- Jeg tror ikke det er tilfeldig at vi (Therese Johaug og Berit Aunli) har gjort det bra på ski. Det er jo en sammenheng her, sier Marit Bjørgen til Gauldalsposten.

Bakgrunnen er at slektsforsker John Birger Krokan har kommet fram til at Norges ubestridte langrennsdronninger Therese Johaug og Marit Bjørgen, samt tidligere skiløper Berit Aunli og også kombinertløper Magnus Moan har felles stamfedre; Svend Storli (1744-1820) og Kari Engesvoll (1749-1810)

- Merkelig

- Det er merkelig at det dukket opp så mange gode idrettsutøvere i samme slekten sier John Birger Krokan som ble overrasket over funnene.

- Det er mange som har drevet aktivt idrett, sier han til DN Aktiv.

Oddvar Brå og Jostein Willmann også innblandet
Han legger til at Bjørgen også er i slekt med tidligere toppsyklist Jostein Willmann, og Johaug en fjern slektning av Oddvar Brå.

Berit Aunli vant tre gullmedaljer under VM i Oslo i 82. Til Gauldalsposten sier hun at det muligens er noe som "rører" seg i slekta.

 

- Jeg kan ikke si om det er tilfeldig eller ikke. Jeg har alltid ment at interessen for friluftsliv har mye å si for å bli god på ski, men hos oss ligger det kanskje et ekstra idrettsgen og rører på seg ute i slekta, sier Berit Aunli.

Tidligere denne uken skrev DN om at forskere jakter på kondisgenene våre. Flere anslår at 40-60 prosent av kondisjonen er medfødt. Den amerikanske forskeren Claude Bouchard hevder hele 70 prosent av kondisjonen er arvelig bestemt.

– Ja, det har stor betydning for maksimalt oksygenopptak om du har de rette genene eller ikke. Noen kan ha flaks og ha medfødt god kondisjon og kanskje dermed være «vaksinert» mot hjerte- og karsykdom, sier forskerne Ulrik Wisløff og Anja Bye ved K.G. Jebsen – Senter for hjertetrening ved Det medisinske fakultet, NTNU.



Les mer om dette temaet:

<b>Kristin (32) har superkondis- nå jaktes det på genene</b>

- Du er ikke født med høyt 02-opptak (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.