Når stemmene fra 15 prosent av valglokalene er talt opp, er Zeman klart i ledelsen med 43,8 prosents oppslutning. Den sterkeste utfordreren Jiri Drahos har så langt fått 24,2 prosent av stemmene, mens den tidligere diplomaten Pavel Fischer ligger på tredjeplass med 8,8 prosent.

Sosialdemokraten Zeman kom til makten i 2013, da Tsjekkia holdt sitt første direkte valg på president. Han er kjent som en frittalende innvandringsmotstander og har med sin pro-russiske holdning og iver etter å samarbeide tettere med Kina bidratt til å splitte landet.

De fleste meningsmålingene tyder på at Zeman vil gå seirende ut av første runde i presidentvalget, som har gått over to dager.

Enkelte målinger har imidlertid spådd seier i første runde til Drahos, som er tidligere leder for vitenskapsakademiet i Tsjekkia og regnes som liberal og EU-vennlig.

Dersom ingen av dem sikrer seg over 50 prosent av stemmene, må det holdes en andre valgomgang om to uker.

Milos Zeman var på slutten av 1960-tallet medlem av Alexander Dubčeks kommunistparti, men ble ekskludert i 1970.

I 1989 deltok han aktivt i Fløyelsrevolusjonen, det fredelige opprøret som førte til kommunistdiktaturets sammenbrudd. I 1993 ble han formann i Det sosialdemokratiske partiet (CSSD) i Tsjekkia, og etter valget i 1998 ble han statsminister – en post han beholdt til 2002.

Han forlot det sosialdemokratiske partiet i 2007 etter en konflikt med den daværende partilederen Jiří Paroubek og dannet to år senere Borgerrettspartiet.

Foruten å kritisere EUs asylkvoter har han også markert seg som en krass islamkritiker, en trofast Israel-venn og han tror ikke at klimaendringene er menneskeskapte.(Vilkår)