Uttalelsen kom torsdag, en uke etter at gruvedepartementet hadde beordret alle gruveselskaper å stanse driften og forlate diamantfeltene i Marange, fordi lisensene deres ikke var fornyet. Den gangen avviste departementet at det var snakk om å beslaglegge gruvene.

– Staten skal nå eie alle diamantene i landet, sier Mugabe i et to timer langt intervju med den statlige TV-kanalen ZBC.

– Selskaper som har drevet diamantutvinning har frarøvet oss vår rikdom. Derfor sier vi nå at staten må ha monopol, sier Mugabe.

Den største gruva i Marange, Mdaba Diamonds, gikk mandag til søksmål mot staten og fikk tillatelse til å ta kontroll over gruva igjen. Også det kinesiskkontrollerte Anjin Investments utfordrer regjeringens utestengelse, ifølge rettsdokumenter nyhetsbyrået Reuters har fått innsyn i. Da Kinas president Xi Jinping besøkte Zimbabwe i desember, sa Mugabe at landet ikke fikk mye igjen fra kinesiskeide gruveselskaper.

– Jeg tror neppe dette får store ringvirkninger i bransjen, ettersom Zimbabwe er kjent som et risikabelt marked å operere i, sier John Turner i advokatfirmaet Fasken Martineau, som jobber mye med gruver i Afrika. Samtidig sier han at mange de siste årene har følt at det er på tide å gå inn i Zimbabwe igjen, med forventninger om bedrede forhold.

– Men dette kan jo få dem til å tenke seg om en gang til, sier han. (©NTB)

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Jarand Rystad: Tror på 105 dollar fatet

Hjerneforsker: Trening bra for alvorlig syke

– Partieliten sliter med å akseptere Trump

DNtv: Se Tesla Model X

 

Se Tesla Model X
Her er bilen mange nordmenn har ventet på
02:03
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.