Tableware, Drinkware, Food, Ingredient, Serveware, Dishware, Cuisine

Helse

Kostholds-
guruene

Kun halvparten kjenner til myndighetenes kostråd.

Det har dekket bordet for kostholdsinfluenserne.

T  Sarah Hambro og Ingrid Røise Kielland

F  Sigurd Fandango

18. April 2024

Køen for fotografering på rød løper går sakte. Mellomsjiktet av norske celebriteter stolprer seg mellom ballonger, kameraer og falske øyevipper. Høye hæler, hud som gløder. Det er årets største kveld i influenserbransjen: Vixen Awards. 

Der er Oscar Westerlin, Leah Isadora Behn, Jenny Skavlan – og kostholdspåvirkerne.

En gang handlet kosthold om to skiver grovbrød og et eple om dagen. Nå er det et av samtidens heteste temaer. Forskere, myndigheter, leger – og påvirkere – krangler så fillene fyker. 

Tar ultraprosessert mat knekken på oss? Er hjemmelaget barnegrøt sultekur eller helsekost? Skal vi spise for egen helse, eller for klode og klima? 

Fredag før påske la Helsedirektoratet sine forslag til nye kostholdsråd ut på høring. Rådene er forenklet og redusert i antall, fra 11 til seks. De største endringene er at helsemyndighetene nå anbefaler enda mer frukt og grønt, og at vi bør være enda mer restriktive med rødt og bearbeidet kjøtt. 

Men er det disse rådene nordmenn flest sjekker før de fyller handlevognen? 

T  Sarah Hambro og Ingrid Røise Kielland

F  Sigurd Fandango

18. April 2024

↓  Norske kostråd

Norge har hatt offisielle kostråd siden 1954. De forrige kom i 2012.

Kostrådene utarbeides av Helsedirektoratet, på grunnlag av forskningsoppsummeringen gitt i de nye nordiske ernæringsrådene (NNR) fra 2023.

NNR er et nordisk og baltisk samarbeidsprosjekt som har jobbet på oppdrag fra Nordisk Ministerråd.

Norske Rune Blomhoff har ledet arbeidet flere hundre forskere har gjort for å finne kunnskapsgrunnlaget for anbefalingene. 

NNR har særlig fått kritikk for å anbefale et ytterligere redusert inntak av rødt kjøtt, fra ukentlige 500 gram i gjeldende kostråd til 350 gram. 

Helsedirektoratet har årlig fem millioner kroner til å formidle kostrådene til befolkningen.

Nye kostråd ventes i august 2024, og et forslag er nå ute på høring. 

↓  Helsedirektoratets forslag til nye kostråd

Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.

Frukt eller grønnsaker bør være en del av alle måltider (minst fem og helst åtte porsjoner daglig).

La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.

Fisk og sjømat, bønner og linser og rent kjøtt er gode kilder til protein – varier blant disse. Velg lite (maksimalt 350 gram ukentlig) rødt kjøtt og minst mulig bearbeidet kjøtt.

Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.

Mat og drikke med mye salt, sukker eller mettet fett bør begrenses. 

↓  Slik følger du Helsedirektoratets kostråd

Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

Spis grove kornprodukter hver dag.

Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.

Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.

Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

Velg vann som tørstedrikk.

Kilde: Helsedirektoratet

Kulturkrig. – Før hadde vi jo Kåre Norum og Ingrid Espelid som fortalte folk hva de skulle spise, og folk hørte på dem, sier Linda Granlund (50), divisjonsdirektør for folkehelse og forebygging i Helsedirektoratet.

– Verden er ikke sånn lenger. De færreste ville sett det programmet hvis det var i dag.

Spis surdeig. Ikke spis sukker. Sky skyr. Og hvetemel. Men kjøtt er bra. Nei, kjøtt gjør både oss og planeten syke. Valgene og rådene er mange, og bokhandlernes topplister er fulle av bøker om kosthold, signert alt fra leger til personlige trenere – og kostholdspåvirkere: kickstart og autofagi. Keto, faste og sukkerfritt.

I 2023 var «Hva er ultraprosessert mat?» og «Hva er rødt kjøtt?», på topp fem-listen over nordmenns «hva er»-spørsmål på Google, og da Fredrik Skavlan ledet en samtale med Marit Kolby om ultraprosessert mat i januar i år, var køen lang utenfor Rockefeller i Oslo. 

I 2024 kan hvem som helst nå ut i verden med kostholdsråd, og de som gir råd er blitt celebriteter – og nomineres til Vixenpriser i kategoriene «mat» og «kunnskap»:

– Jeg føler meg egentlig ikke hjemme her, det tror jeg det er veldig få som gjør, sier Hanne-Lene Dahlgren (39).

Den tidligere Google-analytikeren har nesten 80.000 følgere på Instagram, der hun sprer vegetarmatens gleder, og er nominert i kategorien «kunnskap». Det er også legene Wasim Zahid og Kaveh Rashidi – og ernæringsbiologen Marit Kolby. Og der kommer Emilie Voe Nereng i grønn kjole, med gullveske. En gang var hun rosablogger. Nå er hun ernæringsutdannet og har en følgerskare på nesten en kvart million. Snart skal hun kåres til «Årets matinfluenser».

– Jeg synes det er veldig kult at mat får være en kategori, sier hun senere, fra scenen.

– Jeg innser at det er en nisje, men fy søren, den kan engasjere den og!

Norske kostråd

 

Norge har hatt offisielle kostråd siden 1954. De forrige kom i 2012.

Kostrådene utarbeides av Helsedirektoratet, på grunnlag av forskningsoppsummeringen gitt i de nye nordiske ernæringsrådene (NNR) fra 2023.

NNR er et nordisk og baltisk samarbeidsprosjekt som har jobbet på oppdrag fra Nordisk Ministerråd.

Norske Rune Blomhoff har ledet arbeidet flere hundre forskere har gjort for å finne kunnskapsgrunnlaget for anbefalingene. 

NNR har særlig fått kritikk for å anbefale et ytterligere redusert inntak av rødt kjøtt, fra ukentlige 500 gram i gjeldende kostråd til 350 gram. 

Helsedirektoratet har årlig fem millioner kroner til å formidle kostrådene til befolkningen.

Nye kostråd ventes i august 2024, og et forslag er nå ute på høring. 

Baked goods, Food, Tableware, Recipe, Ingredient

Mange influensere er veldig flinke til å formidle essensen på en god måte

Linda Granlund – Helsedirektoratet. 

Slik følger du Helsedirektoratets kostråd

Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker.

Ha en god balanse mellom hvor mye energi du får i deg gjennom mat og drikke, og hvor mye du forbruker gjennom aktivitet.

Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

Spis grove kornprodukter hver dag.

Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter. Begrens mengden bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt.

