- Putt nesen din ned i glasset med Montrachet, mmmmmmm, sier Aubert de Villaine i det han rekker deg glasset med en av verdens beste hvitviner. Tar du årgangen? Legger han til.

Få andre nyter mer respekt i vinverdenen enn akkurat han. Domainet er eid av familien De Villaine og familien Leroy har vært myteomspunnet lenge. De få flaskene fra deres åtte Grand Cru-marker er det ypperste en vinsamler kan putte i kjelleren. Noe prisstigningen de siste årene viser. Her til lands er prisene faktisk moderate, da det ute på det åpne markedet kan dobles flere ganger den norske. Det er om en får tak i noe i det hele tatt. De få flaskene i Norge blir solgt på spesialpolene Vika og Valken i et begrenset antall flasker. Nesten gang er ikke før utpå nyåret. Da blir den allerede legendariske 2009-årgangen sluppet for salg.

Verdens beste. Det er med en stor porsjon ærefrykt og respekt man setter foten innenfor den burgunderrøde og majestetiske porten hos Domaine de la Romanée-Conti i landsbyen Vosne-Romanée i Burgund for første gang. Men beskjedne og sjenerøse Aubert de Villaine får deg raskt til å føle deg som hjemme.

Aubert er mannen bak verdens mest berømte pinot noir og kanskje verdens mest berømte vin, Romanée-Conti. Hans første årgang hadde han allerede i 1965. Han lager fortsatt vinene ved domainet sammen med vinmaker Bernard Noble og Villaines nivø som kommer til å overta etter Aubert etter hvert,

– Jeg var bare 26 år da, og visste ikke helt hvilke oppgaver som lå foran meg, sier han. – Den gang hadde jeg ikke et bevisst forhold til historien som ligger bak vinmarkene, domainet, og ikke minst Burgund. Mye har forandret seg siden, heldigvis, kvalitet har blitt det ledende elementet i Burgund, den gang var det mange som syntes tanken på kvantitet var den mest tiltalende.

– Men selv om jeg tenker kvalitet i alle ledd, ser jeg fortsatt mange ting vi kan forbedre.

– Tenk at akkurat her vi står ble det plantet vindruer 300 år etter Kristus, akkurat her bygde munkene vei fra vinmarkene tilbake til klosteret, forteller Aubert de Villaine, mens vi står over La Tâche og skuer utover det som er verdens mest berømte vinmarker.

Petimeter. Aubert de Villaine er engasjert og reflektert, han har viet hele livet sitt til å gjøre det han ble født til, å foredle resultatet av disse sagnomsuste vinmarkene. Men han hviler ikke på laurbærene, med kritisk gane smaker han seg gjennom parsell for parsell som er vinifisert hver for seg, for å finne feil eller mangler han ikke kan godta.

– Vi rev opp nesten en hel hektar av vinmarken Romanée-Saint-Vivant for noen år siden, det høres grotesk, men den har ikke produsert tilfredsstillende vin på 20 år, uansett hva jeg har gjort, så nå var nok nok, og vi gikk til det mest drastiske skrittet, sier han og serverer samtidig et glass fra parsellens siste årgang, 2008.

– Det er 25 personer som arbeider med vinmarkene her, de fleste har ansvaret for én, eller en del.

– Vi har arbeidet økologisk i 25 år, og for ti år siden begynte vi å eksperimentere med biodynamisk dyrking, nå gjør vi det 100 prosent, det gjør vinene mer robuste. De blir sunnere og får det ”lille ekstra”, legger han til i tillegg til mer finesse.

Få personer kan gi et større innblikk i Burgund enn Aubert de Villaine. Vel nede i kjelleren viser han oss biblioteket av vinene de har tatt vare på tilbake til 1911.

– Det er ikke mange flaskene, og det er ikke ofte vi åpner dem, flere av årgangene som ligger der, har jeg selv aldri smakt.

