Valgkommisjonen opplyste lørdag at Lungu fikk 48,3 prosent av stemmene, mens motkandidaten Hakainde Hichilema fikk 46,7 prosent.

Jubel brøt ut i gatene i hovedstaden Lusaka da den svært knappe valgseieren ble gjort kjent. Hichilema deltok ikke i feiringen og har anklaget Lungu for valgfusk.

Lungu har fram til nå vært både forsvars- og justisminister. Den dominerende fraksjonen i det venstreorienterte regjeringspartiet Patriotisk front, anser ham for å være partiets leder.

Presidentvalget som begynte tirsdag, ble utvidet med flere dager på grunn av svært kraftig regnvær. Årsaken til at det ble holdt valg nå, var at den tidligere presidenten Michael Sata døde i oktober i fjor.

Siden da har Satas hvite visepresident Guy Scott styrt landet. Forrige gang en hvit mann var president i et afrikansk land, var for over 20 år siden.

Zambia har i flere år hatt en økonomisk vekst på 6-7 prosent. Kobber er landets desidert viktigste eksportvare, og veksten kan bli betydelig lavere i år siden kobberprisen har falt.

Les også:
Ulik lønn for samme jobb

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.