La magre meieriprodukter være en del av det daglige kostholdet.

Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

Velg matvarer med lite salt, og begrens bruken av salt i matlaging og på maten.

Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

Velg vann som tørstedrikk.

Kilde: Helsedirektoratet

Monokultur. Ernæringsvitenskap er en ung disiplin. Historisk sett løp folk større risiko for mangelsykdommer og veksthemming enn bilringer og diabetes 2. 

De første offisielle norske kostrådene kom i 1954. Da handlet de primært om å få i seg nok av næringsstoffene vi trenger.

Lenge hersket myndighetenes råd, godt hjulpet av statskanalen. Kanskje var det derfor det ble et ramaskrik i kostholdsnorge da den greske indremedisineren Fedon Lindberg tidlig på 2000-tallet anbefalte å droppe potetene. Da var matknapphet for lengst avløst av overflod, og overvekt et større problem enn underernæring. «Glykemisk indeks» kom inn i ordforrådet, og kostholdsetablissementet raste.

– Historien har gitt meg rett, sier Fedon Lindberg (61).

– Hvis du ser på nordiske anbefalinger, har det skjedd faktiske endringer. Det er mye større åpenhet i forhold til at det ikke finnes vedtatte sannheter.

Rundt 2010 var lavkarbo blitt den heteste slanketrenden. Nå er de nyeste løsenordene «periodisk faste» og «ultraprosessert». Det første er bra, det andre livsfarlig, skal man tro diskusjonene mellom en del fagfolk og påvirkere. 

For det er ikke lenger gitt at det er Helsedirektoratet som legger premissene for hva vi spiser. 

Nylig viste det seg at et storstilt samarbeid mellom matbransjen og Helsedirektoratet, som skulle få oss til å spise 20 prosent mer frukt, grønt, korn og fisk, har feilet fullstendig. Isteden har forbruket vårt av fisk, frukt og bær sunket de siste syv årene.

Nå er det kun halvparten av den norske befolkningen som kjenner til og forsøker å følge de norske kostrådene – likevel mener 76 prosent at de har et sunt kosthold.

Helsedirektoratets forslag til nye kostråd

 

Ha et variert kosthold, velg mest mat fra planteriket og spis med glede.

Frukt eller grønnsaker bør være en del av alle måltider (minst fem og helst åtte porsjoner daglig).

La grovt brød eller andre fullkornsprodukter være en del av flere måltider hver dag.

Fisk og sjømat, bønner og linser og rent kjøtt er gode kilder til protein – varier blant disse. Velg lite (maksimalt 350 gram ukentlig) rødt kjøtt og minst mulig bearbeidet kjøtt.

Ha et daglig inntak av melk og meieriprodukter. Velg produkter med mindre fett.

Mat og drikke med mye salt, sukker eller mettet fett bør begrenses. 

Kilde: Helsedirektoratet

Valgets kval. Kostholdspåvirkerene – flere av dem er skeptiske til statens kostråd – har med sine hundretusener av følgere stor påvirkningskraft. 

– Mange influensere er veldig flinke til å formidle essensen på en god måte, sier Linda Granlund i Helsedirektoratet. 

– En del bør tenke over at de når veldig mange og ofte sårbare grupper, og på at det de sier kan påvirke mange – og det de sier bør være riktig.

Her er noen av de viktigste kostholdsinfluenserne i 2024:

Hanne-Lene Dahlgren vil bare at vi skal spise litt mer frukt og grønt. Likevel får hun folk på nakken.

Hanne-Lene Dahlgren (39)

80.500 følgere på Instagram

Bor: Lier.

Profil: Høyenergisk og entusiastisk fremsnakking av plantebasert mat. Er ikke selv vegetarianer, bare vegetarentusiast.

Utdannelse/bakgrunn: Markedsføring og kommunikasjon fra Handelshøyskolen BI. Gründerskolen fra Boston University/BI. Tidligere analytiker i Google.

Selger: En serie på tre av «En skikkelig digg kokebok».

Kommersielle samarbeid: Strategi og forretningsutvikling for Meny og Narvesen. Annonsører er Grønt Flagg, Helios, Santa Maria på Taco, Sunkost, Weber, Palett og GroGro. Er også gründer av det grønne profilbyrået Team Tomorrow, med 25 influensere, blant annet Emilie Voe Nereng, Ida Gran-Jansen, Kristin Gjelsvik og Isabelle Ringnes.

Økonomi: Selskap med to årsverk omsatte for 2,4 millioner i fjor, resultat null etter investeringer i Team Tomorrow og nettbutikk. 1,4 millioner var kokeboksalg.

Disputter: Har opplevd trusler og netthets fordi hun jobber for mindre kjøttforbruk. I tillegg har hun fått kritikk fra folk som er skeptiske til ultraprosessert mat, fordi hun ikke tar avstand fra kjøtterstatninger – som ofte er ultraprosesserte.

@hannelenedahlgren

Table, Tableware, Barware, Customer
Table, Tableware, Barware, Customer

Kun 18 prosent av oss spiser fem om dagen

Med 80.500 følgere på Instagram profilerer hun plantebasert mat, for bedre folkehelse og klima. Har opplevd trusler og netthets fordi hun jobber for mindre kjøttforbruk.

↓    Hanne-Lene Dahlgren (39)

80.500 følgere på Instagram

Bor: Lier.

Profil: Høyenergisk og entusiastisk fremsnakking av plantebasert mat. Er ikke selv vegetarianer, bare vegetarentusiast.

Utdannelse/bakgrunn: Markedsføring og kommunikasjon fra Handelshøyskolen BI. Gründerskolen fra Boston University/BI. Tidligere analytiker i Google.

Selger: En serie på tre av «En skikkelig digg kokebok».

Kommersielle samarbeid: Strategi og forretningsutvikling for Meny og Narvesen. Annonsører er Grønt Flagg, Helios, Santa Maria på Taco, Sunkost, Weber, Palett og GroGro. Er også gründer av det grønne profilbyrået Team Tomorrow, med 25 influensere, blant annet Emilie Voe Nereng, Ida Gran-Jansen, Kristin Gjelsvik og Isabelle Ringnes.

Økonomi: Selskap med to årsverk omsatte for 2,4 millioner i fjor, resultat null etter investeringer i Team Tomorrow og nettbutikk. 1,4 millioner var kokeboksalg.

Disputter: Har opplevd trusler og netthets fordi hun jobber for mindre kjøttforbruk. I tillegg har hun fått kritikk fra folk som er skeptiske til ultraprosessert mat, fordi hun ikke tar avstand fra kjøtterstatninger – som ofte er ultraprosesserte.