Vinene fra Romanée-Conti er ofte vanskelige å beskrive, særlig som unge. De er ikke store og konsentrerte som man kanskje skulle tro, de er usedvanlig terroirlojale, og det er lett å skille de forskjellige markene fra hverandre. Fullkommenheten og elegansen er deres fremste egenskaper, alle har hver sin sterke personlighet, Richebourg er en elegant mann, La Tâche en muskelbunt, Romanée-Saint-Vivant en pen ung kvinne og Romanée-Conti en sensuell voksen kvinne, slik Aubert liker å beskrive dem.



Grand Cru Le Montrachet – 7, 99 hektar

Verdens ubestridt beste hvite vinmark. Den ble nevnt allerede i den galloromerske perioden under navnet Mons Rachicensis, og på 1300-tallet endret navnet seg til Mont-Rachet.

Vinplantene ble nok plantet her allerede under den romerske okkupasjonen, men det var munkene ved Maizières-klosteret som skulle videreføre arbeidet. Vinmarken er nærmest delt i to like deler – Puligny har en tanke mer og Chassagne en tanke mindre land. På Puligny-siden produserer mer elegante viner, mens på Chassagne-siden er vinene rikere og mer opulente. Montrachet befinner seg mellom 255 og 270 meter over havet og har et perfekt mikroklima for dyrking av vindruer, kanskje det beste i hele verden.

Grunnen består av callovium- og bathonium-kalk kombinert med argovium-mergel. Jorden er skrinn og meget veldrenert med en toppjord som er dominert av kalk og rød mergel i tillegg til sand og jernoksid.

Til tross for at alt ligger til rette for å lage verdens beste hvitvin, er det langt fra alle som er i nærheten, og mange av Montrachetene på markedet fremstår som en stor skuffelse.



Montrachet Grand Cru 2007
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
96 poeng
Wine Tailor AS
Lekker, innsmigrende og rik duft med streif mineraler, sitrus, allehånde, foie gras, blomster og fat. Slankere enn 2009 med mer utviklede aroma, leskende med sitrende og nydelig sammensatt, konsentrert og mineralsk på smak med frisk syre og lengde. Begynnende moden frukt. Drikk nå til 2025. Passer til hummer og hvit fisk. MB/OMA

Montrachet Grand Cru 2000
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
96 poeng
Wine Tailor AS
Wow, for en duft! Trøffel, blomster og honning med hint av steinsopp, sitrusfrukter, toast, salt sjø og lakris. Heftig konsentrasjon på smak med en nydelig balanse og mineralitet. Balansert syrestruktur og en begynnende moden frukt. Lang og sammensatt kompleks avslutning. Perfekt moden nå, men kan nytes frem til 2020. Passer til havets beste råvarer eller meditasjon. MB

Montrachet Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
94 poeng
Kroner 10.500,- spesialpol
Wine Tailor AS
Dyp, rik og intens med stor og kompakt nese, fat, blomster, lime, smør og krydder. Enormt stor i munnen med voldsom bredde og varm moden frukt, fat og mineraler i utgangen. Kompakt og litt klumpete idag, men med bra syre, stort potensiale og voldsom konsentrasjon og lengde. Drikk nå til 2022. Passer til kraftige skalldyrretter og lyst kjøtt. OMA/MB



Romanée-Conti 1,63 hektar – Monopol til Domaine de la Romanée-Conti

Vinmarken som i dag er den ypperste av de ypperste, ligger der majestetisk, omgitt av grand cru-marker på alle kanter. Mon tro om munkene fra Saint Vivant-klosteret visste hva de solgte i oktober 1241 da de bestemte seg for å kvitte seg med Cros de Cloux, som de hadde fått av hertugene av Burgund hundre år tidligere.

I 1760 ble den kjøpt av prinsen av Conti, som straks la sitt eget preg på navnet og beholdt vinene som ble laget her for eget konsum. Dette holdt kun frem til revolusjonen da den ble videresolgt. Jacques-Marie Duvault-Blochet kjøpte vinmarken i 1869 og dannet det som senere skulle bli Domaine de la Romanée-Conti.

