Scott skal fungere som president fram til det holdes nytt presidentvalg, opplyser forsvars- og justisminister Edgar Lungu onsdag.

Scott er dermed den første hvite presidenten i Afrika siden Sør-Afrikas Frank William de Klerk gikk av i april 1994.

Kong Kobra

Han ble onsdag utnevnt som fungerende president etter at forgjengeren Michael Sata tirsdag døde på et sykehus i London. Sata, populært kalt «Kong Kobra», ble 77 år gammel.

Det er ikke kjent hva slags sykdom Sata ble behandlet for, men stadige utenlandsreiser har ført til rykter om at han var alvorlig syk. I juni ble tre opposisjonelle aktivister siktet etter at de hevdet at han lå for døden.

Sata har vært Zambias president siden 2011. Da han ble innsatt, lovet han å forvandle landet på 90 dager ved å slå ned på korrupsjon, senke skatter, skape jobber og inngå bedre avtaler med det han en gang kalte kinesiske «skadedyr».

Ville sparke regjering

Det ble imidlertid fort klart at det først og fremst var hans politiske motstandere som ble rammet av korrupsjonskampen.

Ved et tilfelle gikk Sata også hardt ut mot sin egen regjering og truet med å sparke alle ministrene hvis de ikke skjerpet seg og gjorde en bedre jobb.

Sata startet karrieren med å vaske perronger på Londons jernbanestasjoner. Han har også vært politimann og fagforeningsleder. Som politiker blir han av nyhetsbyrået AFP omtalt som en «autoritær populist».

Les også på DN.no:

Børslokomotivene senker Oslo Børs

Investeringsselskap vil kjøpe Hurtigruten  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.