@hannelenedahlgren

Beskriv din kostholdsfilosofi: 

Jeg stiller meg bak kostrådene og støtter forskningen bak dem. Men jeg står for at vi skal bruke mer av de tingene som har vokst direkte til mennesker, ikke via dyr. Og så er jeg veldig opptatt av at du skal nyte mat. 

Jeg gir ikke kostråd. Jeg forsøker å friste folk til å lage mat med mer grønnsaker, belgvekster og korn, uavhengig av kosthold.

Hva synes du om de offisielle norske kostrådene?

Det er ikke min plass å synes noe om dem. De er tuftet på så mye forskning som må gå over så mange år. Men personlig skulle jeg ønske Helsedirektoratet hadde mye høyere budsjett til å formidle rådene.

Når og hvorfor ble du opptatt av kosthold?

Jeg innså for ti år siden at vi spiste for lite frukt og grønt i egen familie. Da jeg så hvilken fantastisk innvirkning det hadde på helsen, og hvor god mat jeg kunne spise, fikk jeg lyst til å lære andre om det.

Hvordan skiller dine råd seg fra de offisielle norske kostrådene?

Jeg bruker ikke tid på å få folk til å spise mer fisk. Jeg forsøker bare å få folk til å spise fem om dagen, det ville ha en ekstrem effekt på folkehelsen i Norge.

Hva synes du om forslaget til nye kostråd? 

Jeg er i utgangspunktet kjempefornøyd med utkastet til nye kostråd! Endelig anbefaler de 800 gram frukt og grønt hver dag, det har vi visst i flere år at det er god og bred forskningsmessig konsensus om. I tillegg er jeg veldig fornøyd med at de har redusert maksanbefalingen for rødt kjøtt til 350 gram. Samtidig skulle det egentlig vært lavere, men siden Helsedirektoratet ikke fikk lov å ta inn klima- og bærekraftsmessige hensyn i rådene, var dette det beste vi kunne håpet på. At belgvekster som erter og bønner endelig får et eget punkt, er også veldig bra, men her har vi litt å gå på i forhold til formuleringer så folk forstår hvor mye som er godt nok.

Hva er det verste man kan få i seg?

For helsen: Alkohol og godteri. For dyr mener jeg at de som har det verst i norsk landbruk er svin, verpehøns og kylling. Fra et klimamessig standpunkt er det det røde kjøttet. Det spørs hvilket perspektiv du har.

Hva uroer deg mest for øyeblikket?

Kulturkrigen rundt mat som forsøker å skape en splid mellom bønder og forbrukere. Vi bør skille debatten om hva slags lønns- og arbeidsvilkår bøndene har, fra debatten om hva vi bør spise.

Hvorfor ønsker du å formidle dine kostholdsråd til andre?

Fordi det kun er positive effekter å hente om nordmenn hadde spist mer frukt og grønt og fullkorn. Kun 18 prosent av oss spiser fem om dagen.

Hvorfor blir folk så provosert av deg?

De blir sjelden provosert av det jeg sier, men det de tror jeg sier. La oss ta fårikål. Det er et av de måltidene vi spiser som har høyest påvirkning på klima. Sier du det til en person som gleder seg til det måltidet, og kjenner bonden som har sauene gående ute, er det mye lettere for dem å si at det der er bare sprøyt. Jeg forsøker jo egentlig å si at de kanskje kan halvere mengden kjøtt de får på tallerkenen, og friste med en helt nydelig forrett eller tilbehør i stedet.

Hvorfor trenger den norske befolkning enda en som gir dem råd om kosthold?

Det den norske befolkningen trenger, er at Helsedirektoratet har penger nok til å fortelle om sine råd, og at politikerne slutter å subsidiere mat som et annet direktorat fraråder oss å spise mer av. Vi trenger egentlig ikke flere som babler om det i sosiale medier. 81 prosent av CO2-utslippene fra gjennomsnittlig norsk kosthold kommer fra kjøtt og meieri. Vi har sagt at vi skal halvere matutslippene innen 2050, da må vi åpenbart kutte noe i de 80 prosentene.

Hvordan svarer du dine kritikere?

For meg er det viktigste å formidle at det ikke er svart-hvitt, vi trenger bare at vi klarer å inkludere litt mer grønt til hvert måltid. Når det gjelder min holdning til kjøtterstatninger, kan vi ikke si generelt om de er sunnere eller mer usunt enn det den erstatter, men det jeg vet 100 prosent sikkert er at man ikke spiser hamburger for å være sunn. Det er andre gode grunner til å erstatte rødt kjøtt, som klima og dyrevelferd.

Emilie Voe Nereng føler ansvar for ikke å spre så mye matfrykt. 

Emilie Voe Nereng (28)

245.000 følgere på Instagram. 

Bor: Oslo, kommer fra Hønefoss.

Profil: Fargerik og glad pushing av matglede og sunnhet til et publikum bestående av kvinner fra 20-årene og oppover. Deler oppskrifter på alt fra bananskallbacon og nøttesmør til gresskarsuppe og julekaker. Kåret til årets matinfluenser under Vixen Awards 2024.

Utdannelse: Bachelor i ernæring fra Høyskolen Kristiania.

Selger: Kostholdsplaner og e-bøker via eget nettsted, i tillegg til to kokebøker. Utvikler egen app. 

Økonomi: Eier Voe AS, som i 2022 hadde over tre millioner kroner i omsetning, og resultatet før skatt var på 1,8 millioner. 

Kommersielle samarbeid: Helios, Sunkost, Godfisk og kjøkkenleverandøren Keo. Takeaway-matserie med Palett.

Kritikk og disputter: Møtte motstand da hun på Instagram uttrykte at kritikken av ultraprosessert mat ofte blir tatt helt ut av proporsjoner.

@emilienutrition

Smile, Flower, Plant, Leg, Sleeve, Tap, Happy, Thigh
Smile, Flower, Plant, Leg, Sleeve, Tap, Happy, Thigh

Det er nærmest et større fokus i kostrådene på å unngå rødt kjøtt enn det er på å unngå snacks og junkfood

Med hele 245.000 følgere på Instagram heier hun på matglede og sunnhet, med råd som ligger tett opp til myndighetenes. Mener råd om å unngå all ultraprosessert mat skaper forvirring.

↓   Emilie Voe Nereng (28)

243.000 følgere på Instagram. 

Bor: Oslo, kommer fra Hønefoss.

Profil: Fargerik og glad pushing av matglede og sunnhet til et publikum bestående av kvinner fra 20-årene og oppover. Deler oppskrifter på alt fra bananskallbacon og nøttesmør til gresskarsuppe og julekaker. Kåret til årets matinfluenser under Vixen Awards 2024.

Utdannelse: Bachelor i ernæring fra Høyskolen Kristiania.

Selger: Kostholdsplaner og e-bøker via eget nettsted, i tillegg til to kokebøker. Utvikler egen app. 