Allerede da var den omtalt som det ypperste stedet å dyrke druer på. Den befinner seg mellom 260 og 275 meter over havet, omgitt av steingjerder på alle kanter. Jordsmonnet er en unik blanding av sand og leire som er mikset med kalksteiner som ligger på kalkfjell fra bathonium-perioden. Vinmarken ble plantet med podede vinstokker i 1947, de som var der ble plantet i 1585 og dratt opp etter innhøstingen i 1945.

– Romanée-Conti er en perfekt, respektert og sensuell kvinne som dufter av fioler, forteller Aubert de Villaine, som bestemmer over denne plotten.



Romanée-Conti Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
Kroner 25.000,- spesialpol
98 poeng
Wine Tailor AS
Svært lukket på duft med preg av mineraler og villbringebær. Mineralsk, elegant og fyldig på samme tid. Uhyre balansert på smak med florerte frukt. Kjølig til 2009 å være, med delikat mineralitet, komplett og med utrolig lengde og eleganse, saftig og sammensatt utgang. Altfor ung nå, og trenger mer tid for å kunne vise sin fulle kompleksitet. Drikk fra 2030 til 2040. Passer til trøffel, sopp, kalv og and. MB/OMA

Romanée-Conti Grand Cru 2007
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
98 poeng
Wine Tailor AS
Svært lukket på duft med preg av mineraler og villbringebær. Mineralsk, elegant og fyldig på samme tid. Uhyre balansert på smak med florlett og delikat frukt. Lang og sammensatt utgang. Utrolig elegant struktur, nydelig og saftig med voldsom konsentrasjon og intensitet, elegant og sitrende i munnen og med nærmest uendelig ettersmak. Kombinerer kraft/konsentrasjon på en vanvittig flott måte. Drikk fra 2018 til 2030. Passer til sopp og kalv. MB/OMA

Romanée-Conti Grand Cru 2004
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
97 poeng
Wine Tailor AS
Kompleks og stor duft med hint av pepper, villbringebær, trøffel, teblader, tre, fioler, rips og andre røde bær. Rik og konsentrert på smak med perfekt balanse og fylde. Fabelaktig syrestruktur og stramme, men samtidig balanserte tanniner. Lang avslutting med tørr finish. Begynner å bli moden, selv om den kan ligge lenge enda. Harmonisk og fyldig utgang. Drikk fra 2015 til 2022. Passer til trøffel, okse og kalv samt sopp. MB



La Tâche 6,06 hektar – monopol til Domaine de la Romanée-Conti

Vinmarken La Tâche har alltid blitt regnet som nest best etter Romanée-Conti, og da prinsen av Conti tok hele produksjonen av sistnevnte, oppnådde La Tâche skyhøye priser. Vinmarken ble eid av munkene fra Saint Denis de Nuits frem til den franske revolusjonen, og da videresolgt til Marey Cadet de Nuits for en rekordhøy pris.

Det ble først plantet vindruer her i det tredje århundre, romerne fant villdruer i skogene i Burgund som de kultiverte her. Disse druene skulle vise seg å være pinot noir, som i dag er Burgunds identitet og kjennemerke.

Vinmarken er delt inn i to terroirer, hvor La Tâche er på noe i overkant av en hektar og Les Gaudichots er på nesten fem. Sistnevnte har i tillegg en liten del som har klassifikasjonen premier cru.

Jordsmonnet består av bathonium-kalk iblandet noe leire, grus og fossile østers. Aubert de Villaine beskriver La Tâche slik: «Han er muskelmannen i familien, robust og fyldig er han laget for et langt liv.»



