Med klesskapet som åker har kameratene Lars Moen og Michael Hansen blitt chilieksperter på Rodeløkka i Oslo. Nå gir de ut bok om hvordan dyrke og bruke vekstene.

Det begynte med at de to kameratene kjedet seg og hadde lyst til å gjøre noe mer enn å jobbe.

– Vi hadde kjent hverandre lenge og ville finne på noe gøy sammen, sier Lars Moen til Smak.no om begynnelsen i 2009. Da de begge hadde skaffet seg leiligheter med balkong på Rodeløkka i Oslo, startet det som skulle bli en besettelse for dem begge, og en bok til glede for oss andre. Resultatet av krisen og besettelsen, ”Chilibønder i byen”, kommer i disse dager ut på Gyldendal Norsk Forlag, med dyrkingsråd og oppskrifter.

Inn i skapet

Lars startet med noen tomatplanter, Michael med urter og andre småplanter som de hadde kjøpt.

– Det ga mersmak, og vi ble fort ambisiøse, forteller Lars Moen, talerør for begge chilikameratene i ferien.

Året etter startet de litt mer planlagt fra scratch med frø, og sommeren 2009 var Rodeløkka Småplantlag et faktum.

– Vi er glødende opptatt av at vi mennesker skal kunne ivareta våre egne basale behov, og lurte på om vi ville klare å bli selvforsynte på balkongdyrking av grønnsaker. Det gikk dårlig, innrømmer Lars Moen.

– Men vi fikk mye chili, og vi er glade i å lage mat, og liker mat med chili. Så da ble det naturlig å satse for fullt på nettopp det. Satsingen innebar helårsdyrking, så hver krok med de rette forholdene i de urbane boligene skulle utnyttes. Også klesskapet, og alle kjolene til Michaels samboer måtte etter hvert vike plassen for kunstlys og potter med frø.

Kjolene måtte vike for ville vekster i skapet.
Kjolene måtte vike for ville vekster i skapet. (Foto: Markus Thorsen)

Chili-dilla og blogging

Etter hvert som småbøndene fikk både dilla og erfaring, startet de et Facebook-forum hvor de delte tips om dyrking og foredling, oppskrifter, og arrangerte frøbytte. Så fikk Småplantlaget egen blogg.

– En del av det vi har skrevet på bloggen er med i boka, både tanker om det å dyrke og om livet, og selvsagt mye praktisk. Vi håper vi kan inspirere flere til å ta i bruk verandakasser og små grøntarealer til å drive fram egen mat, selv om de bor i byen, sier Lars Moen.

– Kvaliteten på chilien blir så mye bedre når man avler den frem selv – mye mer aromatisk enn den du får kjøpt i butikken, sier han.

Av verdens rundt 10.000 chilisorter har Småplantlaget prøvd ut 200.

– Noen dyrker vi for smakens skyld, andre for at de er rare eller vakre, sier Lars Moen.

Chilibøndene skaffer frø på internett, via bekjente og når de er ute og reiser.

– Vi tar gjerne imot flere, hvis det er noen som har noe morsomt vi ikke har prøvd før!

Fra fortjeneste til festival

Etter å ha drevet urbant hagebruk og vært inspiratorer for andre balkong-bønder i et par år, kom ideen til "Småplantboksen".

- Det er litt voldsomt for folk å kjøpe digre sekker med jord fra hagesenteret bare for å ha noe småtteri i vinduskarmen, sier Moen.

Småplantlaget satte derfor sammen plante-kits, med det som trengtes for å komme i gang. De la vekt på at det hele skulle se vakkert ut, og kunne egne seg for eksempel som innflytningsgave.

"Småplantboksen" var klar for markedet våren 2011, og kom i tre varianter – én meksikansk, én med thai-vri og én med italienske ingredienser. Det ble en suksess, og boksene ble solgt i bøtter og spann, både til hagesentre og til UiO, som brukte dem som gaver til foredragsholdere. Av dette ble det penger. Og av pengene ble det festival. Flere ganger.

14 dager etter siste nattefrost arrangeres den årlige Småplantfestivalen, en feiring av at vekstene kan settes ut i friluft.

– Det er jo en temmelig upresis og variabel dato, så vi har bare to uker på oss til å planlegge alt sammen, forteller arrangørene, sier Moen.

Festivalen holdes i Rodeløkka velhus – et beskjedent lokale som rommer maksimum 70 personer. Praksisen er én ut og én inn. Alt fra mat og musikalske opplevelser på festivalen har vært gratis for publikum.

Rodeløkka Småplantlagbestår av Lars Moen og Michael Hansen.
Rodeløkka Småplantlagbestår av Lars Moen og Michael Hansen. (Foto: Markus Thorsen)

Uår, utøy og utgivelse

- Det verste som har skjedd for driften er da vi mistet omtrent alt vi hadde produsert i et episk regnskyll for et par år siden. Vi hadde lovet bort en hel haug med planter som skulle brukes på Øya-festivalen. Tanken var at folk kunne plukke chili rett fra planten og krydre maten sin med. Vi fikk rodd det i havn på et vis, men ikke i like stor skala som vi hadde planlagt, det meste døde. Rent personlig var det nok verre for Michael da klesskapet hans ble fullt av fluer og lus. Da var det frem med eddik- og grønnsåpesprayen, forteller Lars Moen om oppturer og nedturer i Småplantlagets historie.

Et klart høydepunkt er selvsagt den rykende ferske boka, som kommer fra trykkeriet i disse dager. ”Chilibønder i byen” byr på oppskrifter og tips om foredling av chili, og viser blant annet hvordan den tørkes, syltes og røykes. Forfatterne vil understreke at boka ikke hadde blitt til uten Markus Thorsen, en god venn, Rødeløkking og fotograf.

– Uten Markus, ingen bok, konstaterer Lars uten å nøle.

Oppskriftene under er hentet fra boken "Chilibønder i byen."

Habanero-saus med mango og gulrot
Habanero-saus med mango og gulrot

Chili con Garnet
Chili con Garnet

Fler enn 60 oppskrifter med chili finner du her

Meld deg på nyhetsbrev for Smak.no her(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.