Økonomi: Eier Voe AS, som i 2022 hadde over tre millioner kroner i omsetning, og resultatet før skatt var på 1,8 millioner. 

Kommersielle samarbeid: Helios, Sunkost, Godfisk og kjøkkenleverandøren Keo. Takeaway-matserie med Palett.

Kritikk og disputter: Møtte motstand da hun på Instagram uttrykte at kritikken av ultraprosessert mat ofte blir tatt helt ut av proporsjoner.

@emilienutrition

Beskriv din kostholdsfilosofi: 

Jeg brenner for å gjøre det enkelt å leve sunnere, ved å vise frem at sunn mat kan smake fantastisk. Jeg følger de store linjene innenfor kostrådene. Det har stor verdi å få inn gode matrutiner, spise mer av matvarene vi vet gir god helse og ha et helhetlig syn.

Hvordan skiller dine råd seg fra de offisielle kostrådene?

Jeg fokuserer ikke på at du skal få i deg så og så mange gram fullkorn eller kjøtt om dagen. Jeg kan til tider ha oppskrifter som er lavkarbo. Jeg tror det er bedre å fylle tallerkenen med grønnsaker enn fullkornspasta. Jeg forsøker også med oppskriftene mine å være i energibalanse. 

Når og hvorfor ble du opptatt av kosthold?

Siden jeg flyttet for meg selv i 2015, og etter åtte år som blogger, ville jeg gjøre noe annet. Jeg studerte ernæring for å få innsikt i menneskekroppen. Etter det fikk jeg et så utrolig godt og balansert syn på kost og helse, og tenkte at dette burde alle vite om.

Hva synes du om de offisielle norske kostrådene?

Jeg synes kostråd nummer én alltid har oppsummert de store linjene: Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Jeg forstår ikke at mange er kritiske til det. Men kostrådene er formulert som om alle lager hjemmelaget mat hver dag, og når det ikke er tilfellet, burde de inneholdt mer spesifikke råd rundt for eksempel ferdigmat og snacks. Jeg tror heller ikke at kostholdet trenger å være så magert som dagens kostråd antyder.

Hva synes du om de nye forslagene til kostholdsråd?

Jeg liker de store trekkene godt, spesielt at de nå inkluderer matvarer som belgvekster og nøtter, og at de oppfordrer til at frukt og grønnsaker skal være en del av hvert måltid. Jeg opplever likevel at det ikke er et stort nok fokus på hvordan man skal oppnå energibalanse, da overvekt og fedme er blant våre største helseutfordringer. I dagens matsamfunn er det tydelig at vi får i oss mer kalorier enn nødvendig i form av pølser på farten, billige boller og kjeks på møterommene. Kostrådene sier ikke så mye om hvordan du skal klare å unngå dette. Det er nærmest et større fokus i kostrådene på å unngå rødt kjøtt enn det er på å unngå snacks og junkfood.

Hva er det verste man kan få i seg?

En tørr og dårlig bolle på farten. Det bidrar hverken til metthetsfølelse, enormt mye glede eller næringsstoffer. Hadde den kostet 30–40 kroner, ville du ikke valgt å spise den. En god bolle innimellom, derimot …

Hva er din kampsak for øyeblikket?

Det er for mye tilbud på usunn mat og snacks. Når det blir tilbud på frossenpizza, velger man heller det enn hjemmelaget pizza, som er et bedre alternativ.

Hva tenker du om ansvaret du har overfor publikum?

Jeg har ansvar for ikke å spre feilinformasjon. Jeg føler også at jeg har et ansvar for ikke å spre så mye matfrykt. Heldigvis har ikke jeg et spesielt ungt publikum. Det er helt greit for meg å gi råd om måltidsrytme, rutiner og energibalanse.

Er det en fare hvis folk slutter å stole på kostholdsråd fra myndighetene, og begynner å følge påvirkere i stedet?

Mye av det jeg ser formidlet på mange kostholdsprofiler, er relativt bra faglig forankret, men retorikken rundt det de formidler blir ganske skarp. En som har forsket på tarmbakterier i ti år, ville ofte hatt en balansert tilnærming til et råd om tarmflora. Mange på nettet kan si at sukker skader tarmfloraen. Sånne typer råd synes jeg er skumle å formidle, de kan nå veldig mange som ikke har faglig grunnlag for å vurdere påstanden din og kan skape en mistillit til myndighetenes kostråd. Men jeg tror alltid det er lurt å utfordre noe av det etablerte og å være åpen for at kosthold kan ha mange ulike tilnærminger.

Hva sier du til dine kritikere?

Å si at man skal unngå all ultraprosessert mat kan føre til større forvirring, ettersom det også innad i denne kategorien finnes helt fine matvarer. Noen tar til seg rådene og får et bedre syn på mat. Ta fullkornslefser: alle butikkens tortillalefser er ultraprosesserte. Men om du fyller den lefsen med massevis av grønnsaker, er det ikke akkurat negativt for helsen. Det er helheten på kostholdet som teller.

Maja Skogstad vil fortsette å advare mot å mate smårollingene med ultraprosesserte produkter.

Maja Skogstad (34) 

70.000 følgere på Instagram

Bor: Oslo/Bærum, kommer fra Narvik.

Profil: Henvender seg til småbarnsforeldre: Fronter råvarer og advarer mot ultraprosessert mat, og kosekulturen som bidrar til å opprettholde dårlige matvalg, spesielt for barn.

Utdannelse: Tre års økonomiutdannelse, i tillegg til master i samfunnsernæring. 

Selger: Medlemskap i Barnematbyen, en plattform som tilbyr ernæringsrådgivning for en månedlig avgift, og har rundt 2000 medlemmer. Selger også boken «Barnematrevolusjonen», og tar betalt for å holde foredrag. 

Kommersielle samarbeid: Ingen.

Økonomi: Eier Barnematbyen AS, som i 2022 hadde en omsetning på over tre millioner kroner, opp fra rundt 400.000 kr året før. Årsresultat før skatt var på rundt én million.   

Disputter: Har fått kritikk for å gi småbarnsforeldre dårlig samvittighet. Var også med i debatten om hjemmelaget grøt til babyer i fjor høst, etter at en gjeng med blant annet ernæringsfysiologer mente «vassgraut» kan føre til jernmangel. Skogstad mener hjemmelaget grøt er best hvis den lages etter de rette oppskriftene – og at det er lurt å holde babyen unna kjøpegrøter med frie sukkerarter.   

Lege Kaveh Rashidi kom i fjor sommer med kritikk som kan sies å treffe Skogstad: «På tide å drite litt mer i barnas kosthold», skrev han i en kronikk i kronikk i VG, og oppfordret: «Avfølg alle kostholdsekspertene på sosiale medier.»