La Tâche Grand Cru 1983
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
98 poeng
Wine Tailor AS
Perfekt moden vin som viser en perfekt La Tâche. Sammensatt og kompleks duft med innslag av trøffel, fioler, lær, tre, tobakk og løv. Nydelig moden frukt med delikat moden frukt, frisk syre og lange avslipte tanniner. Uendelig lang med en sensasjonell og fabelaktig smak som en sent glemmer. Drikk nå. Passer til kalv og trøffelrisotto. MB

La Tâche Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
Kroner 5900,- spesialpol
96 poeng
Wine Tailor AS
Kompakt og tett på duft med fat, krydder, plommer, modne bringebær og eterisk olje på duft. Bredere og tyngre i munnen med rik, moden delikat, frukt og fast, kompakt og ungdommelig utgang. Flott fylde og strukturerte tanniner i finish. Utrolig ung vin nå, som trenger lang tid i kjelleren. Drikk fra 2025 til 2035. Passer til sopp og okse. MB/OMA

La Tâche Grand Cru 2007
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
96 poeng
Wine Tailor AS
Saftig, innsmigrende og rik med voldsom kraft og intensitet, men samtidig elegant og delikat. Med saftig sødmefull inngang, sursøt frukt i midten og Floral, begynnende Animalsk tone med saftig , leskende utgang og stor struktur. Drikk fra 2018 til 2028. Passer til okse og sopp. MB/OMA

La Tâche Grand Cru 2002
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
96 poeng
Wine Tailor AS
Flortal duft med innslag av pepper, fiol, tre, og trøffel. Nydelig fylde med balansert syre og fyldig bløt saftig frukt. Fabelaktig lengde med en uendelig ende. Integrerte tanniner. En vin som begynner å vise litt, selv om den har godt av mer kjellertid. Drikk fra 2015 til 2025. Passer til sopp og and. MB

La Tâche Grand Cru 2006
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
95 poeng
Wine Tailor AS
Dufter av modne bringebær, lær, tre og krydder. Utrolig konsentrert frukt på smak med faste tanniner og frisk syre og lang avslutning. Trenger mer tid i kjelleren. Drikk fra 2020 til 2028. MB

La Tâche Grand Cru 1993
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
93 poeng
Wine Tailor AS
Lær, blomster og tørket frukt på duft. Stramme tanniner med lett frukt og bra lengde. Utilgjengelig og strukturert akkurat nå. Vil gi mer med mer tid i kjelleren. Drikk fra 2017 til 2022. Passer til kremet pasta. MB



Richebourg 8,03 hektar

Vinmarken er for første gang nevnt i 1512, den hørte da til klosteret i Saint-Vivant og het La Gueppe. De fordelte senere marker til flere klostre i området, deriblant Cîteaux som allerede da lagde en viden kjent og ypperlig vin herfra.

Etter den franske revolusjonen ble Richebourg kjøp av en parisisk forretningsmann som igjen delte den opp og solgte videre til lokale bønder. Vinmarken består av to forskjellige lieu-dits, hvor den største heter Richebourg og den andre Les Véroilles.

Kun en kjerrevei skiller marken fra Romanée-Conti, hvor den er plassert midt i «magen» i det mest attraktive vinmarksområdet i verden. Jorden er skrinn, og stort sett ikke dypere enn 30 centimeter. Den består av en utmerket steinete leire som er iblandet noe kalk. Vinene herfra er noen av de mest renrasede fra hele Burgund, litt vanskelig å forstå som unge, men med alder kan de gi en åpenb#229. Ifølge Aubert de Villaine er Richebourg en elegant og sofistikert mann.



Richebourg Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
Kroner 5450,- spesialpol
97 poeng
Wine Tailor AS
Intens, mineral og smoky med tørkede blomster, krydder og animalske toner , fioler, granatepler og noe reduktiv på duft. Maskulin og stram på smak med tydelige tanniner kombint med lang og sammensatt og relativt kjølig og frisk i frukten, fast og fatpreget i utgangen. En vin for et langt liv i kjelleren. Drikk fra 2022 til 2035. Passer til okse og sopp. MB/OMA

