Det er som å kjøre rett inn i et julekort. Ikke engang på Mesnali fem kilometer fra Sjusjøen er det snø. Men så skjer det noe, plutselig åpner vinterlandskapet seg med en halvmeter nysnø og drømmeforhold.

– Jeg kan ikke huske at det har vært så gode forhold så tidlig noengang, sier Turid Nielsen fra Moelv.

DN møter den spreke 65-åringen på skitur sammen med Arne Strandbakke (70). Full vinter i starten av november tilhører altså sjeldenhetene – selv på Sjusjøen.

– Det er utrolig hvor stor forandringen blir av kun to-tre graders forskjell. Regn og barmark på Moelv, en halvmeter snø her.

– Blir det skitur hver dag nå?

– Det blir i alle fall så ofte vi klarer det. Dette er jo som midtvinters, sier Nielsen.

 

Norefjell med kanonforhold
Det er ikke bare på Sjusjøen forholdene er sjeldent gode så tidlig. Stort sett i alle fjellområder landet rundt kan du gå opå ski i nyoppkjørte løyper nå. Også en rekke alpinanlegg har åpnet for vinteren. På Norefjell er det enorm interesse for de første oppkjørte langrennsløypene.

- Vi er egentlig en alpindestiinasjon, men vi merker mer interesse blant langrennsfolket på vår facebookside, sier Henning Herberth Herding på Norefjell.

Også i det populære fjellområde to biltimer unna Oslo er det like gode forhold nå som om det skulle vært midt på vinteren.

- Her går preppemaskinene for fullt. For en strålende start på sesongen sier Herding.

Han er overrasket over at det først og fremst er langrennsturistene som er på hugget så tidlig.

- Historisk sett så er det alpint vi er kjent for, men nå er det merkelig nok langrennsløpere som er mest aktive i området her, sier han.

 

Spår mer snø
Det er såpass godt med snø i fjellet at flere tror føret vil holde seg. Det er meldt litt mildere vær den nærmeste uken i fjellområdene i Sør-Norge, men rundt null grader gir bare håp for enda mer snø.

Også i høyereliggende nordlige områder i Nordmarka er det mulig å gå på ski på skogsbilveiene, melder Skiforeningen.

- Løypemaskinen fikk sin første "luftetur" på Ringkollen i dag på 10-15 centimeter snø. Folk bør benytte sjansen til en skitur i dag, værmeldingen for helgen melder varmere vær så her gjelder det å komme seg ut, oppfordrer Skiforeningen.

 

Her er noen av destinasjonen som kan tilby skispor:

Langrenn
Sjusjøen
Skeikampen
Synnfjell/Spåtind
Norefjell
Hemsedal, Gravset
Hummelfjell
Golsfjellet
Geilo
Beitostølen
Gålå
Kvitfjell
Trysil
Bjorli
Bardu
Sauda
Røldal
Gautefall

Alpint:
Hemsedal
Geilo
Kvitfjell
Trysil
Gaustablikk
Vierli
Hummelfjell
Beitostølen
Golsfjellet
Norefjell
Haukelifjell
Bjorli
Vassfjellet
Narvikfjellet
Steillia i Bardu
Målselv Fjellandsby

Kilde: Skiinfo.no

Les flere saker på DN Aktiv(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.