Vegetarentusiaster mener Skogstad er for positiv til kjøtt.

@ernaeringsmamma

Table, Food, Furniture, Tableware, Comfort, Wood, Plate, Sharing
Table, Food, Furniture, Tableware, Comfort, Wood, Plate, Sharing

Måten vi har utviklet oss på, bør brukes som rettesnor for hvordan vi skal spise

Med 70.000 følgere på Instagram er Skogstad en stemme mange småbarnsforeldre lytter til – mens kritikere mener hun gir dem dårlig samvittighet. Hun er skeptisk til både «kosekultur» og deler av myndighetens kostråd.

↓   Maja Skogstad (34) 

70.100 følgere på Instagram

Bor: Oslo/Bærum, kommer fra Narvik.

Profil: Henvender seg til småbarnsforeldre: Fronter råvarer og advarer mot ultraprosessert mat, og kosekulturen som bidrar til å opprettholde dårlige matvalg, spesielt for barn.

Utdannelse: Tre års økonomiutdannelse, i tillegg til master i samfunnsernæring. 

Selger: Medlemskap i Barnematbyen, en plattform som tilbyr ernæringsrådgivning for en månedlig avgift, og har rundt 2000 medlemmer. Selger også boken «Barnematrevolusjonen», og tar betalt for å holde foredrag. 

Kommersielle samarbeid: Ingen.

Økonomi: Eier Barnematbyen AS, som i 2022 hadde en omsetning på over tre millioner kroner, opp fra rundt 400.000 kr året før. Årsresultat før skatt var på rundt én million.   

Disputter: Har fått kritikk for å gi småbarnsforeldre dårlig samvittighet. Var også med i debatten om hjemmelaget grøt til babyer i fjor høst, etter at en gjeng med blant annet ernæringsfysiologer mente «vassgraut» kan føre til jernmangel. Skogstad mener hjemmelaget grøt er best hvis den lages etter de rette oppskriftene – og at det er lurt å holde babyen unna kjøpegrøter med frie sukkerarter.   

Lege Kaveh Rashidi kom i fjor sommer med kritikk som kan sies å treffe Skogstad: «På tide å drite litt mer i barnas kosthold», skrev han i en kronikk i kronikk i VG, og oppfordret: «Avfølg alle kostholdsekspertene på sosiale medier.»

Vegetarentusiaster mener Skogstad er for positiv til kjøtt.

@ernaeringsmamma

Beskriv din kostholdsfilosofi:

Spis råvarer. Begrens ultraprosessert.

Når og hvorfor ble du opptatt av kosthold?

Mammaen min hadde MS, og helt siden jeg var rundt 16 år, har jeg sett hvor mye kosthold har å si for livskvalitet.

Hvordan skiller dine råd seg fra de offisielle norske kostrådene?

Jeg advarer mot ultraprosessert mat, og det gjør ikke de norske rådene. De offisielle rådene er også basert på en fettfrykt. Men om mettet fett er skadelig eller ei, avhenger av hvilken matvare det finnes i. Du kan ikke sammenligne pølse med helmelk. I ultraprosesserte varer er fett ofte erstattet med sukker og konsistensmidler. Klemmeposer med jordbærsmak, som inneholder sukker og konsistensmidler og lite fett får nøkkelhull, mens naturell yoghurt ikke får nøkkelhull – fordi den har for mye fett.

Jeg legger også evolusjonen til grunn, at måten vi har utviklet oss på, bør brukes som rettesnor for hvordan vi skal spise. Det innebærer at man begrenser ultraprosessert mat, som vi ikke har hatt lenge.

Vi har ikke godt nok vitenskapelig grunnlag for å sette en absolutt maksimumsgrense for alle typer rødt kjøtt. Men vi bør begrense ultraprosessert kjøtt.

Jeg stiller spørsmål ved om vegetarisk kan kalles et fullverdig kosthold, fordi man må ta ekstra tilskudd. Vitaminer og mineraler er alltid best fra maten.

Hva synes du om forslaget til nye kostråd?

Problemet med de nye kostrådene er at de fokuserer på enkeltkomponenter i kosten – og disse blir igjen utnyttet av industrien til å reklamere for ultraprosesserte produkter. Vi blir rådet til å spise mer «fullkorn», og til å spise mest fra «planteriket». Men disse merkelappene har liten verdi når de klistres på ultraprosesserte kjøtterstatninger som har null råvare, eller når de brukes på en «whole grain bar».

Med de nye rådene vil hjemme alene-festen for ultraprosesserte produkter fortsette. De fanger ikke opp lureri fra matindustrien.

Hva er det verste man kan få i seg? 

Mat som ikke gir den dårligste helseeffekten i seg selv, men mat som sunnvaskes. Den spises derfor i god tro – og kanskje i store mengder. Puffede frokostblandinger med mye fullkorn, men som gjerne har ekstrudert korn, gir ikke samme positive effekt på tarmen som vanlig fullkorn. Og mellombarer, og brus med kunstig søtning. Også juice ser vi på som sunt, men er ikke nødvendig det.

Hva uroer deg mest for øyeblikket?

Mange barn får mye ultraprosessert mat. Det er så mye lettere å markedsføre til usikre foreldre i tidsklemme. De er for eksempel redd for at barna skal få jernmangel, og gir barna kjøpegrøt. Smaksløkene blir utviklet til å foretrekke det som er søtt – og barna nekter etter hvert råvarer, og foreldre tenker: Det er bedre at de får i seg noe.

Hva er kampsaken din nå?

Mindre ultraprosessert mat i barnehage og skole.

Er det en fare hvis folk slutter å stole på kostråd fra myndighetene, og begynner å følge påvirkere i stedet?

Man må høste informasjon fra flere sider, og kanskje se litt mindre på tittel. Til og med eksperter på samme fagfelt er uenige. Jeg tror det er lurt å høre både på helsemyndighetene og oss som bringer dette perspektivet med ultraprosessert mat.

Hva er du mest stolt av å ha fått til?

Jeg bidro til at konsistensmiddelet karragenan ble fjernet fra skolemelken. Jeg er glad for at jeg tør å si fra på et område som ikke så mange tør å snakke om, og det har hatt ringvirkninger. Nå er det det flere som tør å heve stemmen.

Hvilke disputter har du vært i?

Den største er om barnegrøten. Det var en langdryg debatt med personangrep. Det er ekstra vanskelig når kritikken kommer fra helsepersonell.

Slik svarer Helsedirektoratet på påstander om ultraprosessert mat:

Ifølge Helsedirektoratet finnes det per i dag ikke nok dokumentasjon til å råde folk fra å spise ultraprosessert mat generelt. 
    – Det er viktigere å se på matens innhold, sier Linda Granlund, divisjonsdirektør i Helsedirektoratet, og påpeker at kostrådene oppfordrer til å spise hele råvarer som frukt og grønnsaker og produkter med lite sukker, salt og mettet fett.