Richebourg Grand Cru 2007
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
96 poeng
Wine Tailor AS
Jordtoner med noe modne bær på duft. Stramme tanniner og en strukturet frukt med mineralpreg og en lett sødmefull frukt. Flott munnfølsle, saftig og frisk, sunn i frukten med lang, leskende og saliverende utgang. Mye fat i utgangen fremdeles, men bevares, for en vin. Liten kraftkar, men fremdeles med eleganse og flott stil. Drikk fra 2018 til 2028. Passer til sopp og okse. MB/OMA

Richebourg Grand Cru 2002
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
95 poeng
Wine Tailor AS
Floral duft med innslag av pepper og bringebær. Flott saftig og klassisk 02, med tydelige tanniner. Fin og fersk frukt. Ung enda, men med en fin balanse. Drikk fra 2017 til 2025. Passer til okse og sopp. MB

Richebourg Grand Cru 2003
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
90 poeng
Wine Tailor AS
Dufter av tørket frukt, søt frukt og tre. Rik, konsentrert og sødmefull på smak med lett tørre tanniner. En vin som bærer preg av årgangen. Drikk fra 2015 til 2020. Passer til okse. MB



Romanée-Saint-Vivant 9,44 hektar

Beliggende rett ovenfor byen er dette den grand cru-marken som ligger mest sentralt til i dag. Den ble først plantet av romerne, og arbeidet ble videreført av benediktinermunkene som holdt til i klosteret i Saint Vivant. I 1276 samlet de parsellene som befant seg ovenfor klosteret og kalte dem Cloux de Saint-Vivant, som i dag tilsvarer Romanée-Saint-Vivant.

Etter den franske revolusjonen ble marken solgt til Nicolas-Joseph Marey. I dag er det rundt 11 eiere, og Domaine de la Romanée Conti er den største etter at de kjøpte fem hektar i 1988.

Marken befinner seg mellom 250 og 270 meter over havet, med en noe dypere jord enn det fleste av dets naboer. Jordsmonnet er brunt og kalkholdig med over 50 prosent leire med innslag av mergel som hviler på bajocium-fjell.

Vinene herfra fremstår som en mini Romanée-Conti med en sjarmerende eleganse og finesse. Aubert de Villaine beskriver den som en ung og attraktiv dame.



Romanée-St-Vivant Grand Cru 1976
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
98 poeng
Wine Tailor AS
Den av de mest delikate og komplekse burgunderene jeg har smakt. Sammensatt duft med hint av trøffel, sopp, lær og løv med hint av søte krydder. Moden og elegant moden frukt med balanserte og avslipte tanniner. En virkelig stor vin some r perfekt moden nå. Drikk nå. Passer til sopp og trøffel. MB

Romanée-St-Vivant Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
Kroner 4990,- spesialpol
97 poeng
Wine Tailor AS
Dufter av fløtekaramell og røde bær i tillegg til plommer og vanilje. Delikat og transparent frukt bak mye fat, floral og kjølig i sammenligning med de andre 09ene. Konsentrert på smak med harde tanniner og sødmefull frukt. Bløt, innsmigrende og glatt i teksturen med fattanniner og mineraler i utgangen, saftig og sitrende og lang, saftig og delikat med finesse og eleganse. Drikk fra 2025 til 2035. Passer til sopp. MB/OMA

Romanée-St-Vivant Grand Cru 2007
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
96 poeng
Wine Tailor AS
Noe utviklet med animalske toner, blomster og forsiktig krydrede toner med bringebær, noe kirsebær og granateple i frukten, lekker, lang og saftig med flott tilstedeværelse og lang, saftig utgang med veldig delikat munnfølelse og fabelaktig konsentrasjon. Sammensatt og uhyre delikat på smak med balanserte tanniner. Rase pinot, som er utrolig attraktiv og åpen nå. Drikk fra 2015 til 2025. Passer til kalv og svin. MB/OMA

Romanée-St-Vivant Grand Cru 2002
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
94 poeng
Wine Tailor AS
Floral duft med hint av fioler og pepper. Utrolig klassisk og lekker frukt på smak med lange tanniner og balansert syre. Klassisk burbunder nerve og snert. Drikker utrolig godt nå. Drikk nå til 2020. Passer til sopp, trøffel og kalv. MB

