– Putt nesen din ned i glasset med Montrachet ... mmm, sier Aubert de Villaine mens han serverer et glass med en av verdens beste hvitviner.

– Tar du årgangen? spør han.

Få andre nyter mer respekt i vinverdenen enn han. Vingården, som er eid av familien De Villaine og familien Leroy har vært myteomspunnet lenge. De få flaskene fra deres åtte Grand Cru-marker er det ypperste en vinsamler kan putte i kjelleren. Det viser blant annet prisstigningen de siste årene. Her til lands er prisene faktisk moderate, da det ute på det åpne markedet kan dobles flere ganger den norske. Det er om en får tak i noe i det hele tatt. De få flaskene i Norge blir solgt på spesialpolene Vika og Valken i et begrenset antall flasker. Nesten gang er ikke før utpå nyåret. Da blir den allerede legendariske 2009-årgangen sluppet for salg.

Verdens beste. Det er med en stor porsjon ærefrykt og respekt man setter foten innenfor den burgunderrøde og majestetiske porten hos Domaine de la Romanée-Conti i landsbyen Vosne-Romanée i Burgund for første gang. Men beskjedne og generøse Aubert de Villaine får deg raskt til å føle deg som hjemme.

Aubert de Villaine er mannen bak verdens mest berømte Pinot Noir og kanskje verdens mest berømte vin, Romanée-Conti. Hans første årgang var allerede i 1965. Han lager fortsatt vinene sammen med vinmaker Bernard Noble og Villaines nivø, som kommer til å overta etterhvert.

– Den gang hadde jeg ikke et bevisst forhold til historien som ligger bak vinmarkene, vingården, og ikke minst Burgund. Mye har forandret seg, heldigvis, kvalitet er blitt det ledende elementet i Burgund, den gang var det mange som syntes tanken på kvantitet var den mest tiltalende.

– Men selv om jeg tenker kvalitet i alle ledd, ser jeg fortsatt mange ting vi kan forbedre.

– Tenk at akkurat her vi står ble det plantet vindruer 300 år etter Kristus, akkurat her bygde munkene vei fra vinmarkene tilbake til klosteret, forteller Aubert de Villaine, mens vi står over La Tâche og skuer utover det som er verdens mest berømte vinmarker.

Petimeter. Aubert de Villaine er engasjert og reflektert, han har viet hele livet sitt til å gjøre det han ble født til, å foredle resultatet av disse sagnomsuste vinmarkene. Men han hviler ikke på laurbærene, med kritisk gane smaker han seg gjennom parsell for parsell, for å finne feil eller mangler han ikke kan godta.

– Vi rev opp nesten en hel hektar av vinmarken Romanée-Saint-Vivant for noen år siden, det høres grotesk ut, men den har ikke produsert tilfredsstillende vin på 20 år, uansett hva jeg har gjort. Vi fikk nok, og gikk til det mest drastiske skrittet, sier han og serverer et glass fra parsellens siste årgang, 2008.

– Det er 25 personer som arbeider med vinmarkene her, de fleste har ansvaret for én, eller en del.

– Vi har arbeidet økologisk i 25 år, og for ti år siden begynte vi å eksperimentere med biodynamisk dyrking. Nå gjør vi det 100 prosent, det gjør vinene mer robuste. De blir sunnere og får det «lille ekstra», legger han til.

Få personer kan gi et større innblikk i Burgund enn Aubert de Villaine. Vel nede i kjelleren viser han oss biblioteket av vinene de har tatt vare på tilbake til 1911.

– Det er ikke mange flaskene, og det er ikke ofte vi åpner dem, flere av årgangene som ligger der, har jeg selv aldri smakt.

Vinene fra Romanée-Conti er ofte vanskelige å beskrive, særlig som unge. De er ikke store og konsentrerte som man kanskje skulle tro, de er usedvanlig terroirlojale, og det er lett å skille de forskjellige markene fra hverandre. Fullkommenheten og elegansen er deres fremste egenskaper, alle har hver sin sterke personlighet, Richebourg er en elegant mann, La Tâche en muskelbunt, Romanée-Saint-Vivant en pen ung kvinne og Romanée-Conti en sensuell voksen kvinne, slik Aubert liker å beskrive dem.

