Russland må betale om lag 16 milliarder kroner i erstatning til tidligere aksjonærer i det nå oppløste oljeselskapet Yukos, ifølge en dom i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (ECHR).

Russiske myndigheter mener dommen er «urettferdig og tendensiøs». I en uttalelse fra justisdepartementet framholdes det at dommen kan ankes innen tre måneder.

Domstolen, som er basert i Strasbourg, mener at den russiske staten overtok selskapet på ulovlig vis ved hjelp av falsk skatteinnkreving og ved å legge sentrale deler av selskapet ut for salg. Russland er også dømt til å betale cirka 2,5 millioner kroner i sakskostnader.

Dommen falt dager etter at Den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag dømte Russland til å betale aksjonærene over 300 milliarder kroner i erstatning.

Yukos ble dannet i 1993 som et statlig oljeselskap, men var blant flere selskaper som ble privatisert under det økonomiske kaoset som fulgte oppløsningen av Sovjetunionen.

Yukos' eier, Mikhail Khodorkovskij, ble i 2003 pågrepet og dømt til flere års fengsel som følge av anklager om at han hadde svindlet staten for enorme skattebeløp. I 2006 ble Yukos tvangsoppløst og overført til staten.

Khodorkovskij ble benådet i desember i fjor, og han bor nå i Sveits. (©NTB)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.