Marit Kolby mener det er «helt utrolig» at vi ikke kan enes om at det beste er å spise råvarer.

Marit Kolby (48) 

108.000 følgere på Instagram

Bor: Nesodden.

Profil: Sprer faglig basert kunnskap om ultraprosessert mat. Du ser ikke Kolby gafle i seg en bowl på Instagram, men du ser mange referanser til forskning. For dem som er skeptiske til dagens kostråd og matpolitikk, er Kolby selve ledestjernen. Er også opptatt av å bedre landbrukets kår i Norge.

Utdannelse: Bachelor i matvitenskap, master i ernæringsbiologi. Jobber som høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole. 

Selger: Bøker: «Hva og når skal du spise» er solgt i 68.000 eksemplarer, «Kokeboka – Hva skal vi spise?» er solgt i 26.000 eksemplarer.

Kommersielle samarbeid: Ingen. 

Disputter: Trakk i fjor sitt navn fra rapporten, da hun menter at komiteen som utarbeidet nye nordiske kostråd hadde latt seg påvirke av matindustrien i spørsmålet om ultraprosessert mat. 

Er kritisert av vegetarianere for å fremme kjøttspising.

Fedmeforsker Jøran Hjelmesæth mente i fjor høst at skepsis mot ultraprosessert mat er en hype.

@marit_kolby

Smile, Cat, Flower, Plant, Carnivore, Comfort, Felidae, Countertop, Cabinetry, Kitchen
Smile, Cat, Flower, Plant, Carnivore, Comfort, Felidae, Countertop, Cabinetry, Kitchen

Spis kjøtt, men spis heller vilt enn pølse

Med over 100.000 følgere på Instagram kritiserer hun ultraprosessert mat og myndighetenes kostråd. Mener rødt kjøtt og fete meieriprodukter bør ha en plass i kostholdet.

↓  Marit Kolby (48) 

108.000 følgere på Instagram

Bor: Nesodden.

Profil: Sprer faglig basert kunnskap om ultraprosessert mat. Du ser ikke Kolby gafle i seg en bowl på Instagram, men du ser mange referanser til forskning. For dem som er skeptiske til dagens kostråd og matpolitikk, er Kolby selve ledestjernen. Er også opptatt av å bedre landbrukets kår i Norge.

Utdannelse: Bachelor i matvitenskap, master i ernæringsbiologi. Jobber som høyskolelektor ved Oslo Nye Høyskole. 

Selger: Bøker: «Hva og når skal du spise» er solgt i 68.000 eksemplarer, «Kokeboka – Hva skal vi spise?» er solgt i 26.000 eksemplarer.

Kommersielle samarbeid: Ingen. 

Disputter: Trakk i fjor sitt navn fra rapporten, da hun menter at komiteen som utarbeidet nye nordiske kostråd hadde latt seg påvirke av matindustrien i spørsmålet om ultraprosessert mat. 

Er kritisert av vegetarianere for å fremme kjøttspising.

Fedmeforsker Jøran Hjelmesæth mente i fjor høst at skepsis mot ultraprosessert mat er en hype.

@marit_kolby

Beskriv din kostholdsfilosofi:

Spis hel mat. Ikke ultraprosessert. Ikke for ofte.

Hvorfor ble du opptatt av kosthold?

Jeg har alltid vært opptatt av mat. Men sent i 20-årene begynte jeg å reagere på mat, og fikk flere intoleranser. Da våknet min akademiske interesse. Kosthold påvirker alt, også psyken. 

Hva bygger du dine kostråd på?

Råvarebasert kosthold er best for å bevare helsen vår. Hva har vi spist opp gjennom historien? Råvarer. Dette er ikke nostalgi, eller et krav om at kvinnen skal tilbake på kjøkkenet: Forskning på råvarer versus ultraprosessert mat viser at kroppene våre er avhengig av at maten bevarer råvarenes iboende kvalitet.

Hvordan skiller din tenkning seg fra de offisielle norske kostrådene?

Kostrådene mangler et grunnleggende premiss om at maten må være råvarebasert. Da er det mye annet som kommer av seg selv. Maten er mer enn summen av næringsstoffene. Det finnes mer enn 26.000 stoffer i maten som har biologisk virkning. Men kostrådene fokuserer på bare en liten del av dem. Det sier noe om hvor mangelfull den nutrisjonistiske tenkemåten er. 

Vi har ingen grunn til å anbefale fettreduserte meieriprodukter.

Evidensen for at vi skal redusere så mye på rødt kjøtt som råvare, er svak. Spis kjøtt, men spis heller vilt enn pølse.

Hva synes du om de offisielle kostrådene?

Det er ikke alle rådene det er noe galt med, og jeg er ingen «kostrådsfornekter». Men de er basert på nutrisjonisme så det holder, og i stor grad utformet basert på innholdet av næringsstoffer. Da går vi glipp av at maten er mer enn summen av næringsstoffer. 

Hva synes du om forslaget til nye kostråd?

Jeg tror det er bra at det er blitt færre råd, og at tonen i språket er mindre formanende. Grunnpremisset at maten må være råvarebasert kommer ikke tydelig frem, og det er jo helt utrolig at det skal være så vanskelig å enes om. Jeg håper mange vil engasjere seg i høringsrunden, og at det vil bli nyttige forbedringer.

Hvis du kunne legge til ett kostråd, hva ville det være?

Ikke drikk brus og energidrikker.

Hva uroer deg mest for øyeblikket?

At vår egen matproduksjon er historisk lav, og at vi ikke har rekruttering til bondeyrket. Vi trenger en gigantisk redningsoperasjon for landbruket.

Hva er kampsaken din nå?

Barnas kosthold, og deres økende inntak av mat som ikke er egnet til å bevare helsen deres. Jeg er bekymret for hvordan det skal gå med barna våre på sikt om vi ikke snur utviklingen. 

På nettet virker det som noen folk nå tror det er farlig å få i seg en energibar eller en posesuppe. Er det blitt for mye oppmerksomheten rundt ultraprosessert mat?

Nei. Problemet er at vi ikke har fått noen merkeordninger som faktisk leder forbrukerne til den bedre maten. Når folk skal orientere seg i dette selv, med en begrenset forståelse, kan man bli for opphengt i detaljene. Men jeg har forsøkt å si: Vend deg mot råvarene. Det er ikke sånn at man ikke skal spise noe ultraprosessert.

Beste råvare akkurat nå?

Jeg har hatt et crush på potet veldig lenge. Jeg liker egentlig alle råvarer, men poteten fortjener så mye positiv oppmerksomhet som den kan få.