98 Romanée-Conti Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti, Burgund, Frankrike
25.000 kroner | spesialpol | Wine Tailor AS
-> Svært lukket på duft med preg av mineraler og villbringebær. Mineralsk, elegant og fyldig på samme tid. Uhyre balansert på smak med florert frukt. Kjølig til 2009 å være, med delikat mineralitet, komplett og med utrolig lengde og eleganse, saftig og sammensatt utgang. Altfor ung nå, og trenger mer tid for å kunne vise sin fulle kompleksitet. Drikk fra 2030 til 2040. Passer til trøffel, sopp, kalv og and.

97 Richebourg Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti, Burgund, Frankrike
5450 kroner | spesialpol | Wine Tailor AS
-> Intens, mineral og smoky med tørkede blomster, krydder og animalske toner, fiol, granatepler og noe reduktiv på duft. Maskulin og stram på smak med tydelige tanniner kombinert med lang og sammensatt og relativt kjølig og frisk i frukten, fast og fatpreget i utgangen. En vin for et langt liv i kjelleren. Drikk fra 2022 til 2035. Passer til okse og sopp.

97 Romanée-St-Vivant Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti, Burgund, Frankrike
4990 kroner | spesialpol | Wine Tailor AS
-> Dufter av fløtekaramell og røde bær i tillegg til plommer og vanilje. Delikat og transparent frukt bak mye fat, floral og kjølig i sammenligning med de andre 2009-ene. Konsentrert på smak med harde tanniner og sødmefull frukt. Bløt, innsmigrende og glatt i teksturen med fattanniner og mineraler i utgangen, saftig og sitrende og lang, saftig og delikat med finesse og eleganse. Drikk fra 2025 til 2035. Passer til sopp.

96 La Tâche Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti, Burgund, Frankrike
5900 kroner | spesialpol | Wine Tailor AS
-> Kompakt og tett på duft med fat, krydder, plommer, modne bringebær og eterisk olje på duft. Bredere og tyngre i munnen med rik, moden delikat, frukt og fast, kompakt og ungdommelig utgang. Flott fylde og strukturerte tanniner i finish. Utrolig ung vin nå, som trenger lang tid i kjelleren. Drikk fra 2025 til 2035. Passer til sopp og okse.

94 Montrachet Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti, Burgund, Frankrike
10.500 kroner | spesialpol | Wine Tailor AS
-> Dyp, rik og intens med stor og kompakt nese, fat, blomster, lime, smør og krydder. Enormt stor i munnen med voldsom bredde og varm moden frukt, fat og mineraler i utgangen. Kompakt og litt klumpete i dag, men med bra syre, stort potensial og voldsom konsentrasjon og lengde. Drikk nå til 2022. Til kraftige skalldyrretter og lyst kjøtt.

94 Grand Échezeaux Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti, Burgund, Frankrike
2990 kroner | spesialpol | Wine Tailor AS
-> Plommer, moreller og bløte røde bær på duft kombinert med tre og vanilje. Fatpreget og kompakt med dyp, krydret tone. Rik og sødmefull frukt med stramme tanniner. Fast, tett og strukturert med intens frukt, mye fat og lang, fast utgang med flott syre. Spicy finish. Veldig ung. Drikk fra 2020 til 2030. Passer til lam.

93 Corton Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti, Burgund, Frankrike
1729 kroner | spesialpol | Wine Tailor AS
-> Relativt kjølig for året. Floral og fiolpreget lekker duft. Stramme tanniner og en slank delikat frukt. Hard utgang med en porsjon sjarm. Robust, med streif av fiol bak en moden smak av kirsebær og krydrede toner. Elegant og fast i utgangen. Drikk fra 2018 til 2030. Passer til kalv og sopp.

93 Échezeaux Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti, Burgund, Frankrike
1869 kroner | spesialpol | Wine Tailor AS
-> Veldig stengt og lukket på duft med fat, toast og moden fruktkarakter både på duft og smak. Fast, fatpreget og rik i munnen med saftig, sitrende og leskende syrestruktur noe uttørrende fattanniner. Rik og trang i dag, samtidig med flott underliggende eleganse. Drikk fra 2020 til 2028. Passer til kalv og sopp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.