Etter at det statlige danske jernbaneselskapet DSB innførte gratis sykkelfrakt på lokaltognettverket, S-toget, i København og omegn, har de tohjulede strømmet inn i vognene. I mai 2009 var det 188 000 sykler på S-toget. I mai 2011 hadde antall sykler økt til hele 630 000.

Praktisk og hurtig
- Vi innførte gratis sykkel for å gjøre det praktisk og hurtig å kombinere sykkelen med S-toget. Det er fantastisk å se at kundene i den grad har tatt tilbudet til seg, sier Niklas Marschall, salgsdirektør i DSB S-tog i Danmark i en pressemelding.

Ikke bare har andelen sykler på togene vokst, men selskapet har også fått langt flere kunder. Mye skyldes tilbudet om gratis sykler, mener Marschall.

- Vi har opplevd en flott fremgang i passasjertall. Det første kvartalet i 2011 hadde vi beste passasjertall på 20 år. Der er slett ingen tvil om at det blant annet er tilbudet om gratis sykler som får flere kunder til at benytte S-toget, sier salgsdirektøren.

Velger bort bil
Det danske syklistforbundet synes naturlig nok at dette gledelige nyheter. Direktøren, Jens Loft Rasmussen, sier det er lettere å parkere bilen når man har en slik mulighet, selv for de som bor et godt stykke unna arbeidsplassen.

- Denne fleksibiliteten betyr simpelthen at københavnere - som ellers ville brukt bil - nå kombinerer to hjul og skinner på vei til arbeid, sier Jens Loft Rasmussen, direktør i det Danske Syklistforbund.

Langt dit i Norge
- I Norge må det i første omgang være lov til å ta med syklene på toget, sier Hulda Tronstad Nydal, informasjonssjef i Syklistenes Landsforening til DN Aktiv

På lokaltogene i Oslo og omegn sier hun det først og fremst er viktig at togene er i rute, og at det kanskje ikke nå er tidspunktet å snakke om gratis sykler.

- Men generelt bør det være langt enklere å ta med seg sykler på tog enn det er. Nå opplever jeg det slik at det er vanskelig å ta med seg noe som helst på toget, og NSB bør ta sykkelfrakt mer med i planleggingen.

Problematisk
Når DN Aktiv snakker med Tronstad Nydal er hun på sykkelferie i Nord-Europa.

- Det er ingen tvil om at det er problematisk med sykler på toget i Norge. Fra Gøteborg og sørover er det langt enklere. I Tyskland har nesten "alle" sykler med på toget, og folk ser dumt på meg om jeg spør om det er lov å ta med sykkelen, sier hun.

I tillegg til at det koster penger å ta med sykkel på toget, er det vanskelig å vite om man i det hele tatt får den med seg, påpeker informasjonssjefen.

- Man kan ikke bestille billett til sykkelen elektronisk, men møte opp fysisk og håpe at man får den med seg. Det er veldig problematisk for de som ønsker å dra på sykkelferie i Norge

Hun mener Norge er et fantastisk land å sykle i.

 

- Og alle de flotte sykkelplassene hadde vært tilgjengelig for mange flere om det hadde vært lettere - og billigere - å ta med sykkelen på toget.

Begrenset kapasitet
Det er mulig å ta med sykkelen på toget på alle rutene til NSB opplyser informasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby.

- Men det er veldig forskjellig fra tog til tog, sier han til DN Aktiv.

- I noen tog må det reserveres plass for sykkel og sykkeltilhenger. Disse, som Bergensbanen, er merket med sykkelsymbol i rutetabellen. Billett får man kjøpt hos kundesenteret eller på en betjent stasjon, forsetter han.

På NSB lokaltog er det ingen plassreservering, men det er begrenset kapasitet til sykler i alle tog.

- Det er togpersonalet som til enhver tid vurderer om det er plass i det aktuelle toget, sier han.


Billett for sykkel koster halv pris av ordinær billett. Maksimumsprisen er kr. 175,-. På Bergensbanen fra 18. mai til 27. september er kr. 175,- fast billettpris for sykkel. Innenfor Oslo og Akershus gjelder Ruters takst, og du betaler barnetakst for sykkel. Mer om tog og sykkel på nsb.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.



Les flere treningssaker på DN Aktiv

Trener med propp i ene øret

Bedre kondis med rødbetjuice

Kom i form med DN Aktiv klubb