opp for «carry trade» igjen, kan det legge ytterligere negativt press på dollaren.

- «Carry trade» kan virkelig bli på moten igjen, sier Martin Wiedmann, sjef for valutaavdelingen i Credit Suisse til Financial Times.

Igår uttalte Japans finansminister, Yoshiko Noda, at valutakursene i prinsippet burde bestemmes av markedet, noe som fjernet frykten for at den sterke yen-kursen kom til å trigge valutaintervensjoner, ifølge Dørum.

Japanerne har ikke intervenert i valutamarkedene på flere år. Dessuten må i så fall Japan kjøpe store mengder dollar for å redusere presset på yenen, og dermed øke sin allerede enorme dollarposisjon, som har vært alt annet enn lønnsom.

Onsdag ettermiddag handles japanske yen til 85,75 mot dollar. Én dollar koster 5,96 kroner, mens én euro koster 7,88 kroner. Man må samtidig ut med 1,32 dollar for én euro.

Følg valuta her.

Les flere artikler her:

De skulle redde økonomien

Paddeflatt i USA

- De skulle hørt på meg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.