Romanée-St-Vivant Grand Cru 1993
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
92 poeng
Wine Tailor AS
Floral duft med hint av pepper, voks, sopp og trøffel. Moden og delikat frukt med lett tørr finish. Deilig moden og forførende nå kombinert med frisk syre. Drikk nå til 2017. Passer til kremet pasta med sopp. MB

Romanée-St-Vivant Grand Cru 2003
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
90 poeng
Wine Tailor AS
Nøtter og tørket frukt med hint av jord. Stram og strukturert med varm frukt og noe sliten utgang som bærerpreg av alkohol og tørrhet. Drikk fra 2016 til 2020. Passer til okse og grillet kjøtt. MB



Grands Échézeaux 9,14 hektar

Cisterciensermunkene bearbeidet denne marken rundt år 1100, men da under navnet Échézeaux Bas. Navnet stammer fra begrepet ’chezal’, som betyr en liten klynge med hus på gammelfransk. Litt etter litt ble vinmarken solgt, og under den franske revolusjonen eide Marey de Nuits-familien den største delen av marken. Grands Échézeaux befinner seg på 260 meter over havet, rett ovenfor Clos de Vougeot, kun adskilt av en mur.

Jordsmonnet er en brun kalkholdig jord med hyppige forekomster av leire og et underliggende lag av bajocium-kalk.



Grand Échezeaux Grand Cru 1976
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
97 poeng
Wine Tailor AS
Fantastisk vin med en kompleks duft av fioler, lær, løv og sopp. Moden og uhyre delikat frukt på smak med frisk syre og modne avslipte tanniner. Drikk nå. Passer til meditasjon. MB

Grand Échezeaux Grand Cru 2008
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
95 poeng
Wine Tailor AS
Grønn og sort pepper på duft med noe jordlig underliggende floral og noe animalsk tone. Bløt, saftig og kjølig i munnen med bringebær, lett, delikat og saftig struktur. Flott, saftig munnfølelse med lang, syrlig og saftig utgagn, men fremdeles preget at sjenerøse mengder fat. Drikk fra 2017 til 2022. Passer til kremet pasta og kalv. MB/OMA

Grand Échezeaux Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
Kroner 2990,- spesialpol
94 poeng
Wine Tailor AS
Plommer, moreller og bløte røde bær på duft kombinert med tre og vanilje. Fatpreget og kompakt med dyp, krydret tone. Rik og sødmefull frukt med stramme tanniner. Fast, tett og strukturert med intens frukt, mye fat og lang, fast utgang med flott syre. Spicy finish. Veldig ung. Drikk fra 2020 til 2030. Passer til lam. MB/OMA

Grand Échezeaux Grand Cru 1996
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
94 poeng
Wine Tailor AS
Dufter floral med innslag av pepper og bringebær. Delikat og uhyre elegant sammensatt frukt på smak med frisk syre og velbalanserte og integrerte tanniner. Lang utgang med en begynnende moden frukt. Drikk fra 2015 til 2022. Passer tilkremet pasta og kalv. MB

Grand Échezeaux Grand Cru 2005
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
93 poeng
Wine Tailor AS
Dufter av trøffel, granatepler, blomster, rips pepper og sopp på duft. Rik og konsentrert på smak, fin fylde med kamuflert syre. Trang og noe bitter finish. Svært ung og utilgjengelig nå. Trenger mer tid i kjelleren. Drikk Fra 2025 til 2030. Passer til sopp og okse. MB

Grand Échezeaux Grand Cru 1992
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
92 poeng
Wine Tailor AS
Floral duft med innslag av pepper, roser, rips og moden frukt. Frisk syre på smak med lette og modne tanniner med tørr finish. Pent moden nå. Drikk nå. Passer til sopp og kalv. MB



Échézeaux 36,34 hektar

Vinmarken er blitt til som et resultat av fransk byråkratis forsøk på å følge munkenes eksempel på sammenslåing av vinmark, som i Clos de Vougeot. Man kan likevel diskutere hvem som gjorde den beste jobben. Opprinnelig var Échézeaux kun litt i overkant av tre hektar stor og lød under navnet Échézeaux Hauts eller du Dessus. Den var i cisterciensermunkenes besittelse frem til 1789 og ble endret under AOC-klassifiseringen i 1936 og da tillagt ytterligere 33 hektar av vinmarkene rundt. I dag er det et virvar av små navngitte parseller i marken, noen bedre enn andre, men de står ikke på noen etikett.

