Professor Victor Norman er uenig med nærings- og handelsminister Trond Giske, som under sitt innledningsforedrag på NHHs høstkonferanse i Oslo torsdag sa at det ikke er noen vei ut av eurosamarbeidet for de kriserammede nasjonene i Sør-Europa.

- Jeg er enig i alt Giske sa om euroen, unntatt en ting; gitt at det ikke er utganger må vi finne løsninger innenfor. Nei, hvis det ikke er utganger, må vi hugge hull i veggen, sier Norman.

Les også: - Sjeleglad for at Norge ikke gikk inn

Noen må ta tap
Han mener det ikke er gitt at Portugal, Hellas og Spania, og kanskje heller ikke Italia, klarer å komme seg ut av krisen dersom de fortsatt er medlemmer i eurosamarbeidet.

- Da må man hjelpe dem med å få løst problemene og finne en utgang, sier Norman.

Han skisserer en løsning der den europeiske sentralbanken og kanskje landene i Nord-Europa, som er mindre rammet av gjeldsproblemene, kjøper opp de gjeldstyngede landenes gjeld i euro.

Siden må de bytte gjelden fra euro til de respektive landenes valutaer.

- De kjøper opp og er villige til å konvertere og ta et tap, sier Norman.

Sosial uro
Han mener det er viktig at landene får en nødutgang. Hvis ikke, kan konsekvensene bli alvorlige, mener professoren.

- En slik utgang må lages. Og jeg skal ikke minne dere om hva som skjedde i Italia forrige gang det var kaos der. Man han het Mussolini, sier Norman.

- Vi trenger å gjøre noe som forhindrer at krisen blir så langvarig at bildene av gateopptøyer ikke bare blir representative for Hellas, men for mye mer, sier NHH-professoren.

Uten mulighet til å styre hverken valutakurs eller rentenivå har landene bare en løsning på gjeldsproblemene; de må øke skattene og kutte det offentlige forbruket.

De kraftige budsjettinnstramningene skaper kraftige reaksjoner i flere av landene i Sør-Europa, som også sliter med skyhøy arbeidsledighet.

Kraftige kutt
Nærings- og handelsminister Trond Giske er også bekymret for at den sosiale uroen blir så stor at det utvikler seg til en alvorlig krise.

- Det som skjer er brutale kutt i levestandarden, sier Giske.

Hellas skal kutte budsjettene tilsvarende 17 prosent av bruttonasjonalproduktet. Giske illustrerer den kraftige innstramningen ved å vise hvor mye man måtte kuttet her til lands:

- Forsvar, politi, kultur, samferdsel, barnetrygden, hele landbruksbudsjettet og bistand. Og da hadde vi enda ikke kommet i mål, sier Giske.

- Jeg ser ikke bort ifra at det kunne blitt demonstrasjoner i Norge også, sier Giske.

Les også: - Sjeleglad for at Norge ikke gikk inn (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.