Kommer skepsis mot ultraprosessert mat til å forsvinne, som andre kostholdstrender?

Nei. Jeg mener vi her har kommet litt til bunns i problemet. Har vi et råvarebasert kosthold, trenger vi ikke måling og veiing og knekkebrødkurer. 

Slik svarer Helsedirektoratet på påstander om rødt kjøtt og mettet fett:

Ifølge Helsedirektoratet bygger kostrådene på NNR2023, som er det nyeste og mest solide kunnskapsgrunnlaget i verden på sammenhengen mellom kosthold og helse – rundt 400 eksperter har deltatt. Den sier at inntaket av bearbeidet kjøtt bør holdes så lavt som mulig, og at inntaket av rødt kjøtt bør være lavt. Det er også veldig god dokumentasjon på at mettet fett øker risikoen for høyt kolesterol, som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
    – Meieriprodukter bidrar med mye mettet fett i kostholdet, og derfor anbefaler vi magre meieriprodukter, sier Linda Granlund i Helsedirektoratet.

Berit Nordstrand har fått refs for sine råd, men er overbevist om hennes diett gjør folk friskere og slankere.

Berit Nordstrand (57)  

115.000 følgere på Instagram

Bor: Trondheim.

Utdannelse: Lege med spesialisering i klinisk farmakologi og avhengighetsmedisin, etterutdannelse i kognitiv terapi.

Profil: Er lege med fem barn, og fremhever ofte dette: Hun kan helse, og hun kan tidsklemme. Fremmer mat som skal gi bedre tarmhelse.

Kommersielle samarbeid: Jobber som konsulent for Scandza, med merkevarer som Synnøve Finden, Finsbråten – og Berit, en serie som tidligere het Berit Nordstrand. Navnet måtte endres, fordi Mattilsynet mente det var en helsepåstand. Nordstrand eier ikke lenger Berit-merkevaren. Nordstrand har også samarbeid med Hästens, Midsona (Helios), HTH og Mild by Berit (hudpleieserie).

Selger: Abonnement på Klubb Nordstrand (129 kr i måneden), og kurs som Ny Start (12 ukers kurs til 699 kr). Snart lanserer hun en app. Har skrevet 16 bøker, flere av dem har solgt over 30.000 eksemplarer.

Økonomi: Eier Berit Nordstrand AS, som i 2022 hadde 3,5 millioner kroner i omsetning, mens resultatet før skatt var på minus 1,1 millioner kroner. Grunnen er i følge Nordstrand investering i ny, digital plattform – tidligere år har bedriften hatt overskudd.

Disputter: Har fått kritikk fra Rådet for legeetikk for å fremme en restriktiv diett, og gi enkelte opplysninger som er «potensielt villedende overfor publikum» og som kan skape «unødvendig helseangst».

Nordstrand skriver om lekk tarm, og hvordan kurere dette, men gastroenterologer mener dette ikke er en diagnose. 

@bnordstrand

Interior design, Table, Furniture, Curtain
Interior design, Table, Furniture, Curtain

Skal man holde seg slank og bli frisk av kroniske livsstilsrelaterte helseplager, bør man ha mer fokus på tarmhelse

Med over 100.000 følgere på Instagram, og en rekke populære kurs og bøker, er hun tarmhelsens talsperson, og fremmer plantebasert mat. Har fått kritikk av Rådet for legeetikk for å fremme en for restriktiv diett, og gi enkelte «villedende» opplysninger som kan skape «unødvendig helseangst».

↓  Berit Nordstrand (57)  

115.000 følgere på Instagram

Bor: Trondheim.

Utdannelse: Lege med spesialisering i klinisk farmakologi og avhengighetsmedisin, etterutdannelse i kognitiv terapi.

Profil: Er lege med fem barn, og fremhever ofte dette: Hun kan helse, og hun kan tidsklemme. Fremmer mat som skal gi bedre tarmhelse.

Kommersielle samarbeid: Jobber som konsulent for Scandza, med merkevarer som Synnøve Finden, Finsbråten – og Berit, en serie som tidligere het Berit Nordstrand. Navnet måtte endres, fordi Mattilsynet mente det var en helsepåstand. Nordstrand eier ikke lenger Berit-merkevaren. Nordstrand har også samarbeid med Hästens, Midsona (Helios), HTH og Mild by Berit (hudpleieserie).

Selger: Abonnement på Klubb Nordstrand (129 kr i måneden), og kurs som Ny Start (12 ukers kurs til 699 kr). Snart lanserer hun en app. Har skrevet 16 bøker, flere av dem har solgt over 30.000 eksemplarer.

Økonomi: Eier Berit Nordstrand AS, som i 2022 hadde 3,5 millioner kroner i omsetning, mens resultatet før skatt var på minus 1,1 millioner kroner. Grunnen er i følge Nordstrand investering i ny, digital plattform – tidligere år har bedriften hatt overskudd.

Disputter: Har fått kritikk fra Rådet for legeetikk for å fremme en restriktiv diett, og gi enkelte opplysninger som er «potensielt villedende overfor publikum» og som kan skape «unødvendig helseangst».

Nordstrand skriver om lekk tarm, og hvordan kurere dette, men gastroenterologer mener dette ikke er en diagnose. 

@bnordstrand

Beskriv din kostholdsfilosofi:

Styrk tarmhelsen, og spis antiinflammatorisk. Kos deg. Alt henger sammen med alt.

Når og hvorfor ble du opptatt av kosthold?

Da jeg fikk barn, tenkte jeg at det var viktig. Som nyutdannet lege ønsket jeg å veilede mine pasienter mer helhetlig, og kombinerte «mat som medisin» med konvensjonell medisinsk behandling. Jeg opplevde betydelige effekter av fokus på mat, søvn, avstressing og aktivitet i behandling. 

Hva bygger du dine kostråd på?

Hele 25 års klinisk erfaring med bruk av «mat som medisin» som metode. Og like lang oppsummering av forskningsbasert kunnskap. Jeg bygger også på egen erfaring fra alenemamma-tilværelsen, og bidrar med verktøy som gjør at man enklere kan ta gode livsstilsvalg for seg og sin familie.

Hvordan skiller dine råd seg fra de offisielle norske kostrådene?

Jeg er opptatt av tilbereding av maten for best mulig opptak av næring, og av måltidsrytme og periodisk faste. Jeg har fokus på tarmens betydning for fysisk og psykisk helse: Det er bedre å spise yoghurt og ost enn å drikke melk. Og du bør bytte ut sukker og kunstig søtt med honning, og moderne hvetemel med eldre kornsorter som økologisk spelt. Myndighetene sier vi skal spise mer brød, men jeg sier mindre. Men fiber skal vi ha, derfor må vi spise mer grønnsaker.

