Under NRKs økonomidebatt på Norges Handelshøyskole (NHH) torsdag var tre gründere hentet inn for å vise politikerne hvilke problemer denne skatten skaper.

Ekstra byrde
Alf Bjørseth, som har grunnlagt bedriften Rec og flere andre høyteknologiske bedrifter, viste til at formuesskatten er en ekstra byrde på toppen av de andre utfordringene som gründere møter. Det viser seg at bare et mindre antall bedrifter overlever de første tunge årene.

Høyre har gått klart ut i valgkampen og lovet at 12 av 15 milliarder kroner i formuesskatt skal bli fjernet i løpet av neste stortingsperiode. Samtidig vil sier partiet at de rikeste fortsatt skal betale formuesskatten.

SV-leder Audun Lysbakken angrep Høyres standpunkt og slo fast at hans parti ikke ville gå inn for en slik omfordeling mellom rike og fattige.

Arbeidende kapital
Statsminister Jens Stoltenberg argumenterte også med at Høyres opplegg vil bety kraftige skattelettelser til de rikeste.

Etter debatten var han ikke avvisende til å gjøre endringer i formuesskatten.

– Vi har justert formuesskatten hele tiden og halvert antallet som betaler den. Vi er ikke mot forbedringer, men vi er mot å fjerne den, sier statsministeren

KrF-leder Knut Arild Hareide kastet fram kompromisset med skattefritak for arbeidende kapital. Det vil i utgangspunkt si maskiner og utstyr som brukes i produksjon. Han får støtte fra Rec-gründer Alf Bjørseth.

– Populistisk debatt
– For gründerbedrifter er det skatten på arbeidende kapital som betyr noe. Diskusjonen om rike mennesker synes jeg er uinteressant, sier Bjørseth.

– Det er de første årene når du strever med å få bedriften opp og gå at formuesskatten reduserer mulighetene. Jeg har ingen stor forståelse for nullskattytere, men jeg tror det er andre hull i skattelovgivningen som kan tettes først. Jeg synes debatten om formuesskatten i valgkampen har vært populistisk.

Nei til Hareide
Selv om gründeren sier ja til Hareides opplegg, møter det lite forståelse både hos statsministeren og Høyre-lederen.

– Vi mener det betyr mer byråkrati og ikke spesielt klare grenser. Vi mener vår modell er bedre, sier Erna Solberg.

– Arbeidende kapital er en dårlig modell. Det har vært prøvd før og skaper problemer med avgrensning. Hva med bankinnskudd, er det arbeidende eller ikke arbeidende kapital, spør Stoltenberg.

Ifølge VGs kommentatorer kom Stoltenberg og Lysbakken best ut av debatten.

Les også: Derfor frykter Stoltenberg store skattekutt


Blåblå i en tynn tråd på ny måling
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.