De øverste delene av marken er sandholdige med innslag av kalk og leire, mens i den nedre delen er jorden rikere og dypere og mindre raffinert.

Vinene herfra er stort sett alltid rangert under «Grands», men kan gi mer valuta for pengene.



Échezeaux Grand Cru 2007
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
94 poeng
Wine Tailor AS
Sunn, saftig kjernefrukt med kirsebær og asiatisk krydderboks og granateple. Fat er noe integrert allerede på duft. Saftig og leskende med flott struktur. Glatt og med fast, mineral utgang. Noe grønn i frukten på smak med lett tørre tanniner i finish og en delikat lett sødmefull frukt. Drikk fra 2017 til 2025. Passer til kalv, pasta og sopp. MB/OMA

Échezeaux Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
Kroner 1869,- spesialpol
93 poeng
Wine Tailor AS
Veldig, steng og lukket på duft med fat, toast og moden fruktkarakter både på duft og smak. Fast, fatpreget og rik i munnen med saftig, sitrende og leskende syrestruktur noe uttørende fattanniner. Rik og trang i dag, samtidig med flott underliggende eleganse. Drikk fra 2020 til 2028. Passer til kalv og sopp. MB/OMA

Échezeaux Grand Cru 2005
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
93 poeng
Wine Tailor AS
Mørke bær og tre på duft med innslag av bringebær. Fyldig frukt kombinert med beskjeden syre på smak. Fremstår som svært ung nå. Fersk utgang med sofistikerte og harmoniske tanniner. Drikk fra 2020 til 2028. MB

Échezeaux Grand Cru 1999
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
93 poeng
Wine Tailor AS
Sort pepper og bringebær på duft med innslag av blomster. Fast og strukturert på smak med fersk frukt og frisk syre. Svært ung enda. Drikk fra 2017 til 2022. Passer til okse og sopp. MB



Grand Cru Corton 98 hektar

Den største grand cru-marken i Burgund er uten konkurranse Corton, den er tydelig og reiser seg som en mastodont i et ellers lett kupert terreng.

Den eneste røde grand cru i Côte de Beaune befinner seg i den nordlige delen av området, med landsbyene Pernand-Vergelesses, Aloxe-Corton og Ladoix-Serrigny liggende som perler på en snor ved foten av Corton-høyden.

Jordsmonnet her består av gul kalk, mergel og sandstein med en høyde på mellom 250 og 360 meter over havet.

Corton er i tillegg delt inn i forskjellige lieu-dits, som det blir mer og mer vanlig å ha med på etiketten, da noen av dem er bedre enn andre. Det samme gjelder produsentene her, og en Corton grand cru er i de fleste tilfellene ikke på høyde med dens røde brødre lenger nord. Domaine de la Romanée-Contis tre nyervervede parseller i Clos du Roi, Bressandes og Renarde som de har leid fra Domaine Florent Prince de Mérode. Første årgang fra de totalt 2,3 hektarene er laget i 2009.



Corton Grand Cru 2009
Domaine de la Romanée-Conti
Burgund, Frankrike
Kroner 1729,-
93 poeng
Wine Tailor
Relativt kjølig for året. Floral og fiolpreget lekker duft. Stramme tanniner og en slank delikat frukt. Hard utgang med en porsjon sjarm. Robust, med med streif av fiol bak en moden smak av kirsebær og krydrede toner. Elagant og fast i utgangen. Drikk fra 2018 til 2030. Passer til kalv og sopp.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.