Hva synes du om de offisielle kostrådene?

Jeg synes de bør ta inn flere eksperter med andre syn når de nå skal drøfte nye råd. Skal man holde seg slank og bli frisk av kroniske livsstilsrelaterte helseplager, bør man ha mer fokus på tarmhelse. 

Hvis du kunne endret ett av disse rådene, hva ville det være?

Spis noe fermentert eller syrnet hver dag for å berike ditt tarmbakteriemangfold.

Hva synes du om forslaget til nye norske kostråd?

Det er et godt skritt i riktig retning. Mindre kjøtt og mer plantebasert mat, betyr mer fermenterbare fiber. En betydelig økning i antall porsjoner frukt, bær, grønnsaker, belgfrukt, nøtter og frø er også flott, om man samtidig formidler kunnskap om hvordan planter, slik som belgfrukter, nøtter og frø, bør tilberedes for at vi skal få tatt opp næringen. Det er derfor svært positivt at det settes fokus på måltidsglede.

Hva er det verste man kan få i seg?

Det er for mye omega-6 fra planteoljer som solsikke-, soya- og maisoljer. Og raffinert sukker, og kunstig søtt. 

Hva uroer deg mest for øyeblikket?

At vi mister det evolusjonære perspektivet – og forståelsen for at nesten all sykdom starter i tarmen. Og at vi ikke har tillit til erfaringsbasert kunnskap. Vi får aldri forsket nok, og ikke alt lar seg studere. Derfor er den kliniske erfaringen så viktig.

Er det en fare hvis folk slutter å stole på kostholdsråd fra myndighetene, og begynner å følge påvirkere i stedet?

Myndighetenes kostråd vil aldri bli individuelt tilpasset, derfor bør man skaffe seg innsikt også fra andre kilder. Sliter man med en autoimmun sykdom for eksempel, kan man bli verre av å følge myndighetenes råd. Da er det ikke one-size-fits-all

Rådet for legeetikk mente noe av informasjonen i «Omstart30»-boken din var villedende, og at du anbefaler en for restriktiv diett, blant annet til barn?

Omstart30-metoden gjelder i 30 dager, med fokus på å reparere lekk tarm og dempe inflammasjon. Dietten må være restriktiv for at folk skal bli kvitt kroniske helseplager. Det er en restart. Og den er ikke laget for friske barn, men for de voksne som har ansvar for barn med helseutfordringer. Jeg erfarer at metoden kan lindre både forstoppelse, astma, allergi og plager med uro og adferdsutfordringer.

Slik svarer Helsedirektoratet om evolusjonært perspektiv, tarmhelse og autoimmune sykdommer:

– Når vi gir kostråd, må de sørge for at vi dekker næringsbehov og samtidig reduserer risikoen for å utvikle sykdommer som diabetes type 2, kreft og hjerte- og karsykdommer. Vi tar hensyn til ny forskning, men det kan ikke være noen få studier, og det må være flere ulike studier, før vi kan legge dem til grunn, sier Linda Granlund i Helsedirektoratet, som påpeker at de nasjonale kostrådene er tilpasset den friske befolkningen: 
    Hvis man har alvorlige sykdommer, er det viktig at man ser på kostholdet i sammenheng med behandling. Man kan spise i tråd med kostrådene på svært mange måter. Det viktigste er at det er variert og hovedsakelig plantebasert.

Noen andre viktige kostholdsinfluensere:

Anders Norstad (59)

40.000 følgere på Instagram

Har startet et opprør mot dagligvarekjedenes store makt i Norge, og kjemper for den norske bonden – og norske råvarer. Den tidligere generalsekretæren i Norsk Bonde- og Småbrukarlag har fått flere av kostholds-influenserne til å interessere seg for landbrukspolitikk og selvforsyning.

@anders_nordstad_blogg

Anette Skarpaas Ramm (43)

33.000 følgere på Instagram.

Lite kontroversiell klinisk ernæringsfysiolog, som i stor grad støtter seg på myndighetenes kostråd. Kjent fra tv-programmet «16 ukers helvete» og er også ekspert i VGs vektklubb. 

@anette_ernaering

Kaveh Rashidi (35)

91.500 følgere på Instagram

Lege og forfatter. Er blitt en slags måteholdets stemme, og perfeksjonens motstemme, og er skeptisk til trender som periodisk faste. Har egen spalte i Aftenposten, og ble kåret til årets helseinfluenser. Skrev en kronikk i fjor der han stilte spørsmålet: «På tide å drite litt mer i barnas kosthold?» Har også foreslått de tre kostholdsreglene: Kos deg med maten, alt med måte, gjør ditt beste. Støtter myndighetenes kostråd. 

@kavehrashidi

Tanja Kalchenko (49)

4009 følgere på Instagram

Overlege som fremmer plantebasert kosthold, og stadig kritiserer kostholdsprofiler som støtter kjøttspising, som Marit Kolby og Maja Skogstad. Hun er også skeptisk til evolusjonsargument for kjøttspising, og mener kjøtterstatning er bedre enn kjøtt – også når de er ultraprosesserte.

@vegetarlegen

Tableware, Drinkware, Food, Ingredient, Serveware, Dishware, Cuisine

Helse

Kostholds-
guruene

Kun halvparten kjenner til myndighetenes kostråd.

Det har dekket bordet for kostholdsinfluenserne.

T  Sarah Hambro og Ingrid Røise Kielland

F  Sigurd Fandango

18. April 2024

Køen for fotografering på rød løper går sakte. Mellomsjiktet av norske celebriteter stolprer seg mellom ballonger, kameraer og falske øyevipper. Høye hæler, hud som gløder. Det er årets største kveld i influenserbransjen: Vixen Awards. 

Der er Oscar Westerlin, Leah Isadora Behn, Jenny Skavlan – og kostholdspåvirkerne.

En gang handlet kosthold om to skiver grovbrød og et eple om dagen. Nå er det et av samtidens heteste temaer. Forskere, myndigheter, leger – og påvirkere – krangler så fillene fyker. 

Tar ultraprosessert mat knekken på oss? Er hjemmelaget barnegrøt sultekur eller helsekost? Skal vi spise for egen helse, eller for klode og klima? 

Fredag før påske la Helsedirektoratet sine forslag til nye kostholdsråd ut på høring. Rådene er forenklet og redusert i antall, fra 11 til seks. De største endringene er at helsemyndighetene nå anbefaler enda mer frukt og grønt, og at vi bør være enda mer restriktive med rødt og bearbeidet kjøtt. 

Men er det disse rådene nordmenn flest sjekker før de fyller handlevognen? 

T  Sarah Hambro og Ingrid Røise Kielland

F  Sigurd Fandango

18. April 2024