Kjøkkenbenken hennes er full av pulver og supermat i alle varianter som er stappet ned i en kurv. Inne i kjøkkenskapet finnes det mer. For Irene Crowo Nielsen er Chlorella, Best of Greens, Acai berries, kokosmel og chiafrø viktige ingredienser i matlagingen.

- Hver morgen blander jeg Chlorella og Best of Greens med vann og juice for å få en kickstart på dagen, sier den kostholdsbevisste studenten, som har vært hektet på supermat det siste halvåret.

- Jeg kan forstå hvorfor det er blitt så populært. Selv merker jeg at jeg har fått mer overskudd i hverdagen. I tillegg er fordøyelsen bedre, jeg har mer energi til å trene og restitusjonen går raskere. Nå kan jeg kjøre en knallhard treningsøkt allerede dagen etter den forrige, forteller Irene.

Energibomber
Flere norske kjendiser har vært med på å hype opp supermat-trenden ved å snakke varmt om produktene og poste bilder på blogger og Instagram.

- Jeg hadde lest en del om andre som hadde hatt god effekt av supermat, ble nysgjerrig og bestemte meg for å prøve det selv. Siden det dreier seg om rene næringsstoffer, er det ikke skadelig for kroppen, så jeg risikerte jo ingenting, sier 26-åringen.Hun blander pulver i maten eller lager rene energibomber av noen smoothies.

- For meg er ikke dette en diett, men et tilskudd til et normalt sunt kosthold. Jeg er ikke fanatisk når det kommer til supermat, men er inspirert til å spise sunt - og er glad for effekten supermat har på kroppen min. Jeg har ikke vært syk siden jeg startet med dette, sier Crowo Nielsen.

Produktene kjøper hun på internett og i helsekostforretninger.

- Som student har jeg ikke råd til å bruke en formue på supermat. Hadde alt blitt kjøpt i butikk, ville det kostet meg flere tusen kroner i måneden, bemerker hun.

Alt smaker heller ikke like godt, ifølge Crowo Nielsen.

- Det gjør jo ikke det. Alt er ikke kjempegodt, men jeg har en oppskriftsbok med masse deilige og sunne smoothies, og i tillegg til at de metter godt, kan drikkes rett før trening og er supersunne, smaker de faktisk ikke så verst heller!

 

Dragning mot vidundermidler
Ernæringsprofessor Birger Svihus ved Universitetet for miljø- og biovitenskap i Ås er imidlertid skeptisk til supermat.

- Sannsynligvis er dette bare tull, sier han.

- Sannsynligvis er det ikke farlig, men sannsynligheten for at det virker negativt er like stor som sannsynligheten for at det virker positivt. Hvis man ikke har et ensidig og næringsfattig kosthold i utgangspunktet, er slike tilskudd helt unødvendige.

Et riktig balansert kosthold er det som skal til for å få nok energi til å trene hardt, mener Svihus.

- Ja, jeg har ikke noe tro på at supermat kan være ytelsesfremmende. Men vi mennesker har jo en dragning mot alle typer «vidundermidler» som lover å gjøre oss sunnere, sprekere og yngre. Helst skulle vi vel hatt piller som kunne erstatte trening også, sier ernæringsprofessoren.

John Opsahl er gründer av Supernature, Nordens største leverandør av supermat, og trener selv mye. Han er enig med Irene Crowo Nielsen i at supermat gir et «kick» i hverdagen.

 

Duracell-kanin
- Du blir litt Duracell-kanin, uten å ta skade av det, sier Opsahl.

Han er lei av at kostholdsekspertene stadig skal uttale seg om «Det Riktige Kostholdet».

- Myndighetenes retningslinjer for kosthold er for ensporet. Vi må akseptere et mangfold innen trening og helse, sier John Opsahl.

Les også: Slik lurer du genene til å holde deg slank

<b>Slik sjekker du forbrenningen din</b>

<b>Musklene du ikke må glemme</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.