Reklamen lokker oss med stadig nye produkter eller produkters unike egenskaper. Produsentene vet for eksempel godt at ingen liker vond lukt og at mange folk har en generell redsel for alt som har med bakterier å gjøre, selv om det som regel er fullstendig ubegrunnet.

Men likevel har produkter som er såkalt antibakterielle nærmest blitt en farsott. Nå kan det vise seg at produktene er langt mer helseskadelige enn bakteriene de skal drepe.

Forskere  ved Universitetet i Lund slår nå alarm om at stamceller som danner nerveceller i hjernen og netthinnen påvirkes av sølvnanopartikler, skriver nyteknik.se.

Sølvnanopartikler brukes som antibakterielt belegg i en lang rekke produkter som sportsklær, sko, kjøleskap, vaskemaskiner deodoranter, matemballasje, drikkeflasker og sårplaster.

- Våre resultater er unektelig alarmerende, sier en av forskerne, Fredrik Johansson, til Ny Teknik.

Slipper inn i cellene

I undersøkelsen ble cellene utsatt for lave doser med nanopartikler av enten sølv og gull. Partiklene hadde en diameter på 20 henholdsvis 80 nanometer (en milliarddels meter), som er mye mindre enn størrelsen på en celle. Det innebærer at partiklene kan trenge inn i cellene og påvirke dem biologisk.

Forskningsresultatene viser at celleskadene først og fremst forårsakes av sølv-ioner som frigjøres fra nanopartiklene.

Resultatene viser også at nervecellene er særlig følsomme under utviklingsstadiet.

En av de gjennomførte studiene konstarerer også at nanopartikler dels kan tas opp direkte i det organ som blir eksponert, men at de også kan transporteres videre til et sekundært organ som det sentrale nervesystemet.

Forskningsartiklene publiseres i form av to artikler i det vitenskapelige tidsskriftet PlosOne. Den ene kan du lese her, og den andre her.

En norsk studie utført i 2011 har for øvrig vist at nanopartikler av sølv er akutt giftig for smålaks. (ekstern lenke)

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Farlige forbindelser
Helsefarlige drikkeflasker
Den svettesikre dressen er her (2010)

 

Tror på sterk boligprisvekst i storbyene